Μεγάλη επιχείρηση για την υδροδότηση της Ζακύνθου - Ακόμα κλειστό το δίκτυο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 11:30

Μεγάλη επιχείρηση για την υδροδότηση της Ζακύνθου - Ακόμα κλειστό το δίκτυο

imerazante

Σήμερα και αύριο θα παρθούν νέα δείγματα προς εξέταση.

Για λίγες ακόμα ημέρες θα είναι κλειστό το δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Ζακύνθου, μετά τον εντοπισμό υπολειμμάτων πετρελαίου, στις παροχές νερού των σπιτιών. Σήμερα και αύριο θα παρθούν νέα δείγματα, μετά τις εργασίες που έκανε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ώστε μετά από τρεις-τέσσερις ημέρες να δοθεί σε χρήση το δίκτυο.

Όπως είπε στο Dnews, ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Στασινόπουλος, «ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα, μύρισε πετρέλαιο από τις βρύσες των σπιτιών της πόλης της Ζακύνθου και από τα ντεπόζιτα που αποθηκεύεται το νερό. Κάναμε έλεγχο και βρήκαμε πράγματι υπολείμματα πετρελαίου. Κλείσαμε αμέσως όλες τις παροχές και ερευνήσαμε που έγινε η ζημιά. Τελικά βρέθηκε πετρέλαιο στον αγωγό ομβρίων, μετά από υπερχείλιση πετρελαίου, σε ένα μικρό αυτοκίνητο που μεταφέρει πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια. Από τον αγωγό ομβρίων, πέρασε με κάποιο τρόπο στο δίκτυο ύδρευσης. Εκεί ξεκίνησε ο μεγάλος μας αγώνας να δούμε πώς πέρασε στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Ζακύνθου. Γιατί θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό, οτιδήποτε να περάσει στο δίκτυο ύδρευσης, με κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων».

Οι υπηρεσίες του δήμου έσκαψαν σε πολλά σημεία και σύμφωνα με τον δήμαρχο, «τελικά βρέθηκε σε κάποιο σημείο, μία μεγάλη σπηλαίωση, που υπήρχε χρόνια και την κλείσαμε. Από εκεί και πέρα, έχουμε απομονώσει όλα τα ρολόγια της πόλης, πάνω από 7.000, κάνουμε συνεχείς πλύσεις στο δίκτυο, για να καθαρίσουν οι σωλήνες. Σήμερα το μεσημέρι, θα πάρουμε και νέα δείγματα για να σταλούν στο Χημείο και όταν η καθαρότητα του νερού, είναι σε συγκεκριμένα επίπεδα, θα επανασυνδέσουμε τα ρολόγια. Οι αναλύσεις βέβαια κάνουν τρεις ημέρες να βγουν οπότε θα κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή.

Μέχρι τότε, υδροδοτούμε το νησί με ιδιωτικές υδροφόρες, με εθελοντικές ομάδες και οχήματα της ΔΕΥΑΖ. Πάνω από 150 άτομα ασχολούνται καθημερινά για όλη αυτή την επιχείρηση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση υδροδότησης του νησιού, από το σεισμό του 1953. Όλα τα σπίτια έχουν νερό, αλλά έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΖ, σήμερα 23 Ιανουαρίου 2024, υδροφόρες θα δίνουν νερό σε όλους όσοι βρίσκονται στις οδούς: Καποδιστρίου έως Κρυονέρι, Καποδιστρίου έως Αστυνομία, Αστυνομία έως Λογοθετών και Λογοθετών έως ποτάμι.

dikaiologitika.gr