Ολοκληρώθηκε ένα 10ημερο συνεχών και επιτυχημένων δράσεων της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 11:29

Ολοκληρώθηκε ένα 10ημερο συνεχών και επιτυχημένων δράσεων της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Με την λήξη χθές, της πολύ επιτυχημένης έκθεσης της Αδελφότητας με τίτλο "Ταξιδεύοντας από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη σε όλον τον κόσμο», ολοκληρώνεται ένα 10ημερο συνεχών και επιτυχημένων δράσεων της Αδελφότητάς μας.

λογοτυπο

Η αρχή έγινε στις 26 Μαΐου με τα εγκαίνια της έκθεσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις “Ημέρες Θάλασσας 2023“, στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου της Αδελφότητας και η οποία βασίστηκε σε υλικό (αντικείμενα και φωτογραφίες) από τα προσωπικά αρχεία και τις συλλογές από :

• Τον κ. Σιμάτο από την προσωπική συλλογή «Περί Θαλάσσης», Συλλογή Λάμπρου Γ. Σιμάτου,
• τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ληξουρίου κ. Γεράσιμο Γαλανό,
• την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, την κ. Θεοτοκούλα Μουλινού και την κ. Κάτε Αντωνέλου.
• την οικογένειά του Πρόεδρου της Αδελφότητας του από την προσωπική συλλογή αρχείων του πατέρα τους Σπυράγγελου Σκλαβούνου, καθώς και τη ναυτική στολή που φορούσε.
• Το Σύλλογο Ναυτικών Κεφαλονιάς «Νίκος Καββαδίας», τον πρόεδρο κ. Τάσο Παγουλάτο και τον κ. Διονύση Μαρκέτο.
• Το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης, την εκπρόσωπό του κ. Άννα Σταθοπούλου, καθώς και τον Δήμαρχο κ. Διονύση Στανίτσα.
• Τον ναυτικό, εικαστικό και καραβογράφο κ. Νίκο Μαρκάτο από την Ιθάκη, γνωστό ως Ελπήνορα.
• Την εταιρεία Fundator Compania Naviera της οικογένειας Βεργωτή, ειδικά τον κ. Νίκο Βεργωτή και την κ. Άννα-Μαρία Σαμούρη για την άμεση ανταπόκριση και που προσέφεραν να εκθέσουμε μερικά από τα κάδρα τα οποία κοσμούν τα γραφεία της εταιρείας.
• Την εταιρεία Neda Maritime Agency και την κα. Βούλα Καρίνου για το ψηφιακό φωτογραφικό υλικό.
• Την Βιβλιοθήκη της Αδελφότητας και την κ. Σταυρούλα Φλωράτου που επιμελήθηκε την επιλογή των βιβλίων που παρουσιάζονται.
• Τον κ. Χαράλαμπο Δρακάτο, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Ένωσης Περάματος και συγγραφέα για τα βιβλία του.
• Την κα. Χαραλαμπία Καρούσου-Τσελέντη από τα οικογενειακά της αρχεία.

Τη διοργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης, που αποτέλεσε φόρο τιμής στη ναυτική παράδοση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και την οποία επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, ανέλαβε και έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία η Υπεύθυνη του Τμήματος Επιστημών, Γραμμάτων & Τεχνών της Αδελφότητας, κ. Σοφία-Ελένη Αθανασάτου.

Την ίδια στιγμή στο Πασαλιμάνι συμμετείχαμε, στα πλαίσια των αγαστών σχέσεών μας και των εκλεκτικών συνεργασιών μας με τους εθνοτοπικούς συλλόγους του Πειραιά, στη “2η Γιορτή Παράδοσης”, τη μεγάλη πολιτιστική και λαογραφική γιορτή που διοργάνωσε η Ένωση Απανταχού Μανιατών “Η Μάνη” το Σάββατο 27 Μαΐου και την Κυριακή 28 Μαΐου.

Η Αδελφότητά μας συμμετείχε τόσο με μουσικοχορευτικά δρώμενα, όπου oι χορευτές μας και η δασκάλα τους κ. Ελευθερία Μικελάτου έλαμψαν, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους, όσο και με δικό της εκθεσιακό περίπτερο, σε μια συνειδητή και οργανωμένη προσπάθεια προβολής και διαφήμισης των νησιών μας, μοιράζοντας έντυπο υλικό που μας απέστειλαν η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς & Ιθάκης και ο Δήμος Σάμης, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, τον πολιτισμό, τις ξεχωριστές ομορφιές και τους ειδυλλιακούς τουριστικούς προορισμούς των νησιών μας, συμβάλλοντας παράλληλα στη συνεχή προβολή και ενισχύοντας την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Την Κυριακή 28 Μαΐου το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο της προτομής του Νίκου Καββαδία, ένα χρόνο μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του από το Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας, η Αδελφότητα τίμησε τον συμπατριώτη μας ποιητή και τους φίλους της θάλασσας με τραγούδια της θάλασσας, με μια συναυλία που διοργανώθηκε και αυτή, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Μέρες Θάλασσας" του Δήμου Πειραιά.

Συμμετείχε η μουσική παρέα "Δημόδοκος" και ακούστηκαν τραγούδια από ποιήματα Κεφαλλήνων, Ιθακησίων και Επτανησίων ποιητών μελοποιημένα από τον κ. Σπύρο Αρσένη. Προηγήθηκε η Μαντολινάτα της Αδελφότητας υπό τη Μαέστρο της κ. Ματούλας Φιοράτου, η οποία μας χάρισε ξεχωριστές μελωδικές θύμησες.
Ακολούθησε τη Δευτέρα 29 Μαΐου η Χορωδία μας, με τη συμμετοχή της στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν.Αττικής.

Οι μελωδικές φωνές των χορωδών μας, υπό την καθοδήγηση της μαέστρου κ. Χριστίνας Ρόκκου, εντυπωσίασαν το κοινό της κατάμεστης αίθουσας με τραγούδια από τα νησιά μας, ενώ η κ. Εβίτα Αντωνέλου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής και μέλος της Αδελφότητάς μας, αφού ευχαρίστησε την χορωδία μας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της, αναφέρθηκε στην ίδρυση και στην πολυετή δράση της.

Την Τετάρτη 31 Μαΐου, η Αδελφότητα σε συνεργασία με την Ιακωβάτειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, συνδιοργάνωσε την καθιερωμένη μηνιαία διαδικτυακή συζήτηση που αυτή τη φορά είχε τίτλο «Εφοπλισμός και πλοιοκτητική ελίτ στην Κεφαλονιά του 19ου αιώνα: Ιωάννης Σκαλτσούνης και Παύλος Φωκάς Αλεξανδράτος», με εισηγητή το Δρ. Ιστορίας κ. Παναγιώτη Καπετανάκη.

Με την έλευση του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, παρουσιάσαμε ένα σπάνιο ιστορικό αποτύπωμα του αρχείου της Αδελφότητάς μας, υπό την εποπτεία της κ. Σταυρούλας Φλωράτου: το Δίπλωμα των μελών του μεγάλου μας Σωματείου στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο που φέρει ημερομηνία 01 Σεπτεμβρίου 1922!

Επίσης, το Σάββατο 3 Ιουνίου στην Πλατεία Παπανικολή στη Μαρίνα Ζέας, το Χορευτικό μας συμμετείχε στους ΧΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, μαζί με τα συγκροτήματα των τοπικών συλλόγων και των σωματείων της πόλης του Πειραιά παρουσιάζουν μουσικοχορευτικά δρώμενα από κάθε γωνιά της χώρας, όπου με τον μπρίο, με τα χαμόγελα, με ένταση, και τις επιδέξιες φιγούρες τους, τα παιδιά μας απέσπασαν τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων και το πιο δυνατό χειροκρότημα του πολυάριθμου κοινού !Ολοκληρώνοντας αυτό το γεμάτο και δημιουργικό 10ημερο των δράσεών μας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον αεικίνητο Δήμαρχο της πόλης μας κ. Γιάννη Μώραλη, την κ. Ανδριάννα Ζαρακέλλη Αντιδήμαρχο Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τον κ. Δημήτρη Καρύδη Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης με αρμοδιότητες της Δ/νσης Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης, την κ. Πωλίνα Πατέρου, Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Πειραιά, την κ. Γερασιμούλα-Αλεξάνδρα Τουμαζάτου Δημοτική Σύμβουλο Πειραιά και συμπατριώτισσά μας, το εκλεκτό μας μέλος, συμπατριώτη και σύμβουλο του Δημάρχου Πειραιά κ. Γεράσιμο Αγγελετάκη για την καθοριστική αρωγή του στην προσπάθειά μας, την αγαπητή μας φίλη Δήμητρα Κούβαρη, Πρόεδρο Ένωση Απανταχού Μανιατών “Η Μάνη”, καθώς όλους εκείνους που πραγματικά, ουσιαστικά, αθόρυβα και αγόγγυστα κόπιασαν για την παρουσία μας στις Μέρες Θάλασσας.

Έτσι, με όλες αυτές τις πλειοτροπικές δράσεις, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στον Πειραιά αλλά και ευρύτερα, τον πολιτισμό μας, να δώσουμε το ξεχωριστό και δυναμικό μας στίγμα και να καταστήσουμε για μια ακόμη φορά την Αδελφότητά μας αυτό που πραγματικά οφείλει να είναι και που το προεδρείο της πασχίζει άοκνα να την καταστήσει: ένα πολύβουο μελίσσι δημιουργίας, πολιτισμού, ιστορίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής, όπου όλοι οι Κεφαλλήνες και Ιθακήσιοι έχουν το δικό τους ρόλο και τη δική τους θέση!

Συνεχίζουμε με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό!!