Ασημένια καρφίτσα του 19ου αιώνα εκτίθεται στο Κοργιαλένειο Μουσείο (εικόνα)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 12:33

Ασημένια καρφίτσα του 19ου αιώνα εκτίθεται στο Κοργιαλένειο Μουσείο (εικόνα)

Του Κεφαλονίτη ζωγράφου Γεράσιμου Πιτζαμάνου

Στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου εκτίθεται ασημένια καρφίτσα που χρονολογείται στα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα και φέρει σε κύκλο τα εμβλήματα των επτά νησιών, όπως τα σχεδίασε, περί το 1817, ο διαπρεπής Κεφαλονίτης ζωγράφος, Γεράσιμος Πιτζαμάνος (1787-1825).     Τα εμβλήματα των Επτανήσων γρήγορα έγιναν δημοφιλή και αποτυπώθηκαν σε διάφορα αντικείμενα, όπως είναι τα κοσμήματα και τα εξαρτήματα της αντρικής και της γυναικείας αμφίεσης.  Στο Μουσείο μας εκτίθενται ακόμη δύο άλλες καρφίτσες, διαφορετικού σχήματος, ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, όλα ασημένια, μάρτυρες της διάδοσης των επτανησιακών εμβλημάτων και της μόδας που επεκράτησε κατά το δεύτερο ήμισυ του δεκάτου ενάτου αιώνα.

45

Ακριβές αντίγραφο  της στρογγυλής καρφίτσας φιλοτέχνησε ο γνωστός χρυσοχόος, Θεόδωρος Τζαννάτος, σε ασήμι 925ο  και σε 20 αντίτυπα, μετά από παραγγελία της κ. Μαριλής Σολωμού, η οποία τα  προσέφερε στο Μουσείο για την οικονομική του ενίσχυση. Κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει ένα αντίτυπο αυτής της καρφίτσας, έργου τέχνης με ιστορική σημασία, μπορεί να απευθυνθεί στο πωλητήριο του Μουσείου.

Η καρφίτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κόσμημα λαιμού, ενώ λόγω της ιστορικής  και συμβολικής σημασίας του αντικειμένου, μπορεί να προσφερθεί  και από τις επτανησιακές αρχές (Περιφέρεια/ Αντιπεριφέρεια /Δήμους) ως αναμνηστικό δώρο .

Από το Γραφείο