Προ των πυλών ο νέος φορτιστής για όλες τις συσκευές, τι θα γίνει με τα λάπτοπ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 14:14

Προ των πυλών ο νέος φορτιστής για όλες τις συσκευές, τι θα γίνει με τα λάπτοπ

Αν έχετε βαρεθεί να ψάχνετε στο σπίτι για φορτιστές ανάλογα με τη συσκευή και να μπλέκεστε με καλώδια, σύντομα αυτός ο... μπελάς θα είναι παρελθόν. Από το 2024 καθιερώνονται οι θύρες USB-C για τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα κουβάρια από καλώδια φορτιστών μέσα στο σπίτι σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προαναγγέλοντας τις αλλαγές που έρχονται σε λίγους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, από το 2024 όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες (tablet), οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία, οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, τα πληκτρολόγια, τα ποντίκια, τα φορητά συστήματα πλοήγησης (GPS) και τα ακουστικά θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης USB-C. Η αντίστοιχη προθεσμία για τους φορητούς υπολογιστές (laptop) είναι το 2026.

Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή κάθε φορά που κάποιος αποκτά νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοια συσκευή: τα πάντα θα μπορούν μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή. Η ύπαρξη κοινού φορτιστή θα διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Η ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να επιλέξουν εάν θα αγοράσουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρήματα από τους καταναλωτές, αλλά θα μειώσει επίσης τα ηλεκτρονικά απόβλητα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την απόρριψη των φορτιστών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν αυτός ο διαχωρισμός των πωλήσεων θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.

Η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης θα εναρμονιστούν: πρώτον, η USB-C θα αποτελεί κοινή θύρα. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής. Παράλληλα, η εναρμόνιση της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης θα αποτρέψει τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ταχύτητας φόρτισης εκ μέρους διαφόρων παραγωγών και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα φόρτισης θα είναι η ίδια όταν χρησιμοποιείται συμβατός φορτιστής για μια συσκευή. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν πλέον για μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών που αναφέρονται ανωτέρω. Ενδέχεται να προστεθούν και άλλες συσκευές στο μέλλον ύστερα από την τακτική αξιολόγηση της αγοράς από την Επιτροπή.

Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για εναρμονισμένες λύσεις ασύρματης φόρτισης: δεδομένου ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ταχέως και προκειμένου να περιοριστεί ο ενδεχόμενος μελλοντικός κατακερματισμός της αγοράς, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις διάφορες διαθέσιμες τεχνολογίες ενόψει πιθανής μελλοντικής εναρμόνισης και θα ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης να μετουσιωθεί η κατάλληλη λύση σε εναρμονισμένο πρότυπο.




00 inkefalonia general ad 300X250