«Τα παραμύθια δεν είναι μόνο για μικρούς – Παραμύθι επίκαιρο αλλά και διαχρονικό ο Μαγικός Αυλός» - Η Κάρμεν Ρουγγέρη στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2025 16:56

«Τα παραμύθια δεν είναι μόνο για μικρούς – Παραμύθι επίκαιρο αλλά και διαχρονικό ο Μαγικός Αυλός» - Η Κάρμεν Ρουγγέρη στον COSMOS 96,5

Στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή COSMOS MAGAZINE μίλησε η Κάρμεν Ρουγγέρη για το έργο «Ο Μαγικός Αυλός», το οποίο χαρακτήρισε ως ένα παραμύθι ιδιαίτερα επίκαιρο, αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικό. Όπως είπε, το έργο πραγματεύεται τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, τη δυνατότητα αυτά να έρθουν κοντά αλλά και να απομακρυνθούν πολεμώντας μεταξύ τους.

Ανέφερε ότι «Ο Μαγικός Αυλός» έρχεται στην Κεφαλονιά την Πέμπτη, για μία παράσταση στο Αργοστόλι, από την παιδική σκηνή της ίδιας, για ακόμη μία χρονιά. Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο του οποίου τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι δικά της.

Με χιούμορ, προέτρεψε να μη λέμε απλώς «Κεφαλονιά», αλλά «η υπέροχη Κεφαλονιά». Τόνισε ότι πρόκειται για ένα αγαπημένο νησί, το οποίο ήταν και η γενέτειρα του συζύγου της, ενώ σχολίασε ότι η κόρη της καμαρώνει λέγοντας «είμαι Κεφαλονίτσα και Κουλουμπή».

Αναφερόμενη στο έργο, επισήμανε ότι πρόκειται για τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, που γεμίζει τα θέατρα σε κάθε του παρουσίαση. Τόνισε ότι όλο τον χειμώνα δεν έβρισκε κανείς θέση στην Αθήνα και ότι την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το γεγονός πως τα παιδιά στην Κεφαλονιά θα μπορέσουν να δουν την παράσταση όπως ακριβώς παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα.

Εξήγησε πως το έργο αποτελεί γνωριμία με τη μουσική ιδιοφυΐα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και με την όπερα, προσθέτοντας ότι τη νοιάζει πολύ να μεταδίδονται γνώσεις στα παιδιά μέσα από τις παραστάσεις της. Υπογράμμισε ότι τα παιδιά θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν τη μουσική του Μότσαρτ, μέσα από μια ιστορία που αναδεικνύει τη διαμάχη του καλού και του κακού.

Επεσήμανε ότι η πλοκή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πως η Χριστίνα Κουλουμπή έχει επιμεληθεί τα κουστούμια και τα σκηνικά που πραγματικά μαγεύουν τα παιδιά. Εξέφρασε την επιθυμία της να δουν την παράσταση όσο περισσότερα παιδιά γίνεται, ώστε να γνωρίσουν και την κλασική μουσική, ιδιαίτερα σε ένα νησί όπως η Κεφαλονιά, το οποίο, όπως είπε, έχει τέτοια ακούσματα.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν την ύπαρξη της κλασικής μουσικής ώστε να μπορούν να επιλέξουν αργότερα τι θέλουν να ακούσουν. Εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι τα παιδιά ακούν μόνο όσα προβάλλονται από τα μέσα, αγνοώντας πολλές φορές την ύπαρξη της μουσικής που – όπως ανέφερε – λέγεται ότι κάνει ακόμα και τα λουλούδια να ανθίζουν.

Στάθηκε στον ρόλο των Φιλαρμονικών, τις οποίες επαίνεσε, καθώς και στις υπέροχες χορωδίες της Κεφαλονιάς, οι οποίες – όπως είπε – έχουν μαγικά ακούσματα και προσφέρουν θείο αποτέλεσμα. Τόνισε ότι η όπερα εξηγείται στα παιδιά πριν την έναρξη της παράστασης, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα.

Όταν ρωτήθηκε αν τα παραμύθια είναι μόνο για παιδιά, απάντησε πως όχι, γιατί όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Δήλωσε ότι ακόμα και τώρα βλέπει παραμυθένιες ιστορίες στην τηλεόραση και πως τα παραμύθια μάς ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους, γεμάτους τρυφερότητα – κάτι που έχει εκλείψει από τα μέσα ενημέρωσης και τις σύγχρονες σειρές.

Μιλώντας για το θέατρο, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης επαφής των παιδιών με αυτό και εξήγησε πως όσοι ασχολούνται με το παιδικό θέατρο έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν γνώσεις στις ψυχές των παιδιών. Χαρακτήρισε κάθε παιδική ψυχή ως ένα άγραφο τετράδιο που γεμίζει σιγά σιγά με γνώσεις.

Αναφέρθηκε στην αγάπη του κόσμου στην Κεφαλονιά, λέγοντας ότι τους θυμούνται πάντα, ενώ επαίνεσε το κοινό του νησιού για τη θερμή ανταπόκρισή του στις παραστάσεις της. Τόνισε ότι και η ίδια λατρεύει την Κεφαλονιά και ότι ο κόσμος γνωρίζει πως δεν θα δει κάτι πρόχειρο αλλά κάτι σημαντικό.

Αστειευόμενη, σχολίασε ότι υπάρχουν και παραμύθια που δεν είναι για παιδιά, όπως τα πολιτικά, τα οποία χαρακτήρισε ως «παραμύθια-παραμύθια» και μάλιστα «φρικτά». Επανήλθε όμως στο έργο, λέγοντας ότι η μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό είναι διαρκής και επίκαιρη.

Τόνισε πως παρακολουθεί τα κοινωνικά δίκτυα και πως εντυπωσιάζεται από το πόσοι κακοί κυκλοφορούν γύρω μας. Χαριτολογώντας, είπε ότι πρέπει να γράψει ένα παραμύθι για το πώς χάθηκε η καλοσύνη και όλοι την ψάχνουν.

Περιγράφοντας την πλοκή, εξήγησε ότι η Βασίλισσα της Νύχτας εκπροσωπεί το κακό, ενώ ο Βασιλιάς Ήλιος το καλό. Εκείνος θέλει να βασιλεύει με καλοσύνη και αλήθεια, ενώ εκείνη με ψέμα και κακία. Ανέφερε πως ερωτεύονται και παντρεύονται, αλλά τελικά χωρίζουν επειδή είναι εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες.

Πρόσθεσε ότι η Βασίλισσα γεννά την Παμίνα, την οποία ο πατέρας της φροντίζει να απομακρύνει από την επιρροή της μητέρας της, κρύβοντάς την σε έναν πύργο. Η Βασίλισσα ψάχνει έναν πρίγκιπα για να την φέρει πίσω και έτσι ξεκινά μια περιπέτεια γεμάτη ενδιαφέρον.

Τόνισε ότι το έργο είναι γεμάτο μηνύματα, τα οποία όμως δεν παρουσιάζονται διδακτικά, αλλά είναι κρυμμένα μέσα στην πλοκή για να τα ανακαλύπτουν τα παιδιά. Όπως είπε, μόνο έτσι τα παιδιά τα κατανοούν, ενώ με την άμεση διδαχή μπορεί να επιτευχθεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παρομοίασε τα μηνύματα ως «κρυμμένους θησαυρούς» και εξήγησε ότι οι θεατές έχουν σαν παιχνίδι να τους ανακαλύψουν. Αναφέρθηκε στα τραγούδια του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα και σεξτέτα, ενώ τόνισε ότι η μουσική του Μότσαρτ είναι ονειρική και περιλαμβάνει όλες τις μορφές μουσικής έκφρασης, όπως χορωδιακά και τελετουργική μουσική.

Επεσήμανε πως όλα αυτά θα παρουσιαστούν το βράδυ της Πέμπτης, στις 9, στον Αύλιο Χώρο του Ξενία, στο Αργοστόλι. Δήλωσε πως θα βρεθούν εκεί με πολλή αγάπη, για να ταξιδέψουν τα παιδιά σε μαγικούς κόσμους και να «παραμυθιαστούν» και οι μεγάλοι.

Ανέφερε ότι μια παράσταση για παιδιά που δεν αρέσει και στους μεγάλους είναι αποτυχημένη, εξηγώντας πως δεν πρέπει να υποτιμάμε τα παιδιά ή να «κατεβάζουμε τον πήχη». Τόνισε ότι η παιδική παράσταση πρέπει να έχει ενδιαφέρον θέμα και πλήρη προσεγμένη δομή, όπως κάθε παράσταση.

Είπε ότι οι γονείς συχνά της λένε πως τα παιδιά ζητούν να πάνε σε παράσταση της «κυρίας Ρουγγέρη» γιατί δεν τη θεωρούν «παιδική» με την υποτιμητική έννοια. Υπογράμμισε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κάτι ποιοτικό και όχι για κάτι πρόχειρο που γίνεται μόνο στα σχολεία.

Μίλησε και για τους ηθοποιούς της παράστασης, τους οποίους χαρακτήρισε εξαιρετικούς, με υπέροχες φωνές, ενώ αποκάλυψε πως ο χορογράφος, Πέτρος Γάλλιας από την Κέρκυρα, κάνει θαύματα, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία νότα που να μην είναι χορογραφημένη.

Κατέληξε λέγοντας ότι το έργο είναι δουλεμένο με μεγάλη φροντίδα και επανάλαβε ότι θα τα πουν από κοντά την Πέμπτη.

{https://soundcloud.com/user-46829938/cosmos-96-5-karmen-royggeri-21}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250