Κατοικίδια: Τεράστιες αυξήσεις στο κόστος συντήρησης - Κατά 15% αυξήθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες, κατά 40% οι ζωοτροφές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 08:55

Κατοικίδια: Τεράστιες αυξήσεις στο κόστος συντήρησης - Κατά 15% αυξήθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες, κατά 40% οι ζωοτροφές

Σε δυσβάσταχτα επίπεδα έχει αυξηθεί το κόστος συντήρησης ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν φιλόζωοι στο ethnos.gr, με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα έξοδα, να ζητούν από φιλοζωικές οργανώσεις να βρουν άλλο σπίτι για το αγαπημένο τους κατοικίδιο, ενώ ορισμένοι δεν διστάζουν να τα αφήσουν στο δρόμο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης», Ελένη Γραμματοπούλουαυξημένο κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι το κόστος παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ζώα συντροφιάς από κτηνίατρους, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση, σε ό,τι αφορά το κόστος αγοράς ζωοτροφών, αφού έχει εκτοξευτεί στο 40% τα τελευταία δύο χρόνια.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, υποστηρίζει στο ethnos.gr ότι είναι ίδιο σε σχέση με πέρυσι το κόστος παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού οι συνάδελφοί της έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της υψηλής φορολογίας και της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών.

Οι φιλόζωοι ψάχνουν τον φτηνότερο κτηνίατρο

Ειδικότερα και σύμφωνα με την κ. Γραμματοπούλου, επειδή τα ζητούμενα κόστη έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και διαφέρουν από γιατρό σε γιατρό και από κλινική σε κλινική, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς κάνουν πλέον έρευνα αγοράς, προκειμένου να βρουν το γιατρό που θα τους πάρει τα λιγότερα χρήματα για μία στείρωση ή για ένα εμβόλιο.

«Δυστυχώς, τα ζητούμενα κόστη έχουν ανέβει αισθητά. Η αύξηση φτάνει κατά μέσο όρο το 15% τον τελευταίο χρόνο. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τις ζωοτροφές, αφού οι αυξήσεις των τιμών τους έχουν φτάσει το 40% σε σχέση με το 2021. Το κόστος είναι πλέον δυσβάστακτο για κάποιον που αγαπάει ένα ζώο συντροφιάς και το φροντίζει. Οι κτηνίατροι μας λένε ότι έχει ανέβει σημαντικά το κόστος των πρώτων υλών, κάτι που βλέπουμε και εμείς σε κάποιο βαθμό στα τιμολόγια. Όταν κάποιος φροντίζει πολλά ζώα, τυγχάνει έκπτωσης από τον κτηνίατρο, ο οποίος παίρνει λιγότερα χρήματα για την προσωπική του εργασία», λέει στο ethnos.gr η κ. Γραμματοπούλου.

Δίνουν τα ζώα τους για υιοθεσία

Κατά την ίδια, πλέον είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, που δεν αντέχουν τα έξοδα και ζητούν βοήθεια από τα φιλοζωικά σωματεία. Μάλιστα, αρκετοί ζητάνε να βρεθεί ένα άλλο σπίτι, προκειμένου να δώσουν το ζώο τους για υιοθεσία, ενώ υπάρχουν και εκείνοι, που τα εγκαταλείπουν στο δρόμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς που προχωρούν στην απαράδεκτη ενέργεια να αφήσουν το ζώο τους στην τύχη του, είναι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλαγή των κοινωνικών ή των επαγγελματικών τους συνθηκών.

«Όταν βλέπουμε κάποιον να αγαπάει το ζώο του και να δυσκολεύεται να το κρατήσει για οικονομικούς λόγους, κάνουμε, ό,τι μπορούμε, για να τον βοηθήσουμε. Ακόμα και δουλειά έχουμε βρει σε ανέργουςΈχουμε δώσει και πολλά ζώα για υιοθεσία σε καινούργια σπίτια, αν δεν μπορεί να τα συντηρήσει ο ιδιοκτήτης τους», λέει η κ. Γραμματοπούλου.

«Ίδια με πέρυσι τα κόστη»

Για κόστη που κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κάνει λόγο η κ. Τραχήλη, η οποία υποστηρίζει ακόμα ότι οι συνάδελφοί της πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλά ενοίκια για τα ιατρεία τους, με αύξηση του κόστους πρώτων υλών αλλά και με υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές.

«Έχουμε από τα υψηλότερα ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πρέπει να μειωθεί. Δεν ισχύει ότι τα κόστη που ζητούμε είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Παρά το ότι έχουμε πολλά έξοδα για τα ιατρεία μας, έχουμε απορροφήσει πάρα πολλές αυξήσεις. Όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας εθελοντικά», τονίζει η κ. Τραχήλη.        

Πηγή: ethnos.gr