Εθνική τραγωδία με τα κοάλα στην Αυστραλία: Εκατοντάδες νεκρά ή ετοιμοθάνατα στο καμένο δάσος (video)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 13:25

Εθνική τραγωδία με τα κοάλα στην Αυστραλία: Εκατοντάδες νεκρά ή ετοιμοθάνατα στο καμένο δάσος (video)

Μερικά τυχερά κοάλα γλίτωσαν από τη φωτιά με καμένα πόδια και αυτιά και τώρα δέχονται φροντίδα σε καταφύγια, αλλά εκατοντάδες απανθρακώθηκαν, όπως εκτιμούν οι ειδικοί στην Αυστραλία.

Οι φόβοι πως εκατοντάδες ευάλωτα κοάλα είναι νεκρά σε μια ιστορική πυρκαγιά στην ανατολική Αυστραλία μεγαλώνουν, ενώ οι ειδήμονες άγριας ζωής κάνουν λόγο για «εθνική τραγωδία» και εκτιμούν πως χάθηκαν σημαντικές αποικίες.

Οι διασώστες και οι εθελοντές που περιπλανιούνται μέσα από τους απανθρακωμένους ευκάλυπτους, καταγράφουν τα σημάδια καταστροφής, βρίσκοντας πολλά νεκρά μαρσιποφόρα. «Είναι μια εθνική τραγωδία», δήλωσε στο ABC News Australia η Cheyne Flanagan που είναι επικεφαλής κλινικής άγριων ζώων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε εκτιμήσει ότι έχουν χαθεί μέχρι και 350 κοάλα, αλλά, τώρα πιστεύει πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς πολλά αφυδατώνονται ή πεθαίνουν από την πείνα. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα έχουν ήδη καεί στην ανατολική ακτή. Η πυρκαγιά έφτασε στο Lake Innes, ένα πάρκο άγριας ζωής, όπου 600 κοάλα ζούσαν σε μια αποικία και πέθαναν στα δέντρα ενώ αναζητούσαν καταφύγιο, μετέδωσε το News.com.au.

Στα social media πολλοί δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν εθελοντές να βρίσκουν κοάλα με εγκαύματα ή υπό κατάρρευση, ψάχνοντας λίγο νερό. Τα κοάλα θεωρούνται ευάλωτα είδη λόγω της αποψίλωσης των δασών και της ανθρώπινης επέκτασης και ο αριθμός τους μειώθηκε σε σχεδόν 20.000 στον κύριο βιότοπό τους στη Νέα Νότια Ουαλία, σύμφωνα με το World Wildlife Fund.

Αλλά, οι πυρκαγιές ήταν τόσο καταστροφικές που τώρα τα κοάλα μπορεί να αναταξινομηθούν ως απειλούμενο είδος, δήλωσε η Flanagan. Στην καμένη έκταση, οι εθελοντές προσπαθούν τώρα να εγκαταστήσουν σταθμούς νερού για να επιβιώσουν κοάλα που κινδυνεύουν με αφυδάτωση. Τα ζώα συνήθως βασίζονται στα φύλλα ευκαλύπτου για μεγάλο μέρος της κατανάλωσής υγρών, αλλά οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει την πηγή τροφής τους.

Καθώς αναπαράγονται μία φορά το χρόνο, ο θάνατός τόσων πολλών είναι ένα συμβάν που μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον πληθυσμό τους, εκτιμούν οι ειδικοί που κάνουν έκκληση στον κόσμο να προσφέρει νερό και βοήθεια σε ζώα.

https://www.youtube.com/watch?v=_xkrXse7upE&feature=emb_title

https://www.youtube.com/watch?v=5FoZ2tUTjnQ&feature=emb_title

Πηγή: Lifo.gr

 


Ετικέτες: