Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δενδροφυτεύουν 30 εκατ. δέντρα στην χώρα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 13:09

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δενδροφυτεύουν 30 εκατ. δέντρα στην χώρα

Η Ελλάδα αλλάζει και προχωράει με ταχείς ρυθμούς, για να προστατεύσει και να εμπλουτίσει τη βιοποικιλότητας της χώρας, ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς υπογράψαμε και προχωράμε το λεγόμενο ψηφιακό κόκκινο βιβλίο στο οποίο και θα καταγραφούν αναλυτικά όλα είδη ζώων και φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σχεδόν 100 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανολόγοι θα ασχοληθούν με το πολύ σημαντικό αυτό έργο καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας της χώρας, καταγράφοντας αναλυτικά τα 10.000 είδη ζώων και τα 7.000 είδη φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Αναδάσωσης που όπως ανέφερε θα δενδροφυτεύουν 30 εκατομμύρια δέντρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι αναδασώσεις θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και δασώσεις. Όλες οι αναδασώσεις και οι δασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες τοπικές ανάλογα με την περιοχή, γενετικά ελεγμένα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η βιοποικιλότητα και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής σε σχέση με το δάσος.

Στο πολύ σημαντικό αυτό έργο βασικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα δημόσια φυτώρια τα οποία και θα αναλάβουν τις έρευνες για τους κατάλληλους σπόρους. Παράλληλα αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ανέφερε ο κ. Αμυράς είναι πως οι αναδασώσεις θα λάβουν χώρα με τα κατάλληλα δέντρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αντιπυρικό τοίχος.

Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός στο γεγονός το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μνημειακό απόθεμα είναι ένας νέος, επιβεβαιωμένος κίνδυνος, σε διεθνές επίπεδο που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Ήδη έχει δημιουργηθεί επιστημονική επιτροπής για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ιστορικούς τόπους και στα μουσεία.

Όπως είπε ο κ. Αμυράς γίνεται καταγραφή βάση ειδικού προγράμματος σε μέρη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως η Δήλος και οι Δελφοί, έτσι ώστε να συλλεχθούν τα δεδομένα, βάση των οποίων θα δημιουργηθεί και ένα Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης.

Κλείνοντας ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως θα καταγραφούν στρατηγικοί χάρτες με θορύβους σε δρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα για να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο για το πώς θα μειωθούν, καθώς όπως είπε ο κ. Αμυράς «ο θόρυβος είναι από τους βασικούς λόγους υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών».

dikaiologitika.gr