Ο Γκρέκο, ο Κεφαλονίτης λόρδος Βύρωνας και τα Δεκεμβριανά στο Μουσείο Μπενάκη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 09:53

Ο Γκρέκο, ο Κεφαλονίτης λόρδος Βύρωνας και τα Δεκεμβριανά στο Μουσείο Μπενάκη

Με την ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά» συνεχίζεται το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη για το 2014. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό, όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.

 Αφορμή της έκθεσης είναι η συμπλήρωση 190 χρόνων από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα και πηγή έμπνευσης η διαμονή του Γιάννη Ψυχοπαίδη επί 15 συναπτά έτη, απέναντι από το σπίτι που διατηρούσε ο μεγάλος φιλέλληνας στην Κεφαλονιά για τις ανάγκες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου στο Κεντρικό Κτήριο με την επιμέλεια του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.

Στις 27 Σεπτεμβρίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς θα εγκαινιαστεί η ομαδική έκθεση έξι εικαστικών υπό το τίτλο «Like New», που εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και, κατά προέκταση, χαρακτηρίζουμε υλικά αντικείμενα ποικίλης μορφής, τα οποία συναντάμε τυχαία, ή επιλέγουμε να μας περιβάλλουν. Με σημεία αναφοράς τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων των αρχών του 20ού αιώνα, οι έξι καλλιτέχνες πειραματίζονται στην έννοια του «καινούργιου», θέτοντας ερωτήματα και εξετάζοντας τα κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια εκτίμηση. Στην έκθεση που επιμελείται ο Ανδρέας Φακής, συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Cacao Rocks, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Βασίλης Μαρκοσιάν, Ser & Σιμόνη Φοντάνα, Franco Fasoli, Anthony Lister.

Στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του κτηρίου Πειραιώς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης της Αθήνας με τίτλο «More or less» θα λάβει χώρα ημερίδα με θέμα τη δημόσια τέχνη.

Εργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου Εργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου Η ομάδα «Depression Era», μια κολεκτίβα καλλιτεχνών, ερευνητών, συγγραφέων, αρχιτεκτόνων, δημοσιογράφων και θεωρητικών με έδρα την Αθήνα που έχει ως στόχο την καταγραφή της κρίσης στην Ελλάδα, μέσα από εικόνες και κείμενα, θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά στις 3 Νοεμβρίου. Μία πολύπτυχη έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου (Κτήριο Οδού Πειραιώς).

Την ίδια περίοδο, η Βένια Δημητρακοπούλου θα μας παρουσιάσει τους «Προμαχώνες» της, μια μεγάλης διάστασης γλυπτική εγκατάσταση από σίδερο, που ερευνά τη συνθήκη της επιφυλακής και της αντίστασης.

Στις 12 Νοεμβρίου με την έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο», στο Κεντρικό Κτήριο, θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό από τα Αρχεία του Τολέδο και της Μαδρίτης, χειρόγραφα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας, καθώς και τέσσερις προσωπογραφίες του Γκρέκο, με σκοπό να γίνουν γνωστοί και να τιμηθούν οι διανοούμενοι, συλλέκτες και παραγγελιοδότες που αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο, ενώ στην έκθεση που θα ακολουθήσει μερικές μέρες αργότερα στο Κτήριο οδού Πειραιώς με τίτλο «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» (μια συνέργεια του Μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου Κρήτης), θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα που αφορούν την παραμονή του Γκρέκο στη Ρώμη, καθώς και εικόνες, πίνακες και χαρακτικά, έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 16ου αι. που συνάπτονται με την εικονογραφία των δύο έργων του Θεοτοκόπουλου που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Γκρέκο, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο (21-22-23 Νοεμβρίου) για τον καλλιτέχνη και το έργο του.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου για το 2014 θα ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τα Δεκεμβριανά, όπου και θα δημοσιευθούν σπάνιες και αδημοσίευτες φωτογραφίες από την περίοδο του Εμφυλίου. Η έκθεση υπό την επιμέλεια του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου, θα πλαισιωθεί από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη με τίτλο «Η μάχη της Αθήνας».

enet.gr




00 inkefalonia general ad 300X250