Φωτιά στη Ζάκυνθο: Καταγγελίες για εμπρησμό – Κάηκαν αιωνόβιες ελιές

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 12:44

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Καταγγελίες για εμπρησμό – Κάηκαν αιωνόβιες ελιές

ermisnews.gr

Καταγγελίες για εμπρησμό κάνουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου για τη φωτιά που ξέσπασε χθες Παρασκευή (18.8.2023) το βράδυ και οριοθετήθηκε σήμερα το πρωί. Το μέτωπο κινήθηκε κοντά σε σπίτια και χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112 ώστε ο κόσμος να είναι σε επιφυλακή.

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με τη φωτιά στη Ζάκυνθο, καθώς οι αναζωπυρώσεις δυσχέραναν το έργο τους. Οι φλόγες ξέσπασαν σε ελαιώνα και έκαψαν αιωνόβιες ελιές. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ελιά είναι αρκετά εύφλεκτο ξύλο και γι’ αυτό οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 19:30 χθες το απόγευμα και αμέσως σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη φωτιά πριν πέσει ο ήλιος. Δύο Canadair, 2 PZL και 1 Erickson έκαναν ρίψεις που τελικά αποδείχθηκαν καθοριστικές, αφού οι φλόγες δεν έφτασαν στα σπίτια.

Το μήνυμα του 112 ήχησε στους κατοίκους του Κρυονερίου στη Ζάκυνθο ενώ διατέθηκε και ένα πλοίο στην παραλία του Τσιλιβή για να εκκενωθεί η περιοχή. Η φωτιά άρχισε να κινείται προς αυτή την περιοχή, όμως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να την οριοθετήσουν.

Την ώρα που η Ζάκυνθος μετράει τις πληγές της από τη φωτιά, η ΕΡΤ μετέδωσε πως υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό, ανάμεσά τους και η καταγγελία της στην παραλία του Τσιλιβή, Κατερίνας Οθωναίου, ότι ένας άνθρωπος με ποδήλατο και άσπρη μπλούζα έβαλε φωτιά σε τουλάχιστον 3 σημεία στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ