Πανσέληνος Τέχνης 2012: Εντυπωσιακά εγκαίνια στην Εκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2012 17:07

Πανσέληνος Τέχνης 2012: Εντυπωσιακά εγκαίνια στην Εκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου

Με την μεγαλύτερη προσέλευση από κάθε χρονιά του φιλότεχνου κοινού, προσωπικοτήτων της πολιτικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του Κώστα Ευαγγελάτου στη Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ στο Αργοστόλι.

Αρχικά στον εκθεσειακό χώρο η ιστορικός τέχνης Μαράη Γεωργούση, διπλωματούχος της Σορβόννης και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών Τέχνης, αναφέρθηκε στη διεθνή του εκθεσιακή καριέρα του Κώστα Ευαγγελάτου και ανέλυσε με γλαφυρότητα και εμβρίθεια τα έργα της έκθεσης αναφέροντας: Η έκθεση περιλαμβάνει τις νέες και πρόσφατες συνθέσεις του καλλιτέχνη, οι περισσότερες των οποίων φιλοτεχνήθηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι το 2012. Τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά μοτίβα της δουλειάς του, σύμβολα, γράμματα, ονόματα, γεωμετρικές σχέσεις και μορφές κυριαρχούν και πάλι, αλλά επεκτείνονται σε συνδυασμό με αρχαϊκές φιγούρες και αρχετυπικές φόρμες διαχρονικής όψης και σύγχρονης υπόστασης πάνω σε ξύλινα ready made αντικείμενα, οι μεγάλων διαστάσεων ξύλινες φόρμες του, δημιουργούν ένα πολυχρωματικό εννοιακό περιβάλλον πρωτότυπης αισθητικής οπτικής.

Σε αυτή την έκθεση περιλαμβάνονται μερικά από τα πλέον αξιόλογα έργα του, που καταδεικνύουν την ωριμότητά του, αλλά ταυτόχρονα εν δυνάμει διακρίνεται η ανανεωτική του ροπή. Του εύχομαι, παρόλες τις υπάρχουσες δυσκολίες της εποχής μας, να συνεχίσει την σημαντική δημιουργική του κατάθεση.

Η εικαστική βραδιά συνεχίστηκε στη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ του κήπου, όπου για δωδέκατη χρονιά με αφορμή την λαμπερή αυγουστιάτικη πανσέληνο έγιναν δύο αισθητικά δρώμενα. Στο πνεύμα της εποχής μας και αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα που αναπαράγει η Εξουσία, ο μεγάλος τραγικός Αισχύλος είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Ο ηθοποιός, θεατρολόγος Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, έκανε συνοπτική συρραφή βασικών μονολόγων της τραγωδίας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ και απέδωσε σε δική του μετάφραση και σκηνοθεσία, με δυναμισμό και ιδιότυπη έμφαση το πάθος του Προμηθέα. Ακολούθησε η μουσική διασκευή της περίφημης ΣΟΝΑΤΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ του Μπετόβεν, σε συνδυασμό με το βάλς του Σφιρίντοφ, από την εξαίρετη πιανίστα και μαέστρο της Φιλαρμονικής Σχολής, Ζωίτσα- Αλεξία Μαρτσέλου και τον ταλαντούχο σαξοφωνίστα Φοίβο Μποζά. Οι αρμονικοί ήχοι της αιθέριας μουσικής στο υποβλητικό περιβάλλον του κατάφυτου και διακοσμημένου με γλυπτά κήπου, κάτω από το αστραφτερό ολόγιομο φεγγάρι συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο που χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές.

Η βραδιά συνεχίστηκε με άφθονο κεφαλονίτικο κρασί, σπιτικά εδέσματα και τα παραδοσιακά γλυκίσματα της " Βοσκοπούλας". Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η επιμελημένη φωταγώγηση του μεγάλου κήπου από τον Γεράσιμο Τυπάλδο- Ιακωβάτο. Γενικά η υψηλής ποιότητος καλλιτεχνική εκδήλωση-συνάντηση, μια ανοικτή επτανησιακή βεγγέρα, η οποία έχει καθιερωθεί στο Αργοστόλι σαν το πλέον σημαντικό θερινό καλλιτεχνικό και κοινωνικό γεγονός, άφησε θετικότατες εντυπώσεις για το περιεχόμενο και τη διοργάνωση της.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
Ι.ΝΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
πληροφορές: 26710 28501, 6944621286




00 inkefalonia general ad 300X250