Γκιόστρα 2024: Ξεκινά ένα φαντασμαγορικό τριήμερο στη Ζάκυνθο – Συμμετοχές και από συλλόγους της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Μαΐου 2024 08:42

Γκιόστρα 2024: Ξεκινά ένα φαντασμαγορικό τριήμερο στη Ζάκυνθο – Συμμετοχές και από συλλόγους της Κεφαλονιάς

 Με εξαιρετικές προδιαγραφές, θα ξεκινήσει και φέτος το δρώμενο της Γκιόστρας στο νησί μας. Η συμμετοχή των συλλόγων, εντός αλλά και εκτός του νησιού, θα είναι μεγάλη, όπως και η προσέλευση του κόσμου.

Αν και παραδοσιακά το δρώμενο πραγματοποιείται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, φέτος, κατ’ εξαίρεση γίνεται νωρίτερα. Τους λόγους εξήγησε στην ΗΜΕΡΑ, η πρόεδρος του συλλόγου “Giostra Di Zante”, Μαύρα Κάρδαρη. «Φέτος στην Γκιόστρα έχουμε μια μικρή διαφοροποίηση. Όπως γνωρίζετε, γίνεται κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος, όμως λόγω των ευρωεκλογών και λόγω των πανεπιστημιακών εξετάσεων, καθώς και επειδή γίνονται πολλές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουμε και εμείς σε πολλές αντιπροσωπείες τις ίδιες ημερομηνίες, αποφασίσαμε να γίνει λίγο νωρίτερα».

Πολλές συμμετοχές

Σημαντική θα είναι φέτος και η συμμετοχή των συλλόγων και των αντιπροσωπιών που θα έρθουν στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κα Κάρδαρη φέτος θα συμμετάσχουν δύο ομάδες από την Τσεχία, δύο ομάδες από την Ιταλία, όλα τα Ιόνια Νησιά, αλλά και καινούργιες ομάδες που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην Γιόστρα. Μερικές από αυτές είναι η Νάουσα, ο σύλλογος Μανιατών «Απανταχού», αλλά και ο σύλλογος «Βασιλειών» από την περιοχή Ζωγράφου στην Αθήνα. Ακόμα, φέτος θα παρευρεθούν ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών και Κυθήρων παρέα με το μορφωτικό κέντρο του νησιού και τον σύλλογο «Ποταμό» Κυθήρων.
Για τις προετοιμασίες η κα Κάρδαρη δήλωσε: «Οι προετοιμασίες γίνονται σχεδόν όλο τον χρόνο. Για να γίνει μια τέτοια διοργάνωση απαιτείται πολλή δουλειά. Είναι η προετοιμασία, τα καλέσματα, οι συμμετέχοντες, οι προσκεκλημένοι, γενικά όλο τον χρόνο γίνονται συζητήσεις, προετοιμασίες, όπως και για τη διακόσμηση που γίνονται αυτές τις μέρες, γιατί ήταν και πιο πριν η γιορτή της Ένωσης των Επτανήσων και δεν μπορούσαμε να κάνουμε στολισμούς, ξεκινήσαμε προχθές και ελπίζουμε αύριο να είναι όλα έτοιμοι».

«Οι προετοιμασίες γίνονται σχεδόν όλο τον χρόνο! Απαιτείται πολλή δουλειά»

Μαύρα Κάρδαρη, πρόεδρος Συλλόγου “Giostra Di Zante”

Ο στολισμός και τα σκηνικά βρίσκονται ήδη στην Πλατεία Σολωμού, μάλιστα προσθήκη των τελευταίων χρόνων αποτελεί και το σκηνικό που θα φιλοξενήσει την Παρασκευή το βράδυ το μεσαιωνικό δείπνο. «Τα τελευταία χρόνια αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε και σαν παράσταση ένα μεσαιωνικό δείπνο, για το οποίο και έχει φτιαχτεί το σκηνικό. Την Παρασκευή το βράδυ στο τραπέζι αυτό θα καθίσουν οι εκπρόσωποι όλων των συλλόγων των ομάδων που συμμετέχουν και όλοι οι επίσημοι φορείς…Την Κυριακή στις 7 το απόγευμα θα είναι η κεντρική μας παρέλαση, η οποία για πρώτη φορά φέτος θα γίνει στην παραλιακή οδό. Θα ξεκινήσει από το 3ο δημοτικό σχολείο και θα έχει κατάληξη στην Πλατεία Σολωμού, όπου εκεί θα γίνουν και τα αγωνίσματα και οι επιδείξεις των αλόγων και όλα αυτά που έχουμε ετοιμάσει για τον κόσμο».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-5-2024
Ξεκίνημα 19:45 έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου με κατάληξη την Πλατεία Σολωμού.
Ώρα: 20:00 Έπαρση σημαιών – κήρυξη της Γκιοστρας Ζακύνθου 2024 – Παρουσίαση αντιπροσωπειών. Θ’ ακολουθήσουν δρώμενα από τις φιλοξενούμενες ομάδες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25-5-2024
Πλάτωμα Άγιοι Σαραντες -πεζόδρομος
Ώρα: 19:30 Παρέλαση ομάδων παιδικής Γκιοστρας. Η πομπή θα διασχίσει τις οδούς: Αλεξάνδρου Ρώμα – Λ. Δημοκρατίας – κατάληξη Πλατεία Σολωμού.
Ώρα: 20:15 Διεξαγωγή παιδικής Γκιόστρας. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τις φιλοξενούμενες ομάδες και την Ζάκυνθο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26-5-2024
Πλάτωμα Αγίων Σαράντα-πεζοδρομος
Ώρα: 19:00 Η Μεγάλη Παρέλαση όλων των ομάδων της Γκιοστρας 2024 και το ιππικό αγώνισμα. Η πομπή θα ξεκινήσει για πρώτη φορά, από το 3ο Δημοτικό σχολείο, στην παραλιακή οδό με κατάληξη την Πλατεία Σολωμού. Διεξαγωγή του αγωνίσματος της Γκιόστρας.

Πηγή: imerazante.gr 


Ετικέτες: