Γεράσιμος Μπεριάτος: 8η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 13:32

Γεράσιμος Μπεριάτος: 8η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Στον ωκεανό, κάθε μέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών!

Αλλά η 8η Ιουνίου γιορτάζεται ως υπενθύμιση του πόσο αναπόσπαστο μέρος της ζωής στη Γη είναι οι ωκεανοί.  

Στην πραγματικότητα, δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια πιο αντιπροσωπευτική φωτογραφία από αυτή.

Μια μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), από αυτές που εμφανιστηκαν στα νερά του νησιού το τελευταίο διάστημα, παρασύρεται από τα ρεύματα στα ρηχά, από τα βαθιά νερά που κατοικεί συνήθως. Υπάρχουν εκρήξεις και αλλαγές στον πληθυσμό των μεδουσών σε περιόδους 3-4 ετών, αλλά στις μέρες μας παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή που κάνουν τις θάλασσες πολύ πιο ζεστές και ο μειωμένος πληθυσμός ψαριών που τις ελέγχουν (όπως οι νεαροί τόνοι, ξιφίες, μαγιάτικα αλλά και φεγγαρόψαρα) έχουν διαταράξει αυτό το μοτίβο.

Ως αποτέλεσμα, οι θεάσεις στα ρηχά έχουν γίνει πιο συχνές προκαλώντας  τρόμο στους κολυμβητές αλλά ..χαρά σε όσους καταδύονται με αναπνευστική συσκευή ή και απλά με μάσκα και αναπνευστήρα και φυσικά στους υποβρύχιους φωτογράφους 

 Γι' αυτό πριν κατηγορήσουμε τις μέδουσες που χαλούν τις διακοπές μας, θα πρέπει να κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας που αδειάζουμε τις θάλασσες με την απληστία μας και την ακόρεστη όρεξη μας για τόνο και ξιφία.. Σήμερα όμως είναι η μέρα για να γιορτάσουμε τους ωκεανούς!

Οι μέδουσες κατοικούν στους ωκεανούς για 700 εκατομμύρια χρόνια και είναι η πρώτη ομάδα ζώων με πολλά όργανα στη Γη – προϋπάρχοντας των  ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών!

Και παρόλο που οι μέδουσες τρέφονται με  πλαγκτόν και προνύμφες ψαριών, τα ίδια νεαρά μαγιάτικα (Seriola dumerili) που μπορεί να γίνονταν τροφή των μεδουσών και τελικά τις κυνηγήσουν, αυτή τη στιγμή βρίσκουν καταφύγιο από τους δικούς τους θηρευτές και κρύβονται -και παίζουν!- ανάμεσα στα πλοκάμια της μέδουσας! Όχι μόνο οι θάλασσες υποστηρίζουν τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, αλλά και καάτω από το νερό είναι ακόμα πιο ευκρινές ότι η ζωή και ο θάνατος συνδυάζονται με αξιοθαύμαστο τρόπο στη φύση. Οι ωκεανοί είναι όμορφοι και εύθραυστοι όπως αυτή η χαρούμενη υποβρύχια στιγμή! Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών! 

Γερ.Μπεριάτος 




00 inkefalonia general ad 300X250