Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 11:30

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου για τον κορονοϊό

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Ε.Κ. Κ.-Ι. με αίσθημα ευθύνης και αντιλαμβανόμενο τις πραγματικές ανάγκες τους λαού αυτή την περίοδο, προτάσσει την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ήδη στα πλαίσια αυτά, αναβάλλουμε την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που είχαμε αποφασίσει για τις 22/3.

Οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, όπως φαίνεται και στην ΠΝΠ που εκδόθηκε, προσπαθούν να δείξουν ότι κάνουν ό, τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, μια κατάσταση αντικειμενική για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη. Σαφώς η εξάπλωση του ιού μπορεί δυνητικά να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην υγεία του λαού όσο και στην οικονομία της χώρας, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το πραγματικό επικίνδυνο στοιχείο που μπορεί να μας οδηγήσει σε περιπέτειες είναι οι τραγικές και χρόνιες ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ελλείψεις οι οποίες δεν εμφανίστηκαν τώρα αλλά χρόνια απασχολούν το κίνημα και το λαό μας και είναι αποτέλεσμα όλων των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις ως τώρα, των πολιτικών δηλαδή που βλέπουν σαν κόστος την κάλυψη όλων των αναγκών στη δημόσια υγεία, που προβάλλουν και ενισχύουν την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στηρίζοντας έτσι τα μονοπώλια του χώρου ώστε να κερδοφορούν ανεξέλεγκτα πάνω στην υγείας μας, πάνω στις ζωές μας.

Κάπως έτσι πριν από λίγες μέρες, η ΜΕΘ του ΓΝΚ, εν κρυπτώ, χωρίς καμία ενημέρωση, με τη διαδικασία της επίταξης, μεταφέρθηκε σε άλλη υγειονομική μονάδα της χώρας λόγω «εθνικής ανάγκης». Αν το να εξαφανιστούν λοιπόν τα κρεβάτια της ΜΕΘ στην Κεφαλονιά είναι εθνική ανάγκη γιατί δεν είναι εθνική ανάγκη να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες 2950 κλίνες ΜΕΘ που ήταν απαραίτητες ανά την επικράτεια και πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού; Ο ίδιος ο διοικητής του Νοσοκομείου μάλιστα, εξειδικεύοντας την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) του κεφαλαίου, ούτε λίγο ούτε πολύ, δημόσια είπε ότι για να λειτουργήσουν οι δομές υγείας του νησιού όπως πρέπει, υπάρχει κι ένα κόστος (!) που πρέπει να το επωμιστούμε! Πληρώσαμε δηλαδή την κρίση τους, πληρώνουμε τα κέρδη τους, να πληρώσουμε ξανά και τα χιλιοπληρωμένα λεφτά για την κοινωνική ασφάλιση που πριν λίγες μέρες πετσόκοψαν και τις Δημόσιες δομές υγείας που αντί να παρέχουν στο λαό με ασφάλεια και άνεση το σύνολο της επιστημονικής και τεχνικής γνώσης, λειτουργούν χωρίς εξοπλισμό και τόσο υποστελεχωμένα που πολλές φορές το προσωπικό δεν αντέχει τις ώρες εργασίας και την πίεση και καταρρέει.

Θεωρούμε απαράδεκτη τόσο τη στάση του Διοικητή όσο και την πρακτική της αρπαγής του εξοπλισμού από το ΓΝΚ και απαιτούμε από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να λειτουργήσει η ΜΕΘ του Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, να στελεχωθούν πλήρως το Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και τα Κέντρα Υγείας του νομού, τα Αγροτικά Ιατρεία, οι δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού και οι άλλες δομές. Να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και τεχνικά μέσα και να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα υγείας δωρεάν, είτε αφορούν την επιδημία είτε άλλες νόσους, είτε χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες Υγείας, είτε στο σπίτι.

Επίσης, τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων του εργαζόμενου κόσμου.Θεωρούμε ότι μέτρα όπως η λειτουργία των s/m και Κυριακές και με διευρυμένο ωράριο ή η μη δήλωση των υπερωριών στο ΕΡΓΑΝΗ εντείνουν την εκμετάλευση και δημιουργούν τετελεσμένα. Μπαίνουν σε «καραντίνα» τα δικαιώματά μας και παίρνουν βαθιά ανάσα για ακόμα μια φορά τα μονοπώλια. Είναι αδιανόητο για εμάς εν μέσω πανδημίας να αναστέλλονται όλοι οι έλεγχοι και απαιτούμε να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να γίνουν κάτεργα εν μέσω αυτής της κατάστασης.

 Η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία σε περίπτωση που αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, αν χρειαστεί να παράσχουν φροντίδα ή να τεθούν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης απαιτεί:

► Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές Υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

► Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός

► Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν “κάτεργα” εν μέσω επιδημίας.

► Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Αργοστόλι 15/3/2020

Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας