Μεγάλη πίεση στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου λόγω των πολλών περιστατικών - Μάρκου: «Έχουμε αυξημένα θετικά rapid tests, υπάρχει διασπορά στον πληθυσμό»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 14:12

Μεγάλη πίεση στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου λόγω των πολλών περιστατικών - Μάρκου: «Έχουμε αυξημένα θετικά rapid tests, υπάρχει διασπορά στον πληθυσμό»

 •142 rapid tests χθες στο κέντρο της πόλης

  • 7 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν από την ΚΟΜΥ

«Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε διασωλήνωση περισσότερων ασθενών στο Νοσοκομείο και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη πίεση»

Ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, καθώς τα θετικά κρούσματα είναι καθημερινά και πολλοί συμπολίτες μας νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του Απρίλη έχουν καταγραφεί 110 κρούσματα! Πιο αναλυτικά, στο νοσοκομείο του νησιού νοσηλεύονται 11 ασθενείς, εκ των οποίων οι 7 στην κλινική COVID, ενώ άλλοι 4 είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Αθανάσιος Μάρκου, δήλωσε: «Εξακολουθεί να είναι άσχημη η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου. Αυτό οφείλεται πρώτον στον απόλυτο αριθμό των αυξημένων θετικών περιστατικών ως προς τον κορωνοϊό. Είναι πάνω από 110 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό τον Απρίλιο. Έχουμε αυξημένα θετικά rapid tests που σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά στον πληθυσμό. Έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων περιστατικών, αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών και αύξηση των ημερών νοσηλείας για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται συνολικά 11 ασθενείς, εκ των οποίων οι 7 στην κλινική COVID και άλλοι 4 είναι διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού, ενώ μόλις τη Δευτέρα πήραν εξιτήριο τρεις ασθενείς. Τις τελευταίες ημέρες το νοσοκομείο δέχεται μεγάλη πίεση από την αυξημένη προσέλευση περιστατικών, αλλά και τις πολλές νοσηλείες και των πολλών ημερών που απαιτούνται. Συν το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες προέκυψε διασωλήνωση περισσότερων ασθενών στο Νοσοκομείο και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη πίεση».

Ο κ. Μάρκου συμπλήρωσε πως όσο οι αριθμοί και οι συσχετισμοί εξακολουθούν να είναι έτσι, είναι δύσκολη η απεμπλοκή από την παρούσα κατάσταση. «Μόνο όταν οι αριθμοί αρχίσουν να βελτιώνονται, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για σταδιακή αποκατάσταση και σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Σύμμαχος για τα παραπάνω είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

142 rapid tests χθες στο κέντρο της πόλης

Η Κινητή Ομάδα Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ζακύνθου πραγματοποίησε χθες δωρεάν rapid tests σε όσους πολίτες επιθυμούσαν, έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, με τη βοήθεια και της Πολιτικής

Προστασίας της Αντιπεριφέρειας.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 142 τεστ εκ των οποίων τα 5 ήταν θετικά. Η Κινητή Μονάδα χθες βρέθηκε και στο λιμάνι όπου έκανε τεστ σε όσους έφταναν στο νησί. Εκεί εντοπίστηκαν άλλα δύο θετικά κρούσματα.

Σήμερα η Κ.ΟΜ.Υ. θα κάνει σε τεστ σε όσους επιθυμούν από τις 11:00 έως τις 13:00 στην πλατεία Σολωμού, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στον ΟΔΑΖ. Τέλος, την Παρασκευή και πάλι από τις 11:00 έως τις 13:00 θα βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, δήλωσε: «Βλέπουμε ότι πραγματικά ο αγώνας που κάνει το κλιμάκιο της Κ.ΟΜ.Υ. είναι αξιέπαινος. Τρέχουν όλη μέρα, σε όλο το νησί και κάνουν τεστ στους πολίτες δωρεάν. Όπως και αρκετές ημέρες της εβδομάδας, έτσι και σήμερα, βρίσκονται στην Περιφέρεια. Πριν λίγες ημέρες καταγράφηκαν μηδέν κρούσματα στο νησί που αυτό σημαίνει ότι ίσως υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Την Δευτέρα, που άνοιξαν τα σχολεία και καταγράφηκαν κάποια κρούσματα, αυτό δείχνει ότι ελέγχθηκε πραγματικά η βάση της κοινωνίας. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Ήρθαν αρκετοί συμπολίτες μας για να κάνουν τεστ και θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες να είμαστε δίπλα τους».

Οι εμβολιασμοί

Την Παρασκευή και σταδιακά έως τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και για τους 55-59 ετών και το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών. Ο συνολικός πληθυσμός των παραπάνω κατηγοριών είναι 2,2 εκατομμύρια. Ήδη, οι 60 ετών και άνω εμβολιάζονται και προχωράμε, ώστε τον Ιούνιο να είμαστε στους ακόμα νεότερους. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ρυθμό 55.000, ίσως και παραπάνω, εμβολιασμών ημερησίως και ανάλογα με τις ροές μπορεί να αυξάνεται. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο. Αυτό κοινοποίησε χθες σε λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Όλοι μαζί διευρύνουμε το τείχος προστασίας απέναντι στην πανδημία. #Ελευθερία».

Όσο για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε χθες ότι θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε, θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Συνεχίζεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Πηγή: imerazante.gr 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ