«Να συνδράμει η Αστυνομία στο κλείσιμο του Ναυαγίου»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 10:22

«Να συνδράμει η Αστυνομία στο κλείσιμο του Ναυαγίου»

Ευθύνες στους δημοτικούς συμβούλους επιρρίπτει ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης για τη μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας των επισκεπτών στο πλάτωμα του Ναυαγίου, καθώς όπως υποστηρίζει οι δημοτικοί σύμβουλοι απέρριψαν τη μελέτη – πρόταση της δημοτικής αρχής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η παρούσα κατάσταση. Μάλιστα, ο Δήμαρχος με ανακοίνωση που εξέδωσε παρακαλεί την Αστυνομική Διεύθυνση να συνδράμει στην εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που υπαγορεύει το κλείσιμο του Ναυαγίου έως ότου κατασκευασθεί η οδός διαφυγής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ευρύτερη περιοχή του Ναυαγίου γεωγραφικά ανήκει στο νησί της Ζακύνθου και ειδικότερα στην Δημοτική Ενότητα Ελατών. Ιδιοκτησιακά κατ’ ουσίαν είναι βέβαιο ότι δικαιώματα ιδιοκτησίας έχουν η Μονή του Αγίου Γεωργίου, οι τοπικές κοινότητες Βολιμών και Αναφωνήτριας και ο νόμος παρέχει στην Κτηματική Υπηρεσία, όσον αφορά τον αιγιαλό και την παραλία. Ακριβής προσδιορισμός θα γίνει από τη Δικαιοσύνη. Δια το Ναυάγιο όμως πέραν των ιδιοκτητών έχουν λόγο και αυτοί που ανέδειξαν την μοναδική παρουσία του δαπανώντας πάρα πολλά χρήματα και διαφημίζοντάς το παγκοσμίως. Το Ναυάγιο έχει επομένως πανζακυνθινό χαρακτήρα και είναι μια αναντικατάστατη αξία για όλους τους κατοίκους. Το παρελθόν έχει δείξει ότι αφενός δυστυχώς δεν έχει τούτο αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα και αφετέρου ότι κανείς από τους φερόμενους ιδιοκτήτες μόνος του δεν μπορεί να οικειοποιηθεί την περιουσία του Ναυαγίου. Θυμάμαι σε μια τοπική διένεξη που η παραλία γέμισε πετρέλαια και πίσσες. Αξιολογώντας όλα τα ανωτέρω ο Δήμαρχος προ μηνών εξέθεσε τις απόψεις του στο Υπουργείο Τουρισμού παρουσία του κ. Βουλευτή, του προέδρου της κοινότητας Βολιμών και αντιπροσωπειών του ξενοδοχειακού κλάδου, έγιναν αποδεκτές από όλους και μας ανετέθει η σύνταξη μιας στοιχειώδους μελέτης εφαρμογής που θα αφορούσε την ασφαλή λειτουργία της περιοχής. Συνετάχθη η μελέτη με την έγκριση του τότε Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εν συνεχεία την έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού δια την εφαρμογή της. Ο κ. Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε σχετικό έγγραφό του κοινοποιούμενο και στην αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου έγραψε για το Ναυάγιο ότι ακριβώς περιγράφεται στη δική μας μελέτη. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:

Να είναι ανοικτό το Ναυάγιο αλλά αφού προηγουμένως κατασκευασθεί δρόμος διαφυγής. Δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να υποστηριχθεί πως εντός ενός μηνός υπήρχε δυνατότης να συνταχθεί μελέτη λειτουργίας, μελέτη δρόμου διαφυγής, εξασφάλιση πίστωσης, διαγωνισμός και κατασκευή δρόμου. Με την επίσκεψη στη Ζάκυνθο του αξιότιμου Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έγινε γνωστό ότι ο κ. Βουλευτής εζήτησε τη συνδρομή του Υπουργού δια τη διάθεση της αναγκαίας πίστωσης δια την κατασκευή του δρόμου. Σε ερώτησή μου αν υπάρχει μελέτη λειτουργίας της περιοχής και καθορισμός του χώρου στάθμευσης των οχημάτων ώστε να χαραχθεί κατάλληλος δρόμος διαφυγής ο κ. Βουλευτής απήντησε ότι δεν υπάρχει μελέτη και ακούει τους φορείς. Το Ναυάγιο σήμερα είναι ένας τόπος άναρχος, λίαν επικίνδυνης προσέγγισης εκατοντάδων συγχρόνως ανθρώπων σε γκρεμό βάθους πλέον των 100 μ., χωρίς τον κατάλληλο πυροσβεστικό εξοπλισμό, χωρίς τα απαιτούμενα προστατευτικά μέσα και κινδυνεύει να γίνει από τόπος παγκόσμιου θαυμασμού τόπος μαρτυρίου και δυσφήμησης του νησιού και της χώρας.

Ο χώρος της παραλίας των λουομένων με την άριστη συνεργασία και βοήθεια της Λιμενικής Αρχής λειτουργεί ικανοποιητικά και προσεχώς θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Δια τον χερσαίο χώρο υπεύθυνοι είναι όσοι δεν άφησαν προσπαθώντας με προχειρότητες τη Δημοτική Αρχή να τον λειτουργήσει. Είναι αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν το επιζήμιο δια τον Δήμο καταστροφικό παρελθόν. Η Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να αναλάβει ευθύνες που δεν της ανήκουν όσον αφορά τη λειτουργία του Ναυαγίου από άποψη ασφάλειας των επισκεπτών. Η ευθύνη ανήκει σε αυτούς τους Δημοτικούς Συμβούλους που χωρίς να μελετήσουν απέρριψαν τη μελέτη-πρόταση της Δημοτικής Αρχής και εδημιουργήθη η παρούσα κατάσταση στο Ναυάγιο. Μέχρις ότου αναληφθεί η ευθύνη παρακαλείται η Αστυνομική Δ/νση Ζακύνθου να συνδράμει στην εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που υπαγορεύει το κλείσιμο του Ναυαγίου έως ότου κατασκευασθεί η οδός διαφυγής».

ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ