Κτήμα Καποδίστρια: Το «φιλέτο» των 165 στρεμμάτων στην Κέρκυρα που βγαίνει στο σφυρί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 08:45

Κτήμα Καποδίστρια: Το «φιλέτο» των 165 στρεμμάτων στην Κέρκυρα που βγαίνει στο σφυρί

Η κατάφυτη έκταση στα Γουβιά της Κέρκυρας ανήκει στην ομώνυμη εταιρεία, πίσω από την οποία βρίσκεται η οικογένεια Λιμπάτζη – Στα 4,26 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης

Είναι γνωστό στην Κέρκυρα ως «κτήμα Καποδίστρια», παραπέμποντας φυσικά στον πρώτο κυβερνήτη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, που καταγόταν από τη βασίλισσα των Επτανήσων.

Πρόκειται για μια μεγάλη και κατάφυτη έκταση 165 στρεμμάτων στα Γουβιά, (σ.σ. καμία σχέση με το κτήμα των Καποδίστρια στη «Κουκουρίτσα») με πρόσωπο τόσο στο δρόμο που οδηγεί στην Εθνική οδό Κέρκυρα-Παλαιοκαστρίτσα και καταλήγει στον οικισμό Πουλάδες όσο και στην δημοτική οδό η οποία καταλήγει στα Δανίλια.

Αυτή η έκταση ανήκει στην ανώνυμη τουριστική και ξενοδοχειακή εταιρεία «Κτήμα Καποδίστρια», που εδρεύει στην Αθήνα, και έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 13 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης 4,26 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για «έκταση μη οριοθετημένη, επίπεδης μορφολογίας με έντονη βλάστηση και δέντρα», που βρίσκεται σε εξαιρετική θέση «με πολλαπλές δυνατότητες εκμετάλλευσης», αλλά με το αγοραστικό ενδιαφέρον να περιορίζεται, όπως τονίζεται, «σε επενδυτές αγοραστές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος σε μη παραθαλάσσια περιοχή».

Στην πραγματικότητα την έκταση αποτελούν δύο μεγάλα αγροτεμάχια και ένα μικρότερο, τα οποία κατασχέθηκαν λόγω οφειλών από ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία το 2011. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάσχεση έγινε τον Ιούλιο του 2021 για ποσό 700.000 ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.

Τα τρία γεωτεμάχια

Το πρώτο και μεγαλύτερο κομμάτι είναι επιφάνειας 101.476,79 τ.μ. Κατά το συμβόλαιο κτήσεως, είχε αρχική έκταση 140.000 τ.μ. και μετά από πωλήσεις τμημάτων του ακινήτου, κατά τα έτη 1976 έως 1979 απέμεινε στο σημερινό εμβαδόν. Για αυτό το γεωτεμάχιο η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2.638.402 ευρώ.

Το δεύτερο κομμάτι είναι επιφάνειας 62.459,74 τ.μ. και διασχίζεται από κοινόχρηστο αγροτικό δρόμο «διά του οποίου διέρχεται πας τις πεζή, δι’ εμφόρτων ζώων και παντός τροχοφόρου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό έχει οριστεί σε 1.623.960 ευρώ.

Τα δύο αυτά ακίνητα περιγράφονται ως σχετικώς επίπεδα, με έντονη βλάστηση και δένδρα διαφόρων ειδών, εκ των οποίων πολλά ελαιόδεντρα.

Το τρίτο και μικρότερο κομμάτι γης είναι μόλις 132,42 τ.μ., δεν είναι άρτιο ούτε οικοδομήσιμο και η τιμή εκκίνησης είναι 1.320 ευρώ. Έτσι η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στα 4.263.682 ευρώ.

Η περιοχή, η εταιρεία και τα «βάρη»

Η περιοχή «Γουβιά» βρίσκεται σε απόσταση 7χλμ από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας και είναι τουριστική ενώ εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη μαρίνα, που είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Κατά την τελευταία 20ετία η περιοχή έχει αναπτυχτεί οικιστικά κυρίως με την μορφή μικρών συγκροτημάτων κατοικιών, μονοκατοικιών αλλά και πολυτελών επαύλεων κυρίως λόγω της εγγύτητας προς την πόλη της Κέρκυρας, ενώ κατά την έκθεση εκτίμησης διαθέτει μέτριες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Η μεγάλη αυτή έκταση αποκτήθηκε από την εταιρεία «Κτήμα Καποδίστρια Α.Ε.» την περίοδο της σύστασής της, τον Μάρτιο του 1972, ενώ στα εμπράγματα βάρη καταγράφονται προσημείωση υποθήκης ποσού 5.160.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, το Νοέμβριο του 2011 καθώς και προσημείωση υποθήκης για το πρώτο και μεγαλύτερο γεωτεμάχιο, για ποσό 800.000 ευρώ υπέρ της αλλοδαπής εταιρείας “Y AND P FRESCA IMPORTS EXPORTS LIMITED” που εδρεύει στην Εγκωμή Λευκωσίας Κύπρου.

Σημειώνεται ότι στη διοίκηση της εταιρείας μετέχουν σήμερα μέλη της οικογένειας Λιμπάντση (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος είναι η κα Αιμιλία χήρα Νικολάου Λιμπάντση), η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, η οικογένεια Λιμπάντση δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο εμπόριο οπωροκηπευτικών – φρούτων και των έτοιμων συσκευασμένων λαχανικών & σαλατών με τη Freshco, ενώ κατά το παρελθόν τουλάχιστον είχε παρουσία και στον τουρισμό με το ξενοδοχείο Grand Mediterraneo Resort & Spa το οποίο τώρα φαίνεται να έχει περάσει υπό την ομπρέλα του κυπριακού ομίλου Atlantica Hotels & Resorts. Επίσης έχει ασχοληθεί και με τα αθλητικά δρώμενα ελέγχοντας για μια περίοδο την ποδοσφαιρική ομάδα Α.Ο. Κέρκυρα.

newmoney.gr