Δεύτερη μέρα της «εβδομάδας αποδήμων» - Συζητήσεις, προτάσεις και παράπονα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 15:58

Δεύτερη μέρα της «εβδομάδας αποδήμων» - Συζητήσεις, προτάσεις και παράπονα

Πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη μέρα της «εβδομάδας αποδήμων» στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», με συζήτηση όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη.Στο πάνελ της βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Κεκάτος και η κυρία Αγγελική Χίονη εκπρόσωπος των απόδημων.

Το παρών στην εκδήλωση ( η οποία ήταν φτωχή όσον αφορά την προσέλευση κόσμου), έδωσαν ο επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά και πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βλαχάτων κ. Απόστολος Χαραλαμπάτος.

Παράλληλα, υπήρχε προσέλευση και από τη γειτονική Ζάκυνθο με παρόντες τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, αλλά και επιχειρηματίες του νησιού, που δραστηριοποιούνται σε λάδι, τυριά και κρασιά, οι οποίοι είχαν στήσει στο χώρο του δημοτικού θεάτρου τα προϊόντα τους προς έκθεση.
Από την μεριά της Κεφαλονιάς , ο Διονύσης Γιαννάκης με τον γιό του, ήταν ο μόνος που έκθεσε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα του με τη φίρμα «Γιαννάκης».

Από τοπικούς παραγωγούς, παρόντες ήταν Διευθυντής του Συνεταιρισμού της Ρομπόλας κ. Κώστας Μπαζίγος, o κ. Μάκης Χαρτουλιάρης (Κρασιά "Divino") και παραγωγοί με μέλι (κα Αλεξάνδρα Ταλαίπωρου από τα Διλινάτα). Στην εκδήλωση μίλησε η κα Καρλή, η οποία παράγει μαζί με την οικογένεια της εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρής, εξήγησε το λόγο της πρωτοβουλίας από τη μεριά της αντιπεριφέρειας , ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αποδήμων. Ο κ. Κεκάτος εξέφρασε τη θέληση του δήμου να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, μίλησε για την ανάγκη να παράγουμε όλοι. Όπως τόνισε : «Πρέπει να χρησιμοποιούμε και να καταναλώνουμε στα μαγαζιά μας τοπικά προϊόντα». «Είναι απαράδεκτο» όπως είπε «να δίνονται στους τουρίστες κακής ποιότητας και όχι κεφαλλονίτικα κρασιά, τυριά Δανέζικα, κρέατα Γαλλίας και Νέας Ζηλανδίας και μέλι Βουλγαρίας». «Το επιμελητήριο» όπως τόνισε «στηρίζει σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό την προώθηση των κεφαλλονίτικων προϊόντων». Καταλήγοντας ο κ. Μιχαλάτος κάλεσε τους απόδημους να επενδύσουν στο νησί μας, κάνοντας τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με στόχο να τα εξάγουν στις χώρες που διαμένουν.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Γιαννάκη (τυροκόμου) και του κ. Αντιπεριφεριάρχη κ Κουρή, με την δίκαιη αγανάκτηση του κ.Γιαννάκη για την ύποπτη στάση των πολιτικών μας το 1992, που χάθηκε η μάχη για την κεφαλλονίτικη φέτα.


Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι οι απόδημοι οι οποίοι παραβρέθηκαν εκεί μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια της προώθησης των προϊόντων.
Θα πρέπει από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και πιο συγκεκριμένα από την αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς να αναζητηθούν (αν υπάρχουν) απόδημοι κεφαλλονίτες που να δραστηριοποιούνται στη χώρα τους στο λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής και να ζητήσουν τη συνδρομή τους, ώστε τα κεφαλλονίτικα προϊόντα να μπουν στα ράφια των χωρών που διαμένουν.

Φωτογραφίες : Πόπη Μιχαλάτου