Στην Ζάκυνθο η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού - Ερευνα για τις φωτιές των τελευταίων ημερών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 09:01

Στην Ζάκυνθο η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού - Ερευνα για τις φωτιές των τελευταίων ημερών

 Μόνο με τις υδροφόρες η Πυροσβεστική έλεγξε τις πυρκαγιές

Στο νησί μας κατέφθασε την περασμένη Παρασκευή (1/4), κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διερευνήσει τα δυο περιστατικά σε Έξω Χώρα και Ορθονιές. Συνολικά, από τις δύο πυρκαγιές κάηκαν 50 στρέμματα (20 στις Ορθονιές και 30 στην Έξω Χώρα).

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και με τη συμβολή 8 υδροφόρων (6 από την Π.Ε. Ζακύνθου και 2 από τον Δήμο Ζακύνθου) έλεγξε τα δυο μέτωπα.

Στο πλευρό της βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το Τμήμα Πολ. Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου και η προϊσταμένη του, Μαρία Μουζάκη, ενώ εκεί ήταν ο Διευθυντής Καθαριότητας του Δήμου Διονύσης Τουρκάκης, ενώ μετέπειτα στα πύρινα μέτωπα βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λαγανά Μπάμπης Βαρβαρίγος και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Νίκος Αρβανιτάκης. Μεγάλη και σημαντική ήταν η συμβολή της Εθελοντικής Ομάδας της Λιθακιάς.

«Έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή, την Αντιπεριφερειάρχη και την Πολ. Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου στον ΔΕΔΔΗΕ και πραγματικά, άμεσα ο διευθυντής της, έδωσε εντολή να δοθεί ρεύμα στα αντλιοστάσια του Κεριού, προκειμένου να υδροδοτηθούν τα ορεινά. Το πρόβλημα ήταν ότι ο αγωγός του νερού ήταν 1,5 μήνα κενός, οπότε μέχρι το νερό από το αντλιοστάσιο να φτάσει στις φλεγόμενες περιοχές θα έπαιρνε 1-2 μέρες»

Μαρία Μουζάκη

Ο Χρήστος Δούγερης, αναπληρωτής Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ζακύνθου (ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ζακύνθου) αναφέρθηκε στο περιστατικό και στην ετοιμότητα της πυροσβεστικής. Συνολικά, επιχείρησαν 25 άνδρες με 13 οχήματα. «Έπνεαν ισχυροί άνεμοι ειδικά στις Ορθονιές και οι ριπές έφταναν τα 10-11 Μποφόρ.

«Πιάστηκαν» άμεσα οι φωτιές. Μέσα σε μια ώρα είχαμε εικόνα. Βοήθησε το ότι μεσολαβούσε ένας δρόμος και κάναμε τη ζώνη, επιχειρήσαμε και «πιάσαμε» τη φωτιά. Ήταν η Πολιτική Προστασία, οι Εθελοντικές Ομάδες, πολίτες που βοήθησαν και προς την κατεύθυνση των οχημάτων. Η κ. Μουζάκη ήταν στο συμβάν.

Μας ενίσχυσε και ο Δήμος με υδροφόρες, όπως και η Περιφέρεια. Δεν ξεμείναμε από νερό. Υπήρχε άμεση ανταπόκριση. Είχαμε υπέρ αρκετό νερό με τις υδροφόρες. Σίγουρα εντοπίζεται αυτό το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, γιατί πλησιάζει και αντιπυρική. Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με τη βοήθεια του Δήμου και της Περιφέρειας. Είχαμε την άμεση κινητοποίηση της κ. Μουζάκη και του κ. Αρβανιτάκη. Αν δεν μας φέρνανε τις υδροφόρες, σίγουρα θα υπήρχε μεγάλο ζήτημα».

Μ. Μουζάκη:«Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε νερό στις δεξαμενές των χωριών»

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα. Για τα συγκεκριμένα περιστατικά, σημείωσε: «Οι φωτιές ήταν πολύ μεγάλες και στα δυο σημεία. Και στις Ορθονιές και στην Έξω Χώρα. Στις Ορθονιές υπήρξε άμεσος κίνδυνος να καεί το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας και στη συνέχεια η φωτιά να μπει στο χωριό. Για αυτό είχαμε ήδη ετοιμάσει και το πλάνο της εκκένωσης του χωριού των Ορθονιών σε συνεννόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας».

Για το πρόβλημα που διαπιστώθηκε με το νερό, τόνισε: «Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους 9-10 Μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η δήλωση του υδρονομέα της ορεινής ζώνης Ζακύνθου ότι δεν υπάρχει νερό στις δεξαμενές των χωριών και σε όλη την ευρύτερη περιοχή των ορεινών. Ήταν κάτι που μας σόκαρε, γιατί δεν δημιουργούσε πρόβλημα μόνο στην τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και στις ιδιωτικές υδροφόρες που είχαμε φέρει εκεί.

Το πιο κοντινό σημείο τροφοδοσίας νερού ήταν στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Καταστάρι. Εκτός από το πρόβλημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσαρέσκεια των κατοίκων, όχι μόνο των φλεγόμενων περιοχών, αλλά και των γύρω χωριών, οι οποίοι ανησυχούσαν γιατί έχουν μείνει ένα μήνα χωρίς νερό και σε πιθανή επέκταση της πυρκαγιάς λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή, την Αντιπεριφερειάρχη και την Πολ.

Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου στον ΔΕΔΔΗΕ και πραγματικά, άμεσα, ο διευθυντής της, έδωσε εντολή να δοθεί ρεύμα στα αντλιοστάσια του Κεριού, προκειμένου να υδροδοτηθούν τα ορεινά. Το πρόβλημα ήταν ότι ο αγωγός του νερού ήταν 1,5 μήνα κενός, οπότε μέχρι το νερό από το αντλιοστάσιο να φτάσει στις φλεγόμενες περιοχές θα έπαιρνε 1-2 μέρες».

Η κ. Μουζάκη μίλησε και για το σχέδιο εκκένωσης που ετοιμάστηκε για τις Ορθονιές. «Επειδή υπήρξε φόβος ότι θα καεί το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας και ότι η φωτιά θα μπει μέσα στο χωριό Ορθονιές, δόθηκε εντολή από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να έχουμε έτοιμο και το σχέδιο εκκένωσης και του μοναστηριού και του χωριού.

Ήρθαμε σε επαφή με το ΚΤΕΛ και τον πρόεδρο Διονύση Κακολύρη και με ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των κατοίκων. Ήμασταν έτοιμοι, αλλά δεν χρειάστηκε. Να σημειώσω ότι το ΚΤΕΛ Ζακύνθου είναι πάντα δίπλα στην Πολιτική Προστασία και σε όλες τις δράσεις μας και σε όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική, την Εθελοντική Ομάδα Λιθακιάς, τους πολίτες, τις υδροφόρες, το ΚΤΕΛ και τον κ. Κακολύρη, καθώς και τον κ. Κούτση, διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ, για την άμεση ανταπόκριση σε αυτή την πολύ δύσκολη επιχείρηση».

Πηγή: imerazante.gr 


Ετικέτες: