Ληξούρι: «Ο Γληγοράκης» επέστρεψε στον τόπο του (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 19:10

Ληξούρι: «Ο Γληγοράκης» επέστρεψε στον τόπο του (εικόνες)

«Ο Γληγοράκης» επέστρεψε στον τόπο του.

Εκ Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου, Ελπίδα Σοφιανίδη

Ληξούρι, 23/06/23.

Με μεγάλο κέφι και κόσμο πραγματοποιήθηκε χτες, 22/6/2023, στις 21:00 το Ηλιοτροπικό Έθιμο του Άϊ Γιαννιού του Λαμπαδιάρη, στη περιοχή των Μαρτσελάτων – Λεγατάτων, στη πλατεία Ριζοσπαστών Ληξουρίου, με τη στήριξη του Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός, Αντιδήμαρχος Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου, καλωσορίζοντας τον κόσμο στη πλατεία και λέγοντας λίγα λόγια για το έθιμο, το οποίο αναβιώνεται μετά από το πέρας του κορονοϊού και πάλι. Παρουσίασε τα ομοιώματα, τον Γληγοράκη, αλλά και την γυναίκα του, τα οποία επιμελήθηκε με πολύ φροντίδα η Καλομοίρα Σολωμού με τη παρέα της, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Να ευχαριστήσουμε, επιπλέον, και την Ελπινίκη Μαρούλη για τη προσφορά του ρουχισμού των ομοιωμάτων.

Στη συνέχεια, μικροί μαθητές που ανέλαβε να συγκεντρώσει ο δάσκαλος κος Μάκης Μήλας, τον οποίο, επίσης, ευχαριστούμε θερμά, εκπροσωπώντας περιοχές του Ληξουρίου, καλωσόρισαν τον Γληγοράκη και του μετέφεραν τα αιτήματα τους.

Έπειτα, η χήρα του Γληγοράκη, την οποία υποδύθηκε με υποκριτικό σκέρτσο  ο μικρός ταλαντούχος Μάκης Παν. Κατερέλος, εμφανίστηκε κλαίγοντας και θρηνώντας για τον άντρα της, παράλληλα, όμως, εκφράζοντας και τα παράπονα της…

Σειρά, έπειτα, είχε η αντρική χορωδία του Δήμου Ληξουρίου, υπό την φροντίδα του μαέστρου Άγγελου Μουρελάτου, όπου πλαισίωσαν με τις ταλαντούχες φωνές τους την εκδήλωση και χάρισαν νοσταλγικές νότες στα αυτιά των παρευρισκόμενων.

Στην συνέχεια, τα δρώμενα της πλατείας έκλεισαν με τοπικούς χορούς τα παιδιά από το Πολιτιστικό Σύλλογο «Χωροπούλα», τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την συνολική τους βοήθεια στην επίτευξη της εκδήλωσης. 

Τέλος, μικροί και μεγάλοι συνόδευσαν τα ομοιώματα, τα οποία κοσμούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης την πλατεία, μαζί με την χήρα, προς τον τόπο της καύσης του. Η φωτιά άναψε και με πρωτοστάτη τον κος Γεράσιμο  Σωτ. Γαλανό, ξεκίνησαν οι συμμετέχοντες τα άλματα πάνω της, παροτρύνοντας ιδιαίτερα τους μικρούς παρευρισκόμενους, καθώς είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν τα έθιμα του τόπου τους, να συμμετέχουν, αλλά και να τα συνεχίσουν, ώστε να τα μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενιές, αποφεύγοντας να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Πράγματι, οι μικροί φίλοι συμμετείχαν ιδιαιτέρως ενεργά στο δρώμενο, με μεγάλη χαρά, μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς, τα S/M Αφοί Ρηγάτου,

 MG 1782 MG 1792 MG 1807 MG 1809 MG 1844 MG 1849 MG 1855 MG 1875 MG 1876 MG 1896 MG 1909 MG 1914


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250