Γενέθλια 100 χρόνων στην Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά (1922-2022)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 18:27

Γενέθλια 100 χρόνων στην Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά (1922-2022)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1922

Οι εφημερίδες της εποχής σχολιάζουν, η κάθε μία από τη δική της σκοπιά, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη, ενώ ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται στη Μικρά Ασία.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Συγκαλείται Γενική Συνέλευση των «εν Πειραιεί διαμενόντων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων» (άρθρο 1) και γίνεται «η κατ’ άρθρον και κατά σύνολον ανάγνωσιν και ψήφισιν του Καταστατικού» (άρθρο 38), ίδρυσης σωματείου «υπό την επωνυμίαν ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ και ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ, έδραν έχον τον Πειραιά» (άρθρο 1).

Το θεμέλιο για το κοινό μας σπίτι, έχει ήδη τεθεί. Λίγες εβδομάδες αργότερα, με την υπ’ αριθμ. 310/27.04.1922 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιώς θα γίνει και η επίσημη αναγνώριση μας ως Σωματείου με αριθμό Β.Σ 200.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

100 χρόνια ζωής για την Αδελφότητά μας. 100 χρόνια ζωής για το μεγάλο μας Σωματείο που, πεφωτισμένοι Κεφαλλήνες και Ιθακήσιοι οραματίστηκαν, εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν και ενέπνευσε και εμπνέει, με την πολύπλευρη και πολυποίκιλη αέναη δράση του, γενιές και γενιές που ακολούθησαν και ακολουθούν τις αρχές και το παράδειγμά τους!

Στο πέρασμα του χρόνου και παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα μέλη της Αδελφότητάς μας (Μικρασιατική Καταστροφή, Πόλεμος, Εμφύλιοι, Σεισμοί, φυσικές καταστροφές, μετανάστευση, οικονομική κρίση), ανταποκρίθηκαν με ομοψυχία, σύνεση και αυταπάρνηση, με πνεύμα δημιουργικό, ατίθασο, ανήσυχο, έχοντας ως άσβηστους φάρους τις αξίες των νησιών μας, τις αξίες με τις οποίες τα μέλη της μεγάλωσαν και μεγαλώνουν, αξίες που ένωναν και ενώνουν.

100 χρόνια μετά, ΣΗΜΕΡΑ, η Αδελφότητά μας συνεχίζει να είναι μια κυψέλη Ήθους, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Δημιουργίας, Έμπνευσης, Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Πολιτισμικής δράσης και παρέμβασης, μένοντας αταλάντευτα πιστή στο Πνεύμα και τις Αρχές των θαυμαστών εκείνων ανθρώπων που ίδρυσαν τότε το μεγάλο μας Σωματείο, και τιμώντας όλους εκείνους που την τίμησαν και τιμούν ως μέλη και φίλοι, Τότε, Σήμερα, Πάντα…

Χρόνια Πολλά στην Αδελφότητά μας, το κοινό σπίτι όλων μας!

Χρόνια Καλά στα μέλη, τους φίλους, τους συμπατριώτες μας όπου κι αν βρίσκονται!

Να είστε όλοι σας πάντα καλά!

Παύλος Σ. Σκλαβούνος

Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

unnamed