ΟΗΕ: Η κλιματική αλλάγη απειλεί το Άγαλμα της Ελευθερίας και τη Βενετία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 09:37

ΟΗΕ: Η κλιματική αλλάγη απειλεί το Άγαλμα της Ελευθερίας και τη Βενετία

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για την τύχη 31 φυσικών και πολιτιστικών μνημείων.

Σοκ προκαλεί η έκθεση που εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλιματική αλλαγή που συντελείται κινδυνεύουν και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, τα νησιά του Πάσχα και η Βενετία.

Οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τις αλλαγές που θα φέρει η κλιματική αλλαγή σε 31 φυσικά και πολιτιστικά μνημεία σε 29 χώρες που εκτιμάται ότι είναι ευάλωτα σε αύξηση της θερμοκρασίας, λιώσιμο των παγετώνων, έντονα καιρικά φαινόμενα και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, όπως διεφάνη και στην περιπτωση του τυφώνα Σάντι το 2012, κινδυνέυει λένε οι ειδικοί. Στον κατάλογο βρίσκονται, επίσης, τα νησιά Γκαλαπάγκος εκεί όπου ο Δαρβίνος ενεπνεύστηκε τη θεωρία της εξέλιξης, το λιμάνι της Καρθαγένης στην Κολομβία και το εθνικό πάρκο Σιρετόκο στην Ιαπωνία.

Σε κίνδυνο βρίσκονται ακόμα το Στόουνχετζ λόγω πλημμυρών και το εθνικό πάρκου Μπουίντι στην Ουγκάντα καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα θέσει σε κίνδυνο το σπάνιο είδος γορίλα που ζει εκεί.

Για το λόγο αυτο οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί το μέγιστο στους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως συμφωνήθηκε και στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ