Ένα θεατρικό παραμύθι βγαλμένο απ' την ζωή, παρουσίασαν οί μαθητές του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 18:27

Ένα θεατρικό παραμύθι βγαλμένο απ' την ζωή, παρουσίασαν οί μαθητές του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου (εικόνες)

Μιά θεατρική παράσταση, μιά μουσικοχορευτική παράσταση, για την προσφυγιά, για τα πάθη των μεταναστών,

“Τότε εγώ, τώρα αυτός”… Ένα θεατρικό παραμύθι βγαλμένο απ' την ζωή, παρουσίασαν μαθητές του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας φιλολογίας κα Όλγας Μαρκέτου και της καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας κα Κωνσταντίνα Κολιοδεδε.

Μιά θεατρική παράσταση, μιά μουσικοχορευτική παράσταση, για την προσφυγιά, για τα πάθη των μεταναστών, το ταξίδι απ' τις πατρίδες τους, ένα ταξίδι στα νερά του Αιγαίου, ένα ταξίδι δοκιμασμένο, και όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, μοιραίο για αρκετούς.

Άνθρωποι δοκιμασμένοι, ταλαιπωρημένοι και αρκετοί σπουδασμένοι και επιτυχημένοι στην πατρίδα τους αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους την ζωή, τις δουλειές, τις οικογένειες τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους κάνοντας μιά νέα αρχή. Μα ως μετανάστες σε μιά ξένη χώρα έχουν να περάσουν δύσκολες ημέρες.

“Ένα Θεατρικό παραμύθι του οποίου το νήμα ξετυλίγεται από την αρχαία Τροία, περνά από την Μικρά Ασία του 1922 και τη μεταπολεμική Ελλάδα, για να καταλήξει στη σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό που συνδέει τα πρόσωπα του έργου, παρόλο που κινούνται σε διαφορετικές εποχές και τόπους είναι η κοινή τους μοίρα: ξεριζωμένοι, ξένοι, μόνοι”…..

Το έργο βασίστηκε στα κείμενα: “Τρωάδες”, “Ματωμένα Χώματα”, “Μαρτυρίες προσφύγων του 1922”, “αναλαμπή”, στοιχεία για την δεκαετία του ’60”, “ο μετανάστης”, “ο έβρος απέναντι”, “Μετανάστες Πόντιοι από την Ρωσία: ιστορίες ζωής”, “Μονόλοι από το Αιγαίο” το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Αυτήν την θεατρική παράσταση φιλοξένησε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη το Σαββατο το απόγευμα. Με αυτήν την θεατρική παράσταση ουσιαστικά έκανε το πρώτο της ξεκίνημα.

Παρόλο που είχε κόσμο, δεν είχε την ανταπόκριση που έπρεπε. Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη πλέον βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο Μουσείο, όπου η ασφάλεια στην διέλευση των πεζών είναι εξασφαλισμένη, ακολουθώντας τον πεζόδρομο κατά μήκος του ποταμιού μας.

Συγχαίρουμε τους συντελεστές αλλά και την Διευθυντρια της Βιβλιοθήκης μας, τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου και την μοναδική υπάλληλο της Βιβλιοθήκης μας για όσα έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν.

Ευχαριστούμε την Βαγγελιών Τζουλιαδάκη και τον Νίκο Μαντζουράτο για την παραχώρηση του οπτικού υλικού 

 iakovateios vivliothiki1iakovateios vivliothiki3iakovateios vivliothiki4iakovateios vivliothiki5




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250