Ζάκυνθος: Στάχτη έγινε πευκόφυτη περιοχή | Στο νησί ο ΓΓΠΠ και ο Αρχηγός του Π.Σ. – «Δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 10:07

Ζάκυνθος: Στάχτη έγινε πευκόφυτη περιοχή | Στο νησί ο ΓΓΠΠ και ο Αρχηγός του Π.Σ. – «Δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά»

Ετοιμάστηκε σχέδιο για την εκκένωση των Βολιμών

Τεράστια κινητοποίηση από την Πυροσβεστική

Πολύωρη μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες χθες για να ελέγξουν την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή των Βολιμών πάνω από το Ναυάγιο, κοντά στον Άη Γιώργη των Κρημνών. Οι συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων χειροτέρεψαν και η Πολιτική Προστασία είχε έτοιμο σχέδιο για την εκκένωση του χωριού, το οποίο ευτυχώς δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί, διότι άλλαξε η φορά του ανέμου. Χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έπνεαν στο νησί ισχυροί άνεμοι που έφταναν και τα 8 Μποφόρ.
Δόθηκε μία πολύ μεγάλη μάχη για να ελεγχθεί το τεράστιο μέτωπο και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα έφτασαν στο νησί μας o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ., Δυτ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελ/νήσου Γιάννης Πετρούτσος για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Αρχικά, επιχείρησαν 51 πυροσβέστες, με 2 ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα 6 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ επίσης υπήρξε και συνδρομή από 5 υδροφόρες που εστάλησαν στο μέτωπο με εντολή της Πολιτικής Προστασίας. Ρίψεις νερού πραγματοποίησαν οκτώ εναέρια μέσα. Λίγο αργότερα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 3 ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ. Συνολικά επιχείρησαν 69 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, 6 Α/Φ & 2 Ε/Π.
Από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε ο Διοικητής της Π.Υ. Χρήστος Καλογερόπουλος, ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμ. Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου Μ. Μουζάκη, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ν. Αρβανιτάκης και ο Πρόεδρος του χωριού Ν. Θεοδόσης

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ μόλις έφτασε στο νησί: «Γίνεται προσπάθεια να την οριοθετήσουμε. Έχει πέσει ο αέρας. Μέχρι το πρωί θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα και με τη συνδρομή των εναέριων να την ελέγξουμε πλήρως. Έρχονται και δυνάμεις από την Αθήνα. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. Δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά. Δεν εννοώ μόνο τις πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος αλλά και εκείνες των προηγούμενων ετών στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά».

Ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, είπε: «Το σημαντικό είναι ότι δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Ήρθαν πολλές δυνάμεις στο νησί και από νωρίς επιχείρησαν πολλά εναέρια και συγκεκριμένα 6 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς ώστε σε πιθανή αλλαγή του ανέμου να μην κινδυνεύσει άλλη έκταση».

Ο κ. Ακτύπης είπε: «Επιχείρησαν αεροσκάφη, ελικόπτερα και πεζοπόρα τμήματα. Ήταν μια δύσκολη φωτιά με πολύ αέρα. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. Έχουμε μια φυσική καταστροφή για άλλη μια φορά στη Ζάκυνθο. Παρθένο δάσος έγινε στάχτη».

Η κ. Μουζάκη δήλωσε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ξεπεράστηκε ο κίνδυνος και δεν κινδύνεψε κατοικημένη περιοχή και ειδικά το χωριό Βολίμες, γιατί στην αρχή υπήρξε αυτός ο φόβος. Όταν ξεκίνησε η φωτιά, «άνοιξε» και κατευθυνόταν προς το χωριό. Κινητοποιηθήκαμε και ετοιμάσαμε σχέδιο εκκένωσης με λεωφορεία και με ξενοδοχεία. Ευτυχώς άλλαξε φορά ο αέρας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με 11 πυροσβεστικά οχήματα από Πελοπόννησο, ένα πεζοπόρο 20 πυροσβεστών από την Πάτρα και άλλο ένα με 20 πυροσβέστες από την Αθήνα».

www.imerazante.gr


Ετικέτες: