Ιταλία: Τεστ DNA θα «προδίδει» ιδιοκτήτες σκύλων που αφήνουν ακαθαρσίες στους δρόμους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 20:32

Ιταλία: Τεστ DNA θα «προδίδει» ιδιοκτήτες σκύλων που αφήνουν ακαθαρσίες στους δρόμους

Στην ταυτοποίηση σκύλων μέσω DNA στρέφεται μια επαρχία στη βόρεια Ιταλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις ακαθαρσίες στους δρόμους.

Οι τοπικές αρχές στο Μπολτσάνο και τις γύρω πόλεις προχωρούν στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τα σχεδόν 40.000 σκυλιά της περιοχής, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή περίπου 10.000.

Οπως ανέφερε στο Reuters ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Πάολο Τσαμπότο, «το Μπολτσάνο δέχεται εκατοντάδες καταγγελίες τον χρόνο από πολίτες για ανάρμοστες συμπεριφορές που αφορούν τη δημόσια περιουσία. Περισσότερες από τις μισές αφορούν σκύλους».

Μόλις τεθεί σε λειτουργία η βάση δεδομένων, οι οδοκαθαριστές και οι υγειονομικοί υπάλληλοι στο Μπολτσάνο θα μπορούν να εξετάζουν γενετικά τις ακαθαρσίες που εντοπίζουν στους δρόμους και στη συνέχεια να ταυτοποιούν τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ.

Επισημαίνεται πως όποιος ιδιοκτήτης αρνηθεί τη δημιουργία προφίλ DNA για τον σκύλο του, θα αντιμετωπίζει πρόστιμα 292 έως 1.048 ευρώ. Η καταγραφή του DNA θα καταστεί υποχρεωτική από τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Τσαμπότο, το κόστος της υλοποίησης του σχεδίου καθώς και τα έξοδα ανίχνευσης και διαχείρισης, αναμένεται να καλυφθούν από τα πρόστιμα. Πρόσθεσε δε ότι και άλλες ιταλικές πόλεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση παρόμοιων μέτρων.

Από τον κανονισμό θα εξαιρούνται οι τουρίστες και οι μη μόνιμοι κάτοικοι.

Πηγή: Reuters