Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σοφίας Αράβου-Παπαδάτου "Τα χέρια"

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 13:45

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σοφίας Αράβου-Παπαδάτου "Τα χέρια"

 

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ» ΤΟΥΣ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΑ ΧΕΡΙΑ»

Δρ Σοφία Αράβου-Παπαδάτου

Πρόεδρος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής

Αρχικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συνεκθέτες - καλλιτέχνες στο Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου, που με εμπιστεύτηκαν να αναλάβω ως πρόεδρος της τριμελούς προσωρινής συντονιστικής επιτροπής. Μαζί με την Αναστασία Αποστολοπούλου –Παπαδάτου, αγιογράφο και πρόεδρο του Ομίλου Ουνέσκο στα νησιά μας, και τον Μαρίνο Παυλάτο, ξυλογλύπτη από τα Διλινάτα, θα οδηγήσουμε στη δημιουργία της πρώτης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στην Κεφαλονιά, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με στόχο την αλληλέγγυα οικονομία της αυτοδιάθεσης.

Έχουν γραφτεί αρκετά για το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου, που στεγάζεται στο κτίριο του ΕΒΕΚΙ στο Αργοστόλι, με πρωτοβουλία όλων των εκθετών, προκειμένου να αναδείξουμε την Τέχνη, τη Χειροτεχνία και την Οικοτεχνία, αλλά και τη νέα μορφή οικονομίας.

Η Κοινωνική ή Αλληλέγγυα Οικονομία, αποτελεί τον τρίτο δρόμο ανάμεσα στον Ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο. Σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλει σε ποσοστό 22% στο ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα, μόνο στο 2%. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αποτελεί βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και προορίζεται να αντιμετωπίσει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νεολαίας σήμερα, την ανεργία, εισάγοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία στην οργάνωση της παραγωγής, επιδρώντας με τον τρόπο αυτό και στην οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας.

Το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου παρουσιάζει στις 9 Ιουλίου το πρώτο πνευματικό δημιούργημα του χώρου, το βιβλίο «Τα Χέρια», εμπνευσμένο από τα ξυλόγλυπτα του Μαρίνου Παυλάτου, τα έργα από μέταλλο του Γιώργου Κοσμάτου και βασισμένο στους μύθους που ακούσαμε από τον μελισσοκόμο Παναγή Κουνάδη (Μάντζο). «Τα Χέρια» περιγράφουν μια μυθοπλασία που βασίζεται στην αλληγορία του ασυνειδήτου μας, ως δημιουργικού σπηλαίου ξεπεράσματος φόβων και προκαταλήψεων.

Ως συγγραφέας του βιβλίου σας καλώ να συμβάλλεται με την παρουσία σας, στην ανάδειξη του Χειροτεχνικού Κέντρου Ιονίου και στην προώθηση της νέας μορφής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας που στηρίζουμε. Να δικαιώσουμε τους ανωτέρω στόχους, προς όφελος όλων. Να χτίσουμε κάτι νέο, χωρίς να διαλύσουμε προϋπάρχουσες δομές, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες να τις βελτιώσουμε.

Ευχαριστώ θερμά!

 ΟΣΤΡΙΑ ΑΦΙΣΣΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΤΑ ΧΕΡΙΑ


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ

  • Ο Βασίλης Φιοραβάντες, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης. Πολυγραφότατος, ένθερμος της Μοντέρνας Τέχνης και με προτάσεις για τη Μεταπαγκοσμιοποίηση, όπως αναφέρει στο ομώνυμο τελευταίο βιβλίο του, που είχα την τιμή να παρευρίσκομαι στο πάνελ της παρουσίασης. Μιλάει για την ειρηνική «Επανάσταση» της αυτοοργάνωσης της κοινωνίας με την Κοινωνική Οικονομία και θεωρεί άκρως απαραίτητη τη συμβολή της Τέχνης. Η αλληγορία του Σπάρτακου, συμβολίζει αυτήν την «επανάσταση», για μια Ευρώπη με πρόσωπο αντίστοιχο των ιδρυτικών αρχών της. Εισηγείται την είσοδο της Τέχνης στην εκπαίδευση, εδώ και πολλά χρόνια! Υπηρετήσαμε, λέει, μονοδιάστατα τον υλισμό και την τεχνογνωσία, αγνοώντας τη Φιλοσοφία και την πνευματικότητα της ανθρώπινης φύσης. Μας καλεί να απομονώσουμε τα άκρα του νεοναζισμού και των σταλινικών κατάλοιπων.
  • Η Αναστασία Αποστολοπούλου-Παπαδάτου, γνωστή αγιογράφος και Πρόεδρος της Ουνέσκο Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου. Με πολλαπλή δράση και προσφορά στον Πολιτισμό των νησιών μας, μέσα από έναν Διεθνή Οργανισμό που στηρίζει, εκτός από τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.
  • Η Όλγα Τραυλού, Φιλόλογος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας, με καταγωγή από τα Τραυλιάτα, γενέτειρα του πατέρα της. Μαζί με τον σύζυγό της, είναι μια κινητή βιβλιοθήκη, με μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες. Φιλότεχνη… πιο πολύ δεν γίνεται!
  • Ως συγγραφέας, θα αναφερθώ στην ανάδυση των κοινωνικών αναπαραστάσεων μέσα από τα καλλιτεχνικά έργα, καθώς  και στις αλληγορίες του σπηλαίου και του ασυνείδητου, ως θεωρία του ψυχαναλυτικού κινηματογράφου και της λογοτεχνίας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, όλους τους ομιλητές και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις θέσεις τους για το βιβλίο μου, όπως και όλων, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250