Πλούσιο τριήμερο πολιτισμού στην Κεφαλονιά!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 10:29

Πλούσιο τριήμερο πολιτισμού στην Κεφαλονιά!

Συμπληρώνουμε 10 χρόνια που σχεδόν ανελλιπώς επισκεπτόμαστε το όμορφο νησί της Κεφαλονιάς, όλες τις εποχές του χρόνου. Και παρουσιάζουμε παραστάσεις, συναυλίες, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συζητήσεις.

Για ότι αφορά τέχνες και τεχνικές, η Κεφαλονιά πάντα θα αποτελεί επιλογή μας και ας γίνονται οι συνθήκες όλο και πιο δύσκολες για κάτι τέτοιο, συνθήκες  που αφορούν οικονομικά μεγέθη δύσβαχτα για την οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία. Και αφορούν κατά κύριο λόγο τις μετακινήσεις προς και από το νησί και τις διαμονές σ αυτό. Και όχι μόνο! Ακόμα και έτσι όμως και κατά την διάρκεια του 2023 επισκεφτήκαμε το νησί και με την παράσταση «Η συνάντηση» τον Ιανουάριο του 2023  και επίσης και  το φετινό καλοκαίρι εμείς βρεθήκαμε στο νησί, με μια πολυπρόσωπη παράσταση τη «12η Νύχτα» του Σαίξπηρ, εκτιμώντας την ιδιαιτερότητα των νησιώτικων προορισμών στο ισοζύγιο εξόδων –εσόδων.

Τον Ιανουάριο του 2024 επανερχόμαστε πιστοί στο ραντεβού μας και τους πιο «άνυδρους» πολιτιστικά για την Ελληνική Περιφέρεια, μήνες! Επανερχόμαστε λοιπόν  με 3 θεατρικές παραστάσεις και μια συναυλία.  

Συγκεκριμένα λοιπόν το πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος»  έχει ως εξής:

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, ώρα 21:00

  • Θεατρική παράσταση «ΚΩΣΤΑΛΕΞΙ» –μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε την έμπνευση, 45 χρόνια μετά, για μια παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες από το πρώτο της ανέβασμα στο θέατρο Θησείο στην Αθήνα μέχρι σήμερα που συνεχίζει να παίζεται με εξαιρετική επιτυχία

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, ώρα 21:00

  • Συναυλία- αφιέρωμα στον ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ  με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τους Ρεβάνς


Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ώρα 11.30,  ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κεφαλος»

  • «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»

Οδύσσεια 1

 H Οδύσσεια του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αποτελεί ίσως το πιο γνωστό κείμενο που πραγματεύεται τις έννοιες της περιπέτειας, της περιπλάνησης, και της αέναης ανάγκης του ανθρώπου για το για το “νόστo”, την επιστροφή στο οικείο, στην “πατρίδα”. Μέσα από διάφορα αφηγηματικά μέσα όπως παντομίμα, αυτοσχεδιασμό και, φυσικά, διάδραση, με ζωντανή μουσική και τραγούδι, τα παιδιά μετατρέπονται σε συνταξιδιώτες και οι τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί η μεγάλη περιπέτεια των ηρώων.

Tιμές εισιτηρίων : 10 Ευρώ Ενηλίκων  – 8 Ευρώ Παιδικό

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ώρα 15.00

  • «ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ», στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος»

Με εισηγητή τον ηθοποιό Τάκη Χρυσικάκο και θέμα «προσέγγιση στο αφηγηματικό θέατρο» Το «Αφηγηματικό Θέατρο» είναι ένα είδος θεάτρου με μια ιδιαίτερη επικοινωνιακή δυναμική. Ο αφηγητής/ηθοποιός χρησιμοποιεί το λόγο σαν το βασικό του εκφραστικό εργαλείο. Μαθαίνει να αφουγκράζεται και να μεταφέρει τις δονήσεις και τα σχήματα του λόγου μέσα από το σώμα του κάνοντας την παρουσία του ζωντανή και σημαίνουσα. Πρόκειται  αναμφίβολα για μια διαφορετική θεατρική γλώσσα. Για ένα θέατρο χωρίς φόρμα. Κύριος άξονας κείμενα λογοτεχνικά, χρονογραφήματα, ψυχογραφικά, ιστορίες από τη λαογραφία κ.λ.π.

Το σεμινάριο απευθύνεται κύρια σε ενήλικες που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο και τις τεχνικές του.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ώρα 20.00

  • ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ» στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος»

1B1A22641666110675954 

Ένας θεατρικός μονόλογος, μια ξεχωριστή μουσικο-θεατρική παράσταση, που ερευνά και προβάλλει την ιστορία αλλά και τις συνθήκες που γέννησαν το ρεμπέτικο, το ύφος και το ήθος του. «Τα Κατά Μάρκον» θα μας μεταφέρει τη συνάντηση δύο κορυφαίων ρεμπετών, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη σε μία από κοινού αφήγησή τους. Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μια εποχή κρίσιμη και μεταβατική, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της. Τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής ο εξαιρετικός Τάκης Χρυσικάκος, που έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Την ιστορική-μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (με απόφαση της Ουνέσκο το 2017). Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου. Ερμηνεύει συγκλονιστικά  ο Τάκης Χρυσικάκος με τον μουσικό Αν.Μπίτσιο επί σκηνής.

Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Θέατρο και:

Παράσταση «Κωσταλέξι» https://www.more.com/theater/kostaleksi-stin-kefalonia/

Συναυλία – Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τους Ρεβάνς https://www.more.com/music/afieroma-sto-thano-mikroutsiko-me-tous-rita-antonopoulou-kai-rebans/

«Τα κατά Μάρκον» με τον Τάκη Χρυσικάκο https://www.more.com/theater/ta-kata-markon-stin-kefalonia/

Πληροφορίες- κρατήσεις: 2310-842509, 6936-915422

  • Οι εκδηλώσεις στηρίζονται επικοινωνιακά από το INKEFALONIA.GR καθώς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς COSMOS 96,5 , Νησί 93,9 και INKEFALONIA 89,2.

Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250