Ζάκυνθος: «Στον αέρα» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 09:42

Ζάκυνθος: «Στον αέρα» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

 Φ. Κόττης: «Πρέπει να εξεταστεί η μείωση ιδιωτικού χρέους, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τους εργαζόμενους»

Γ. Κωνσταντίνου:«Να πιέσουμε, ώστε κανένας εργαζόμενους να μην μείνει χωρίς εισόδημα»

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει φέτος. Κρατούν στάση αναμονής μήπως αυξηθεί η τουριστική κίνηση το επόμενο χρονικό διάστημα και κάποιοι επιχειρηματίες αποφασίσουν να ανοίξουν τα καταστήματα έστω για δύο μήνες. Αυτό βέβαια, δεν θα τους βγάλει από τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται, όμως θα προκύψει ένα μικρό έσοδο για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες επιχειρησιακές καταστάσεις, με μειωμένη κίνηση και προβλήματα που εμφανίζονται από τον ιό. Είμαστε ανήσυχοι για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης, ο οποίος τονίζει ότι τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία είναι μεγάλα και τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν. «Υπάρχουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, όμως μετά από 1,5 χρόνο πανδημικής κρίσης δεν αρκούν για να συντηρηθούν οικογένειες.

gtp.gr

Πρέπει να εξεταστεί αυτό που ζητούν τα Επιμελητήρια, δηλαδή τη μείωση ιδιωτικού χρέους, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τους εργαζόμενους τους». Ο κ. Κόττης ανέφερε ότι στο νησί μας έρχονταν εργαζόμενοι για τη σεζόν και από άλλα μέρη της Ελλάδας και τόνισε ότι είναι ανάγκη να βρεθούν τρόποι στήριξης των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις. «Είναι σημαντικό ότι πηγαίναμε πολύ καλά από θέμα εργασίας και εξυπηρετούσαμε δυναμικό εκτός νησιού. Όλα έχουν αλλάξει με την πανδημία και πρέπει με την κυβέρνηση να βρούμε τρόπους υποστήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μετά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού». Τέλος, ο κ. Κόττης πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί διότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικά τώρα που το τέταρτο κύμα είναι προ των πυλών…

Για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Γιώργος Κωνσταντίνου τονίζει: «Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο νησί μας για άλλη μια φορά βρίσκεται μπροστά σε μια τραγική κατάσταση. Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν ανοίξει, αλλά υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ξενοδοχειακών μονάδων που άνοιξε και παραβιάζει τόσο τον νόμο όσο και την κλαδική σύμβαση που είναι σε ισχύ και δεν έχει προσλάβει το σύνολο του προσωπικού που υποχρεούνται και έχει κάνει αίτηση επαναπρόσληψης».

Ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους και να στηριχθούν οικονομικά. «Πρέπει να πιέσουμε ώστε κανένας εργαζόμενους να μην μείνει χωρίς εισόδημα. Πολλές κατηγορίες εργαζομένων δεν αναγνωρίζονται ως εποχιακές από την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ παρά την προσπάθεια που έγινε από τα σωματεία και με επερωτήσεις στη Βουλή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εισόδημα στην καραντίνα. Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή μαζί μας, ώστε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις». Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες και οι παραγωγοί σταφίδας. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε σωρεία μικρών επαγγελματιών που δυσκολεύονται να τα φέρουν πέρα με τραγικές συνέπειες μετά το πέρας του Αυγούστου. Επίσης μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι σταφιδοπαραγωγοί που λόγω του κορωνοϊού δεν γίνονται εξαγωγές στην Αγγλία και η νέα τιμή της σταφίδας από τον Αύγουστο θα είναι σε εξευτελιστική τιμή».

photo: gtp.gr

Πηγή: imerazante.gr