Οι ανεμογεννήτριες υπεύθυνες για την άνοδο της θερμοκρασίας τη νύχτα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 18:20

Οι ανεμογεννήτριες υπεύθυνες για την άνοδο της θερμοκρασίας τη νύχτα

Στο συμπέρασμα πως λόγω της λειτουργίας ανεμογεννητριών αυξάνεται η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της νύχτας κατέληξαν ύστερα από έρευνες επί σειρά ετών, συγκεκριμένα από το 2003 έως το 2011, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

 


Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στην περιοχή του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς εκεί λειτουργεί ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα του κόσμου.

Οι επικριτές της χρήσης της αιολικής ενέργειας και δη των ανεμογεννητριών προβάλουν το υψηλό κόστος της εγκατάστασης και λειτουργίας τους και την χαμηλή απόδοση τους συγκριτικά με τα αποτελέσματα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και τις καταστροφικές σε μερικές περιπτώσεις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η νέα αυτή έρευνα η οποία απέδειξε πως οι ανεμογεννήτριες είναι εξίσου συνυπεύθυνες με μία σειρά από άλλα πράγματα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου την ώρα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας καθώς αυξάνουν σε τοπικό επίπεδο κατά πολύ τα επίπεδα της θερμοκρασίας.

Το συμπέρασμα αυτό όπως ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση τόνισαν θα πρέπει να αντιπαραβληθεί με τα αποτελέσματα άλλων παρόμοιων ερευνών ώστε να μην κατηγορηθούν οι συντάκτες της πως υποστηρίζουν την χρήση ορυκτών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, καταγράφεται αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία στις περιοχές που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες, ένας αριθμός που μπορεί να φαντάζει ασήμαντος, σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως η αλλαγή αυτή της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: energypress.gr




00 inkefalonia general ad 300X250