Ζάκυνθος: 7 κρούσματα στο νησί Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη – 5 στην κλινική COVID και 3 διασωληνωμένοι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 14:33

Ζάκυνθος: 7 κρούσματα στο νησί Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη – 5 στην κλινική COVID και 3 διασωληνωμένοι

 Συνεχίζεται η μείωση θετικών περιστατικών κορωνοϊού στο νησί μας, αφού τη Μεγάλη Δευτέρα είχαμε 3 (δυο μοριακά και ένα rapid test), ενώ τη Μεγάλη Τρίτη είχαμε 4 (3 μοριακά και 1 rapid). Επίσης 5 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στην κλινική COVID του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου ενώ από τους 4 που είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας οι τρεις είναι διασωληνωμένοι.

Την προσοχή όλων συνέστησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων Αθανάσιος Μάρκου για την περίοδο του Πάσχα και μπορείτε να δείτε τα όσα δήλωσε στο παρακάτω ρεπορτάζ

173 κρούσματα τον Απρίλιο στο νησί - Αθ. Μάρκου για νεκρούς: «Δεν σημαίνει ότι πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού. Δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό επηρέασε»

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να καταγράφεται πανελλαδικά αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς και των διασωληνωμένων, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο εξακολουθεί να είναι δύσκολη η κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Μάρκου, ανέλυσε στην «ΗΜΕΡΑ» τα τελευταία δεδομένα και σημείωσε ότι το Πάσχα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα. «Να προσέξουμε λίγο τη συμπεριφορά μας όσον αφορά την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπέρμετρα μεγάλες συγκεντρώσεις. Να κάνουμε τα εμβόλια όταν έρθει η σειρά μας. Να φροντίζουμε μέσω των rapid και των self tests να ελέγχουμε σε ποια κατάσταση είμαστε και αν έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό που από εδώ και πέρα θα είναι καλύτερος, τότε μπορούμε να ελπίζουμε».

Οι θάνατοι από κορωνοϊό

Τη Μ. Δευτέρα ένας ακόμα Ζακυνθινός, ο οποίος μάλιστα είχε εμβολιαστεί, έχασε τη μάχη για τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν στην κλινική COVID του νοσοκομείου και έχοντας υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άτομα στο νησί μας. Κληθείς να σχολιάσει τα περιστατικά ο κ. Μάρκου σημείωσε: «Όλοι είχαν υποκείμενα προβλήματα, άλλος σοβαρότερα και άλλος λιγότερα σοβαρά. Ήταν και άνθρωποι κάποιας ηλικίας. Απλώς την περίοδο που διαπιστώθηκε ο θάνατος τους συνέπεσε να έχουν και θετικό ως προς τον κορωνοϊό αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού. Πέθαναν έχοντας και κορωνοϊό. Ούτε μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό επηρέασε η ύπαρξη του κορωνοϊού τον θάνατο. Απλώς είχαν προβλήματα και την περίοδο που πέθαναν, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό».

Η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου σήμερα

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να μην εφησυχάζουμε. Έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης και να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου σήμερα δεν είναι ικανοποιητική. Ο κ. Μάρκου, υπογράμμισε: «Θα έλεγα ότι είμαστε μεταξύ βαθέως κόκκινου και κόκκινου. Οπότε καλώς δεν άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα ενόψει Πάσχα που κάποιοι ήθελαν πχ να ανοίξουν οι μετακινήσεις. Η άσχημη κατάσταση που είμαστε αυτό αποδεικνύει. Ελπίζω η συμπεριφορά μας αυτές τις ημέρες να είναι τέτοια, ούτως ώστε το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι όμως πριν τις 10 Μαΐου, να καταφέρουμε να αλλάξουμε επίπεδο και κατηγορία και χρώμα στον χάρτη. Μια μικρή μείωση περιστατικών έχουμε αλλά δεν είναι ικανή αυτή για να χαρακτηρίσει ότι έχουμε πλήρη ύφεση. Δεν είναι τέτοια που μας αλλάζει κατηγορία. Ο Απρίλης κλείνει το ίδιο άσχημα, όπως ξεκίνησε. Ήδη έχουμε φτάσει στα 173 περιστατικά και ακόμα έχουμε 2-3 μέρες για να κλείσει ο μήνας. Είχαμε 240 περιστατικά τον Μάρτιο με 31 μέρες. Αν δεν ξεπεράσουμε τα 200 τον Απρίλιο, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια μικρή ένδειξη και αυτή όχι με σαφήνεια».

Το πρόγραμμα της ΚΟΜΥ για τα τεστ
Η Κινητή Μονάδα Υγείας Ζακύνθου, καθημερινά σε δύο και τρία σημεία στο νησί, διενεργεί τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όποιον το επιθυμεί. Σήμερα, Μ. Τετάρτη στις 9:15 η ΚΟΜΥ θα είναι στο λιμάνι, από τις 11:00 έως τις 12:30 στην πλατεία Σολωμού και στις 13:00 στο λιμάνι. Την Μ. Πέμπτη θα γίνουν τεστ μόνο στο λιμάνι στις 9:15 και στις 17:15. Την Μ. Παρασκευή στις 11:15 στο λιμάνι και από τις 12:00 έως τις 13:00 στην πλατεία Σολωμού. Τέλος, το Μ. Σάββατο τεστ θα γίνουν στις 13:00 στο λιμάνι. Την Κυριακή του Πάσχα και την Δευτέρα του Πάσχα δεν θα λειτουργήσει η ΚΟΜΥ.

Οι εμβολιασμοί

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο εμβολιαστικό κέντρο στο ΙΚΑ μια εμβολιαστική γραμμή της Pfizer και αναμένεται να προστεθεί άλλη μια της ίδιας εταιρίας. Στο Νοσοκομείο λειτουργεί μια εμβολιαστική γραμμή Pfizer και μια AstraZeneca, ενώ θα προστεθούν άλλες δυο γραμμές. Η μια από αυτές θα είναι για Pfizer και η άλλη για Johnson & Johnson.

Πανελλαδικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% του πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

  • Χθες, Μεγάλη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος που θα κλείσει ραντεβού μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να εμβολιαστεί άμεσα.
  • Την Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 45-49 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας στις 5 Μαΐου.
Τέλος, ο κ. Μάρκου σημείωσε: «Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Δεν έχουμε κάτι άλλο για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας. Όταν έρχεται η σειρά μας, βάσει της ηλικίας μας και του προγραμματισμού που υπάρχει, να μην έχουμε κανέναν δισταγμό».

Πηγή: imerazante.gr


Ετικέτες: