Ν.Υ. : Το σεμινάριο για την ψηφιακή δικτύωση των αποδήμων στον «Κέφαλο»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 09:58

Ν.Υ. : Το σεμινάριο για την ψηφιακή δικτύωση των αποδήμων στον «Κέφαλο»

Η ψηφιακή Δικτύωση των Aποδήμων ξεκίνησε. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σεμινάριο/παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην έδρα του συλλόγου ΚΕΦΑΛΟΣ της Νέας Υόρκης, το «Κεφαλονίτικο Σπίτι» στην Αστόρια.  Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσεύς», την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, την Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, την Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, τον Σύλλογο «Κέφαλος» Νέας Υόρκης, την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης και τον Σύλλογο «Αγιος Γεράσιμος» Νέας Ιερσέης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Αγησίλαος Κονιδάρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και η κ. Ελένη Δημητράτου, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.

Ο κ. Κονιδάρης μίλησε με θέμα: «Η Εκπαίδευση και η Δικτύωση με τη χρήση νέων τεχνολογιών ως βασικοί πυλώνες Aνάπτυξης, Διασύνδεσης και Επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού». Παρουσίασε αρχικά το όραμα της δικτύωσης των αποδήμων και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα για τους Συλλόγους, την ομογένεια συνολικά και φυσικά για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Στη συνέχεια παρουσίασε έναν οδικό χάρτη Δικτύωσης, μια βήμα προς βήμα προσέγγιση, που μπορεί να ακολουθηθεί ώστε να επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο η πολυπόθητη ψηφιακή Δικτύωση των Aποδήμων. Τόνισε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε αυτή την κατεύθυνση και πρότεινε το ΤΕΙ Ιονίων να γίνει το Πανεπιστήμιο του Απόδημου Ελληνισμού και ο θεματοφύλακας της ψηφιακής Δικτύωσης των Αποδήμων. Επίσης, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πρότεινε την δημιουργία ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος θα βασίζεται σε Κεφαλονίτες (και όχι μόνο) επιστήμονες από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου και θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους της Ομογένειας, την υλοποίηση και την συντήρηση του έργου που ονομάζεται Ψηφιακή Δικτύωση Αποδήμων.  Ο κ. Κονιδάρης παρουσίασε το 2ο Θερινό Σχολείο για τους απόδημους που σχεδιάζεται  να πραγματοποιηθεί στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 2014 όπου στόχος είναι, όπως και το 1ο θερινό σχολείο που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, να γίνει με συνδιοργάνωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Περιφεριακές  Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης). Τέλος ο κ. Κονιδάρης παρουσίασε συγκεκριμένα εργαλεία και Τεχνολογίες που σε συνδυασμό μπορούν να εκπληρώσουν όλους τους στόχους της ψηφιακής Δικτύωσης της ομογένειας.

Στη συνέχεια η κ. Δημητράτου μίλησε με θέμα «Ψηφιακή Δικτύωση: Από τη Θεωρία στην Πράξη» και παρουσίασε το έργο και τα συγκεκριμένα εργαλεία Δικτύωσης τα οποία έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 10 περίπου χρόνια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ». Τα εργαλεία αυτά συνέβαλλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν με την καινοτομία και τη λειτουργικότητά τους στην ψηφιακή Δικτύωση των Απόδημων Κεφαλλήνων. Παρουσίασε τον πλήρως ανασχεδιασμένο δικτυακό τόπο της Ομοσπονδίας και τις λειτουργίες του στην ηλεκτρονική διεύθυνση   www.OdysseusFederation.com. Τόνισε την εξαιρετικά μεγάλη συμβολή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (social media) στην Δικτύωση των Αποδήμων και παρουσίασε τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ομοσπονδίας. Έδωσε σημαντικές συμβουλές σε ότι αφορά καλές πρακτικές χρήσης των social media από συλλόγους αποδήμων. Στη συνέχεια η κ. Δημητράτου παρουσίασε για πρώτη φορά εφαρμογές Δικτύωσης των Αποδήμων στο Διαδίκτυο, όπου με χρήση των χαρτών της Google επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο σε ότι αφορά την εξαιρετική οπτικοποίηση και διάχυση των πληροφοριών όσο και στην λειτουργικότητα από την πλευρά του χρήστη. Παρουσιάστηκαν τα συνέδρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  με χρήση των εργαλείων αυτών αλλά και η οπτικοποιημένη και γεωγραφικά προσδιορισμένη παρουσία των απόδημων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου αναλύθηκαν συγκεκριμένα σημεία από τις παρουσιάσεις. Το γενικό συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι ότι έχουν γίνει αρκετά αλλά, κυρίως στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την ψηφιακή δικτύωση των αποδήμων. Επίσης, έγινε φανερό ότι οι σύγχρονες ψηφιακές Τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν και έναν τρόπο ενεργοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων της νεολαίας των αποδήμων, κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα. Οι προσπάθειες απ’ότι φαίνεται θα συνεχιστούν και τα αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ της Ομογένειας.

IMG 8342-001IMG 8346-001IMG 8351-001