To «Μιλάνειο» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου συγχαίρει τη Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης Ληξουρίου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 09:23

To «Μιλάνειο» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου συγχαίρει τη Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης Ληξουρίου

Για την συμμετοχή της στον επετειακό εορτασμό της κοσμοϊστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου 1571 – Ιονίου στη Ζάκυνθο 


Το Χρονικό της Εκδήλωσης

Συγχαρητήρια επιστολή του «Μιλάνειου» Ναυτικού Μουσείου Ζακύνθου προς τη Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης Ληξουρίου για την συμμετοχή της στον επετειακό εορτασμό της κοσμοϊστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου 1571 – Ιονίου στη Ζάκυνθο.

Για 14η χρονιά γιορτάστηκε από το «Μιλάνειο» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ζακυνθίων το μεγάλο ιστορικό γεγονός της επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου 1571 ή του Ιονίου που διεξήχθη  στην  θαλάσσια  περιοχή  Πατραϊκού κόλπου – Κεφαλλονιάς – Ζακύνθου

Το «Μιλάνειο» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου εδώ και 14 χρόνια θεσμοθέτησε τις ημέρες μνήμης εστιάζοντας στην ηρωική συμμετοχή των Ζακυνθινών, των Κεφαλλήνων αλλά και των Κερκυραίων.

Με ένα λαμπρό Σαββατιάτικο πρωινό, άρχισαν οι εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης Ληξουρίου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκίμμης Κέρκυρας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας της Φιλαρμονικής Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων και της Φιλαρμονικής Δημοτικής Ενότητας Αρτεμησίων Ζακύνθου. Κοντά μας και ο Χορευτικός Σύλλογος  Λευκίμμης  Κέρκυρας  «ΦΑΕΘΩΝ»,  ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος

Μαχαιράδου «Η    Αγία  Μαύρα»  και  ο  Σύλλογος  Κρητών  Ζακύνθου «Η Μεγαλόνησος»

Αφετηρία το προσκύνημα στον Πολιούχο μας Άγιο Διονύσιο. Ακολούθησε πανηγυρική παρέλαση στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης, καταθέσεις στεφάνων στην στήλη των Ναυμάχων, ρίψη στεφάνων από το πλωτό του Λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή που αποβιβάστηκαν οι νικητές το 1571 και έπαρση σημαίας σ’ αυτό. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ζακυθίων για το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων, επίσκεψη στο Λόφο του Στράνη, εκεί που ο Εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός ενεπνεύσθει τον Ύμνο εις την Ελευθερία, πραγματοποιώντας ανάκρουση του Ύμνου απ’ όλες τις μπάντες

Το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτέμβρη 2017 στο πνευματικό κέντρο Ζακύνθου  έγινε  η  μεγάλη  συναυλία  των  Επτανησιακών Φιλαρμονικών. Στιγμές μαγικές.

Η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης Ληξουρίου με την μακράν της ιστορία μας κατέπληξε. Η δεξιοτεχνία, η μελωδικότητα του προγράμματός της, το ύφος, το τέμπο, η υπευθυνότητα και ο σεβασμός που απέδωσαν στο Ιστορικό γεγονός, ξεσήκωσε το μουσικόφιλο ζακυνθινό κοινό και απέσπασε με ιαχές το ΜΠΡΑΒΟ. Αρχιμουσικός ο κ. Χαράλαμπος Μακρής ο οποίος με παρρησία διηύθυνε την μπάντα του αποδεικνύοντας την μουσική του παιδεία και το υψηλό του ταλέντο. Μαζί μας ήταν και ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Γιώργος Αντζουλάτος.

Σας Κεφαλλονίτισα νιώθω υπερήφανη. Συνεχίστε να κάνετε υπερήφανους τους απανταχού Κεφαλλήνες .

Σας ευχαριστούμε όλους που με την παρουσία σας ελαμπρύνατε τις εκδηλώσεις Μνήμης του «Μιλάνειου» Ναυτικού Μουσείου Ζακύνθου.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Κυριακή το βράδυ 1 Οκτώβρη 2017, όταν στην προβλήτα της Ζακύνθου στο Πόρτο, κατέφθασε μεσαιωνικού τύπου πλωτό, με τους Ναυμάχους νικητές όπου τους υποδέχτηκαν χωρικοί, αστοί, ευγενείς,  και   ποπολάροι,  με  πυρσούς,  κανονιοβολισμούς,  τύμπανα σάλπιγγες  και  κωδωνοκρουσίες,  υπό  τους  ήχους  των  Επτανησιακών Φιλαρμονικών γιορτάζοντας ΤΑ «ΕΠΙΝΙΚΙΑ».

Συγκινητικό στιγμιότυπο όταν το απόβραδο της Κυριακής με τη λήξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου έμπροσθεν του Αδριάντα του Δ. Σολωμού απ’ όλες τις Μπάντες, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης Ληξουρίου κ Χαράλαμπου. Μακρή.

Ελπίζω να ταξιδέψατε μαζί μας στις εκδηλώσεις Μνήμης.

Σας μεταφέρω και τον χαιρετισμό του Αντώνη Μιλάνου, ζωγράφου- Εθνικού καραβογράφου, ιδρυτή του «Μιλάνειου» Ναυτικού Μουσείου Ζακύνθου.

Αποκτήσαμε πολιτιστικούς φίλους κι αυτό είναι κεφάλαιο.

Σταματία Γασπαράτου-Μιλάνου

Υπεύθυνη Δ.Σ.

«ΜΙΛΑΝΕΙΟΥ» Ναυτικού Μουσείου Ζακύνθου

Δείτε το αναλυτικό φωτορεπορτάζ και video στο: https://zantepress24.gr/index.php/pages/calture/18207-milaneio-naftiko- mouseio




00 inkefalonia general ad 300X250