Πως βλέπουν οι Ζακυνθινοί την αντιπαράθεση γύρω από τον ΦοΔΣΑ Ιονίων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 07:59

Πως βλέπουν οι Ζακυνθινοί την αντιπαράθεση γύρω από τον ΦοΔΣΑ Ιονίων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ζακύνθου μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει στο επίπεδο των νησιών της Περιφέρειας για το νέο ΦοΔΣΑ και στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης ήλθε προς συζήτηση η εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης που ζητούσε να αποκατασταθεί η νομιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ.

Μετά από μακρά συζήτηση και διεξοδικό διάλογο που περιελάμβανε και  τα έργα με την κατασκευή του νέου εργοστασίου στο Λίβα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη θέση του Δημάρχου (που είναι και ο εκπρόσωπος του νησιού μας στον περιφερειακό  φορέα των απορριμμάτων). Ο κ. Αρετάκης είπε όχι στη διάλυση του νέου ΦοΔΣΑ Ιονίων και προέταξε την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα στη Ζάκυνθο με την κατασκευή του εργοστασίου, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας από αυτήν της Κεφαλονιάς καθώς εμείς είμαστε σε άλλο σημείο με τα έργα. 

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ εναντίον της Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων λέγοντας ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας και  ότι ο νέος ΦοΔΣΑ  (στον οποίο η κ. Κράτσα είναι πρόεδρος)  κάνει κατάχρηση εξουσίας.

Ο κ. Ξένος ανέφερε ότι ο νέος ΦοΔΣΑ είναι θνησιγενής από την αρχή της συστάσεώς του και υπενθύμισε την προσφυγή που έγινε στην Επιτροπή του άρθρου 152. «Μία προσφυγή που είχε σαν αποτέλεσμα να βγει παράνομη η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ και  άρα το όργανο παράγει παράνομες αποφάσεις. Έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και είναι πρωτοφανής η κατάχρηση εξουσίας που γίνεται, αυτά είναι απαράδεκτα για την αυτοδιοίκηση, εμείς στηρίζουμε τις θέσεις της ΚΕΔΕ, ζητάμε να μείνουν στους Δήμους τα απορρίμματα και να τα διαχειρίζονται αυτοί και να αρχίσει διάλογος με την κυβέρνηση» είπε ο κ. Ξένος.

Ακολούθως ο κ. Αρετάκης πήρε το λόγο και είπε ότι η Ζάκυνθος δεν έχε την πολυτέλεια του χρόνου να πολεμάει κατά του νέου ΦοΔΣΑ γιατί πρέπει να κατασκευάσει τα έργα στο Λίβα.

«Τώρα δεν πρέπει να κάνουμε αγώνα για να καταργήσουμε το ΦοΔΣΑ, ούτε να βάλουμε εμπόδια στη λειτουργία του. Εμείς έχουμε έτοιμο τον εργολάβο να ξεκινήσει τα έργα και δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση με τα άλλα νησιά. Είμαστε σε πλεονεκτική θέση και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Αν δεν στηρίξουμε την Περιφέρεια δεν θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια εκτός Ζακύνθου. Να σταματήσουμε τις ενέργειες διάλυσης του νέου ΦοΔΣΑ γιατί  δεν έχουμε χρόνο. Είναι άκαιρο και άσκοπο να γίνει τώρα. Βλέπω ότι υπάρχουν πολιτικές έριδες» είπε ο κ. Αρετάκης υπενθυμίζοντας πως το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόσφατα ενέκρινε τη μεταφορά των απορριμμάτων της Ζακύνθου.

Επιπλέον ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι θέλει σωστή σχέση με την κυβέρνηση κι όχι σχέση υποταγής, απαντώντας στον κ. Κασσιμάτη που τον κατηγόρησε ότι είναι ουραγός της κυβερνητικής πολιτικής.

«Ο Λϊβας θα γεμίσει σκουπίδια κι εμείς θα βγάζουμε ψηφίσματα» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος προς τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση του Δημάρχου έλαβε 9 ψήφους, 8 έλαβε του κ. Ξένου και 2 της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ermisnews


Ετικέτες: