Βίκτωρας Ρουχωτάς: «Ο Θαλασσόμυλος γράφει και πάλι ιστορία»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 09:24

Βίκτωρας Ρουχωτάς: «Ο Θαλασσόμυλος γράφει και πάλι ιστορία»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και   Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Αργοστολίου Βίκτωρας Ρουχωτάς  για την αναβάθμιση του Θαλασσόμυλου και για το 1o Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Κύματα" στον Θαλασσόμυλο!

« Η εικόνα η σημερινή του Θαλασσόμυλου είναι μια τέλεια εικόνα και περιμένουμε τον κόσμο για την έναρξη του 1oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ο Θαλασσόμυλος του Αργοστολίου ήταν λεηλατημένος, παρατημένος και σήμερα έχει μια διαφορετική εικόνα. Ο Θαλασσόμυλος ξαναγράφει μια καινούργια ιστορία. Στις 25 και 26 Αυγούστου είχαμε ένα δυνατό ροκ φεστιβάλ, ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος και οι νέοι το χάρηκαν».

Ο κ. Ρουχωτάς επίσης αναφέρθηκε:

Στην σύλληψη της ιδέας για την αναβάθμιση του Θαλασσόμυλου: «Για το ρόκ φεστιβάλ φέτος, ψάχναμε χώρο και ήμασταν μεταξύ του Κουτάβου και του χώρου των σφαγείων. Τα σφαγεία ήθελαν πολύ δουλειά. Με τον Μαρίνο Σκλαβουνάκη ,τον Σίμο Παυλάτο και τον Δήμαρχο επεξεργαστήκαμε κάποιες ιδέες ,φυσικά και για το φεστιβάλ κινηματογράφου και στο τραπέζι έπεσε η ιδέα για τον Θαλασσόμυλο. Το πήραμε επάνω μας εγώ και ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης και διεκπεραιώσαμε όσα έπρεπε να διεκπεραιωθούν. Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής ήταν να αναβαθμίσει τον Θαλασσόμυλο και είναι πολύ σημαντική η συμβολή του Μαρίνου Σκλαβουνάκη, ο οποίος αυτό που κάνει το ζει και γι αυτό και θα πετύχει. Με τον Μαρίνο ο οποίος είναι σκηνοθέτης, πετύχαμε το μέγιστο αποτέλεσμα».

Στην ανταπόκριση του κόσμου στην αναβάθμιση του Θαλασσόμυλου: «Ο κόσμος προσέχει τον χώρο. Υπήρχε μια δεξαμενή στο Κάστρο, που επάνω υπήρχαν συνθήματα όλων των κομμάτων. Με τους Σέρβους κάναμε πριν ένα χρόνο ένα ωραίο γκράφιτι και μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει πειράξει. Ο κόσμος όταν δει ότι ο άλλος προσέχει τον χώρο, τον προσέχει κι αυτός».

Στα όσα έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα: «Στα Διλινάτα στο σχολείο ο πρόεδρος Τάσος Τζωρτζάτος, έφτιαξε μια τεράστια Ελληνική σημαία, στις 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει και ένα ωραίο γκράφιτι . Έρχονται καθηγητές με τους βοηθούς τους από δύο πανεπιστήμια του Βελιγραδίου, από το Πανεπιστήμιο Σύγχρονης Τέχνης και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Τέχνης που θα αναλάβουν να «ντύσουν» το σχολείο των Διλινάτων, και το κλειστό. Αυτή η επίσκεψη ήταν θέμα και στο κεντρικό δελτίο της Σερβίας».

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου: « Θα είναι δύο μέρη προβολών, το κεντρικό ανάμεσα στα τρία κτήρια και το άλλο στον εξωτερικό χώρο, που έχουν τοποθετηθεί και ξύλινα σπιτάκια με έκθεση παραδοσιακών προϊόντων. Παράλληλα θα υπάρξει και βραδιά γευσιγνωσίας από τους οινοπαραγωγούς την πρώτη ημέρα. Την τελευταία ημέρα έχουμε και δύο ρόκ συγκροτήματα. Τα μηνύματα σήμερα στον Θαλασσόμυλο είναι και πολιτικά και πολιτιστικά. Ένας χώρος σε παρακμή τα τελευταία χρόνια, με το ρόκ φεστιβάλ και το φεστιβάλ κινηματογράφου και τις εκδηλώσεις που θα γίνονται τα επόμενα χρόνια, ξαναγράφει μια καινούργια ιστορία. Το Αργοστόλι έχει το καλοκαίρι τον φανταστικό χώρο του Νάπιερ , τον χώρο στην προβλήτα κρουαζιεροπλοίων και τώρα έχει και τον Θαλασσόμυλο ως χώρο πολιτισμού. Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον Θαλασσόμυλο και παράλληλα θα γίνονται εκδηλώσεις που θα το ενισχύσουν».

Τέλος ο κ. Ρουχωτάς αναφέρθηκε στην επίσκεψη των Σέρβων καθηγητών, λέγοντας: «Μεταξύ των καθηγητών θα έρθει και μία καθηγήτρια που έχει την έδρα στο Βελιγράδι για τα πολυμέσα και ίσως γίνει και μία διάλεξη στο τμήμα Ψηφιακής Τεχνολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ανοιγόμαστε παντού».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/nisi-93-9-synenteyxi-489707215?si=9e4bf3997a6d4ccfa364da8043518e73&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}