Προ των πυλών το «Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 09:43

Προ των πυλών το «Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου»

Προ των πυλών της ανακήρυξης δύο νέων θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο βρίσκεται η Ελλάδα.

Το πρώτο θα περιλαμβάνει μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή που θα ξεκινάει βόρεια της Κεφαλλονιάς και θα καταλήγει στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει έντεκα συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο.

Ειδικότερα, όπως διαβάσαμε σε άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή”, η πρόταση που βρίσκεται στα τελικά στάδια επεξεργασίας της, αφορά:

Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου

Θα ξεκινάει από τις νησίδες Αρκούδι και Άτοκος βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και θα περιλαμβάνει τη θαλάσσια ζώνη όλης της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, φθάνοντας μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής τάφρου, περιοχή που είναι γνωστή για την παρουσία απειλούμενων κητωδών. Εκκρεμεί ωστόσο να αποφασιστεί αν θα περιλαμβάνει και τις Εχινάδες νήσους, τις γνωστές μας δηλαδή Οξιές.

Θαλάσσιο Πάρκο Αιγαίου

Θα περιλαμβάνει 45 ακατοίκητες βραχονησίδες και τις θαλάσσιες ζώνες τους, ξεκινώντας από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και φτάνοντας ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Οι μεγαλύτερες από τις νησίδες που θα περιλαμβάνει, εκτός από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα, είναι η Σύρνα, το Άνυδρο και τα Χριστιανά. Οι νησίδες αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές από τους βιολόγους καθώς, λόγω της φυσικής γεωγραφικής τους απομόνωσης, είναι πυρήνες βιοποικιλότητας και μάλιστα πολλά από τα είδη που ζουν σε αυτές είναι ενδημικά.

Η ανακήρυξη αυτών των δύο θαλάσσιων πάρκων θα οδηγήσει στην αύξηση των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύσει οριστικά τις ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες, κάποιες από τις οποίες είχαν βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο επενδυτών.

Φυσικά, όπως άπαντες επισημαίνουν, δεν αρκεί απλώς η ανακήρυξη των δύο αυτών θαλάσσιων πάρκων και η θέσπιση ενός πλαισίου χρήσεων για την προστασία τους. Θα πρέπει να προβλεφθεί με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιτήρησή τους, με τι προσωπικό και τεχνικά μέσα και κυρίως με τι πόρους.

Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων είναι μία σοβαρή εξέλιξη προς την κατεύθυνση της προστασίας των θαλασσών μας, που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για μια ακμάζουσα γαλάζια οικονομία στην οποία ο σεβασμός στο περιβάλλον θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δραστηριότητες. Ειδικά σε μία νησιωτική περιοχή όπως η Κεφαλονιά.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

1000014085




00 inkefalonia general ad 300X250