Ιακωβάτειος - Το Έκθεμα του Οκτωβρίου: Ένας λόγος του Σπύρου Αρσένη που εκφώνησε το 1907 στα Περατάτα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 13:55

Ιακωβάτειος - Το Έκθεμα του Οκτωβρίου: Ένας λόγος του Σπύρου Αρσένη που εκφώνησε το 1907 στα Περατάτα

  • ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Το Έκθεμα του Οκτωβρίου 2023 παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο. Αναφέρεται στον ομοϊδεάτη του Μαρίνου Αντύπα Σπύρο Αρσένη, ράφτη στο επάγγελμα, και στο λόγο που ο τελευταίος εκφώνησε στις 27 Μαΐου 1907 στα Περατάτα, στο Παράρτημα του Λαϊκού Αναγνωστηρίου. Το κείμενο της ομιλίας δημοσιεύτηκε σε φυλλάδιο, το οποίο απόκειται στο Αρχείο Παναγή Στ. Πατρίκιου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.  Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

  • Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

          Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν προς το τέλος του Οκτωβρίου διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση με ομιλητή τον συμπατριώτη μας παιδοψυχίατρο κ. Γεράσιμο Κολαΐτη,  αναπληρωτή καθηγητή  Παιδοψυχιατρικής  και  διευθυντή  της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με θέμα «Ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και οικογενειών: γιατί είναι σημαντική».

         Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για την ημερομηνία πραγματοποίησης της ομιλίας-συζήτησης και για τον τρόπο παρακολούθησής της.

  • ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

--  Επιθυμούμε δημόσια να ευχαριστήσουμε το ξενοδοχείο Aura Boutique, το οποίο για άλλη μια φορά φιλοξένησε ερευνητή της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. 

-- Ευχαριστίες θέλουμε να απευθύνουμε στο φίλο-εθελοντή της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Βασίλη Χριστοφοράτο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια στηρίζει τεχνικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εκδηλώσεις μας αλλά και πρόσφατα μας βοήθησε αποτελεσματικά με τη διαδικτυακή σύνδεση που οργάνωσε με ομιλήτρια από την Καλαμάτα.

                                                                      ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΡΣΕΝΗ,

ΟΠΑΔΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΝΤΥΠΑ (1907)

          Ο Σπύρος Αρσένης, ράφτης στο επάγγελμα, με καταγωγή από τα Περατάτα, υπήρξε από τους βασικούς συντρόφους του Μαρίνου Αντύπα και γενικότερα από τα σπουδαιότερα στελέχη του πρωτοσοσιαλιστικού κινήματος στην Κεφαλονιά. Μετά την αναχώρηση του Αντύπα από την Κεφαλονιά για τη Θεσσαλία, ο Αρσένης ήταν ο ουσιαστικός διάδοχός του στο νησί, ενώ μετά τη δολοφονία του Πυλαρινού αγωνιστή (Μάρτιος 1907) καθορίστηκε ως ο υπεύθυνος του Λαϊκού Αναγνωστηρίου «Η Ισότης».

          Το Λαϊκό Αναγνωστήριο «Η Ισότης» ιδρύθηκε στο Αργοστόλι από τον Μ. Αντύπα το 1904, στο πλαίσιο της λειτουργίας λαϊκών πνευματικών/πολιτιστικών κέντρων για την ψυχαγωγία και τη μόρφωση του λαού, το οποίο φιλοξένησε πλήθος διαφωτιστικών διαλέξεων από εκπαιδευτικούς, δικηγόρους, γιατρούς κ.ά. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν σε κάποια χωριά του νησιού Παραρτήματα του Αναγνωστηρίου.  

          Στο Παράρτημα της «Ισότητας» στα Περατάτα πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 1907 η ομιλία του Σπ. Αρσένη, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε σε φυλλάδιο, που απόκειται στο Αρχείο Παναγή Στ. Πατρίκιου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Στην ομιλία του ο Σπ. Αρσένης αναφέρθηκε στα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του ανθρώπου και στην ανάγκη στήριξης και διεύρυνσής τους σε όλους τους πολίτες, υπογράμμισε την κοινωνική αξία και σημασία της λαϊκής αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας εργατικών και σοσιαλιστικών ομάδων και συλλόγων για συλλογική δράση και κάλεσε τους παρευρισκόμενους  να αξιοποιούν την ψήφο τους διαθέτοντάς την όχι σε κόμματα προσωποπαγή αλλά σε κόμματα αρχών και μάλιστα δημοκρατικής-κοινωνιστικής κατεύθυνσης.

          Στον ίδιο χώρο, στο Παράρτημα δηλαδή των Περατάτων, είχε μιλήσει πάλι ο Αρσένης πριν από ένα μήνα περίπου (23 Απριλίου 1907) στα εγκαίνια του Παραρτήματος, όπου ανέδειξε την προσωπικότητα και την προσφορά του Μαρίνου Αντύπα, ο οποίος αγωνίστηκε για τη δημιουργία λαϊκών μορφωτικών κέντρων και τη διάδοση των κοινωνιστικών/σοσιαλιστικών ιδεών, δίνοντας και τη ζωή του για τη χειραφέτηση του εργάτη και του αγρότη και τη γενικότερη πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.

                                                                                                         Πέτρος Πετράτος

ΕΞΩΦΥΛΛΟΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250