Υποχρεωτικά δείγμα DNA από τα μη στειρωμένα κατοικίδια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 13:40

Υποχρεωτικά δείγμα DNA από τα μη στειρωμένα κατοικίδια

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και επίσημα η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς καθώς και του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, όπου θα γίνεται η αποστολή δείγματος DNA.

Έπειτα από καθυστέρηση μηνών, όσα προβλέπονταν στον σχετικό νόμο, που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των διαδικασιών και αυτή τη στιγμή ελέγχονται θέματα προσωπικών δεδομένων αλλά και διαλειτουργικότητας του Μητρώου με το εργαστήριο που έχει έδρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

«Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς, οι ελεγκτικές Αρχές θα ξεκινήσουν διαπιστευτικές πράξεις λειτουργίας. Μετά από πολλή δουλειά ενεργοποιούνται τα άρθρα του νόμου που μιλούσαν για υποχρεωτικότητα», σημειώνει στα Νέα, η ειδική γραμματέας Μάρσα Δημοπούλου.

Έτσι από την νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα έχουν δύο επιλογές, είτε στειρώσουν τα ζώα τους είτε να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποστολή DNA ξεκινάει βάσει νόμου, έναν μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Όσον αφορά τη στείρωση υπενθυμίζεται πως γίνεται μέσα από ένα εξάμηνο (αν είναι άνω του ενός έτους) ή μέσα στους επόμενους 6 μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του ζώου, στην περίπτωση που κατά την απόκτηση αυτό είναι κάτω του ενός έτους.