Πετρέλαιο θέρμανσης: παρεμβάσεις για μείωση του φόρου εν μέσω αιθαλομίχλης – Προτάσεις από ΔΗΜΑΡ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2013 14:07

Πετρέλαιο θέρμανσης: παρεμβάσεις για μείωση του φόρου εν μέσω αιθαλομίχλης – Προτάσεις από ΔΗΜΑΡ

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει πως "το νέφος αιθαλομίχλης, προϊόν της εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης χρήσης κάθε είδους καυσόξυλων για θέρμανση, πυκνώνει και τείνει να μονιμοποιηθεί πάνω από τα αστικά κέντρα, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος". Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ είναι οι εξής:

1. Να γίνει, άμεσα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό των σπιτιών η εκτεταμένη χρήση κάθε είδους καυσόξυλων σε αστικά κέντρα, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση μη πιστοποιημένων θερμαντικών συσκευών. Χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί η πληροφόρηση των πολιτών για το ποιοι δικαιούνται και με ποιες διαδικασίες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης Ακόμη, είναι χρήσιμο να δοθούν οδηγίες για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης και των καυσίμων τους, ώστε να οι πολίτες να μπορούν να κατανοούν καλύτερα το συμφέρον τους.

2. Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό όσων σήμερα δικαιούνται επιδότησης, προσεγγίζει το 80% του πληθυσμού.

3. Να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.

4. Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση εντός των επόμενων ημερών.

5. Να κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα (θέρμανσης, κίνησης και ναυτιλίας). Το σχέδιο πρέπει να προβλέπει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησής τους από το διυλιστήριο έως τον τελικό χρήστη – καταναλωτή και να συνοδεύεται από αναλυτική λίστα απαιτούμενων νομοθετικών και άλλων ενεργειών, καθώς και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

6. Να γίνει επικαιροποίηση των ορίων συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, ώστε όσα
ισχύουν για το φωτοχημικό νέφος να συμπληρωθούν με τα νέα δεδομένα που αφορούν την αιθαλομίχλη.

7. Να μεγιστοποιηθούν οι έλεγχοι για την κοπή και διακίνηση καυσόξυλων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη υλοτόμηση δασών καθώς και νέα φαινόμενα λαθρεμπορίας στην πώληση τέτοιου υλικού.

—Μειώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν ΚΚΕ και Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής

Την άμεση μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο ζητεί ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Ν.Σαράντης, με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Αττική εξαιτίας της καύσης ακατάλληλων υλικών σε τζάκια σε σόμπες.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο κ. Σαράντης αναφέρει:

«Ενώνω τη φωνή μου με αυτήν του Ιατρικού Συλλόγου και με τις επισημάνσεις των ειδικών του υπουργείου Περιβάλλοντος για να ζητήσω την άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Η ανεξέλεγκτη χρήση στερεών καυσίμων για θέρμανση, στην οποία καταφεύγουν οι κάτοικοι της Αθήνας και της Αττικής έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα, χωρίς ταυτόχρονα να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των συμπολιτών μας για θέρμανση.

Μέτρα όπως το επίδομα θέρμανσης που αποδίδεται εκ των υστέρων αποδεικνύονται δυστυχώς αναποτελεσματικά, λόγω των άμεσων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά.

Πιστεύω ότι μια διορθωτική κίνηση από την κυβέρνηση είναι και εφικτή χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και απολύτως απαραίτητη για την υγεία των κατοίκων της Αττικής και την αξιοπρεπή διαβίωση τους τον φετινό χειμώνα».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για κυνισμό και αδιαφορία αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της αιθαλομίχλης που έχει προκληθεί από την καύση ξύλων.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ η λύση είναι " να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης".

—Παρέμβαση Μπακογιάννη για το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο θέμα με το πετρέλαιο θέρμανσης παρενέβη και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία με ερώτηση της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζήτησε ενημέρωση για τα δημόσια έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, κατά την οποία εφαρμόστηκε η απόφαση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε το 2012 από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι η κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% δεν μπορεί να καλύψει το κενό στην υστέρηση των εσόδων, παρά το γεγονός ότι η τελική τιμή του καυσίμου είναι ιδιαίτερα υψηλή» αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας:

«Πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι έως το τέλος Νοεμβρίου 2012, οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθαν σε 1,080 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του 2011, οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 1,165 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι παρά τον εξαπλασιασμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται».

«Η έλλειψη πετρελαίου στα νοικοκυριά επιτείνει την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, ενώ η θερμαντική χρήση ακατάλληλων υλικών προκαλεί περιβαλλοντική μόλυνση και απειλεί τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζει.

Η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Οικονομικών ποια ήταν τα έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, ποια είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010, 2011 και 2012 και ποια είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010, 2011 και 2012″.

econews




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ