H Παρουσίαση της πρωτότυπης δουλειάς του Καθηγητή κ. Scott Townsend στο Ινστιτούτο Τεχνών και Πολιτισμού στα Μεταξάτα

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Μαΐου 2016 11:50

H Παρουσίαση της πρωτότυπης δουλειάς του Καθηγητή κ. Scott Townsend στο Ινστιτούτο Τεχνών και Πολιτισμού στα Μεταξάτα

Παρουσίαση της πρωτότυπης δουλειάς του Καθηγητή κ. Scott Townsend στο Ινστιτούτο Τεχνών και Πολιτισμού στα Μεταξάτα με θέμα “Κοινωνικό Κεφάλαιο Ελλάδα: Διασπορά, Διαπραγμάτευση, Υποταγή, Σύνορα και Ανταλλαγές.”

 

Επάνω στο δρόμο, στα Μεταξάτα, υπάρχει ένα καινούργιο καλαίσθητο κτίριο, με πρώτη εντύπωση να προκαλούν τα τεράστια γλυπτά που υπάρχουν στον περίβολο του κτιρίου, για το οποίο θα μιλήσουμε σ' άλλη παρουσίαση. Εκεί, στο Ινστιτούτο Τεχνών και Πολιτισμού στα Μεταξάτα, το Σάββατο 14-5-16 το απόγευμα, ο Καθηγητής κ. Scott Townsend, παρουσίασε

 

το πρωτότυπο – για μένα – έργο του, που αφορά την μεταφορά των συνεντεύξεων και το προφίλ ατόμων μιας κοινωνίας για κοινωνικά θέματα σε απεικονίσεις, την μετατροπή του λόγου σε εικόνες, που περισσότερες φορές παραπέμπουν στην Εικαστική Τέχνη.

 

Οι απεικονίσεις αυτές αποτυπώνονται με κωδικοποιημένα σύμβολα και σχέδια σουρεαλιστικής τεχνοτροπίας και αλληγοριών. Το θέμα του έργου του, Κοινωνικό Κεφάλαιο Ελλάδα, που περιλαμβάνουν τα μεγάλα για εμάς κοινωνικά θέματα όπως η Διασπορά, η Διαπραγμάτευση, η Υποταγή, τα Σύνορα και Ανταλλαγές.

Μεταξύ αυτών που έχει πάρει συνέντευξη και μετέτρεψε σε εικόνες και σύμβολα, είναι και οι επιφανείς κεφαλονίτες κ.κ. Γιώργος Μεσσάρης, - τον όποιο είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά εκεί -, Σπύρος Κοσμετάτος, κα Βασιλική Λεβεντάκου κ.α., των οποίων η συλλογή ψηφιακών δεδομένων με τη χρήση χαρτογράφησης και με τους συμμετέχοντες, ώστε να κατανοήσουν πώς οι κοινότητες αντιλαμβάνονται την ΕΕ, την παγκοσμιοποίηση, και την ταυτότητα της τοπικής τους κοινότητας. Τα θέματα και οι οπτικές αναφορές από την έρευνα αυτή είναι η βάση για μια σειρά σύντομων κινούμενων σχεδίων.

Σίγουρα, το θέμα της έκθεσης ήταν κάτι που δεν το συναντάς κάθε μέρα. Ίσως και αυτός ο λόγος για την μικρή συμμετοχή του κοινού. Πρωτότυπο, για λίγους μυημένους, κυρίως μέλη της επιστημονικής κοινότητας και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επικοινωνία, με παράλληλα ενδιαφέροντα στα κοινωνικά θέματα και μετατροπή τους σε εικόνες και σύμβολα, ώστε να γίνονται κατανοητά από τις κοινότητες που εκφράζονται μέσα απ' αυτές.

Την ενημέρωση στα ελληνικά έκανε η συνεργάτρια του κ. Scott Townsend, Καθηγήτρια κα Βασιλική Λεβεντάκου, την οποία ευχαριστούμε. Στο τέλος, έξω, στο ανοιξιάτικο απόγευμα κουβεντούλα με την υπεύθυνη του Ινστιτούτου κα Σοφία Καγκάδη και τον κ. Γιώργο Μεσσάρη, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε με το δικό μας τρόπο, τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας... συνοδεία κόκκινου κρασιού και μεζέδων.

Λίγα λόγια για τον Καθηγήτη κ. Scott Townsend

 

Ο Scott Townsend είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο College of Design, State University of North Carolina USA. Το 2002 ξεκίνησε να δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο / σε απευθείας σύνδεση με ακροατήριο στους καθεαυτό χώρους πραγματοποίησης του έργου, όπου γενικά θέματα παγκοσμιοποίησης έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στις κοινότητες. 
Τα έργα και οι εκθέσεις που προκύπτουν είναι συχνά μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος, που περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες, που συνδέονται με το χώρο του έργου.
Έχει εκθέσει ή δημιουργήσει έργα σε περισσότερες από 90 εθνικές, διεθνείς ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κούβα, το Μεξικό, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Ιταλία, τη Σερβία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα Zed, Statements, Brujula, Art Papers, Visual Communication, Design and Culture, and Design Issues. 
Είναι μόνιμος συνεργάτης και συν-εκδότης του εντύπου

 

Design and Culture

Λιβέριος Πετρίδης

Εικόνες στατικές και κινούμενες, που πολλές φορές παραπέμπουν σε σουρεαλιστική τέχνη, εκφράζουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα ενός τόπου.

Lourdas.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250