Ευχάριστα νέα για τη φύση της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 12:44

Ευχάριστα νέα για τη φύση της Ευρώπης

Ανακοίνωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής πληροφόρησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Η Επιτροπή ενέκρινε επίσημα την ένταξη 235 νέων περιοχών στο δίκτυο, τις οποίες είχαν προτείνει τα κράτη μέλη προκειμένου να χαρακτηριστούν «τόποι κοινοτικής σημασίας». Τα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα εξαετή προθεσμία για να θέσουν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εν λόγω περιοχών. Η πλέον πρόσφατη προσθήκη αφορά 20 κράτη μέλη και καλύπτει το σύνολο των εννέα βιογεωγραφικών περιοχών του δικτύου – αλπική, ατλαντική, του Εύξεινου Πόντου, αρκτική, ηπειρωτική, μακαρονησιακή, μεσογειακή, παννονική και στεπική. Το Natura 2000 καλύπτει πλέον 768.000 τετραγ. χλμ. (17,9 %) της ξηράς και πάνω από 217.000 τετραγ. χλμ. (περίπου 4 %) των θαλασσών της ΕΕ.

Η επέκταση αφορά κυρίως τις εξής χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Λετονία, Ιταλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία, Εσθονία και Μάλτα.

Η σημαντικότερη φετινή προσθήκη είναι ο χαρακτηρισμός της Dogger Bank (12.330 τετραγ. χλμ.) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για αβαθή θαλάσσια περιοχή με χαρακτηριστικές υποθαλάσσιες αμμοσύρτεις, στο κέντρο της Βόρειας Θάλασσας, η οποία, σε συνδυασμό με τις παρακείμενες περιοχές της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, σχηματίζει έναν τεράστιο διασυνοριακό τόπο του Natura 2000 με έκταση πάνω από 18.000 τετραγ. χλμ.. Οι σημαντικές προσθήκες στη Βαλτική Θάλασσα είναι οι 10 νέες θαλάσσιες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν από τη Σουηδία και τη Λετονία. Οι περιοχές αυτές φιλοξενούν πλούσια σε είδη ενδιαιτήματα αμμοσυρτών και υφάλων και αποτελούν ζωτικής σημασίας τόπους διατροφής για φώκιες και αποδημητικά ψάρια. Οι 10 περιοχές καλύπτουν θαλάσσια έκταση σχεδόν 4.000 τετραγ. χλμ..

Η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε σχέση με το μέγεθός της υπήρξε η Μάλτα, η οποία έχει πλέον χαρακτηρίσει 183 τετραγ. χλμ. θαλάσσιων περιοχών που δημιουργούν τη βάση ενός ισχυρού θαλάσσιου δικτύου στα περιβάλλοντα ύδατα. Οι νέες θαλάσσιες περιοχές της χώρας θα συμβάλουν στη διατήρηση των λειμώνων ποσειδωνίας και των υποθαλάσσιων υφάλων και προσφέρουν ένα ζωτικής σημασίας ενδιαίτημα για το ενδημικό γαστερόποδο της Μάλτας Gibbula nivosa, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι με λαμπερά χρώματα.

Η μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου στην ξηρά σημειώθηκε στη Ρουμανία, όπου προστέθηκαν 109 περιοχές και διευρύνθηκαν πολλές υφιστάμενες, με αποτέλεσμα πλέον η συνολική έκταση των περιοχών να φθάνει σχεδόν τα 42.000 τετραγ. χλμ.. Οι προσθήκες συνίστανται σε ένα τεράστιο φάσμα ενδιαιτημάτων λειμώνων και δασών, πλούσιων σε είδη, καθώς και ενδιαιτημάτων ζωτικής σημασίας για πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, μεταξύ των οποίων πολλά είδη νυχτερίδων και αμφιβίων. Σε συνδυασμό με τις επιπλέον περιοχές που προτάθηκαν από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, το νέο ρουμανικό δίκτυο περιοχών Natura 2000 παρέχει επίσης καλύτερη προστασία στην πλούσια ενδημική ιχθυοπανίδα της λεκάνης απορροής του Δούναβη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Περισσότερα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την προστασία της φύσης: http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm