ΔΑΣ ΟΤΑ Κεφαλονιάς: Ανακοίνωση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 15:30

ΔΑΣ ΟΤΑ Κεφαλονιάς: Ανακοίνωση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λόγω κορωνοϊού

 Ανακοίνωση

Υπεύθυνοι ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για την κατάσταση στη δημόσια υγεία!

Αγώνας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού!

Το παρόν κείμενο γράφτηκε στις 16-03-2020 με σκοπό να κατατεθεί στο επικείμενο ΔΣ του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Κεφ/νιας και Ιθάκης που μέχρι και σήμερα δεν έχει συγκληθεί και πραγματοποιηθεί.

Οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορωνοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για τη ζωή του λαού λόγω των  πολιτικών κατευθύνσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. 

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν διαλύσει τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας του λαού προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε υγεία και ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους λαούς.

Η αυτονόητη και απαραίτητη αναστολή της λειτουργίας των Δομών και Υπηρεσιών των Δήμων στην Κεφαλονιά στις 11-03-2020 και 16-03-2020 είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όλα αυτά που χρειάζεται να γίνουν για την προστασία της υγείας και της ζωής των Εργαζόμενων στους Δήμους του νησιού. Πολύ δε περισσότερο όταν δε συνέβησαν νωρίτερα με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προφύλαξης,υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς , όπως απολύμανση και εφοδιασμός με τα αναγκαία και ενδεικνυόμενα υλικά (μάσκες, αντισηπτικά,αλκοολουχα διαλύματα, απολυμαντικά κ.α). Να σημειωθεί ότι η απολύμανση των Δημοτικών Κτιρίων έγινε στις 16 Μάρτη το απόγευμα και τα αντισηπτικά δόθηκαν στις 17 Μάρτη. Επιπρόθετα, δεν υπήρξε ούτε ιατρική προληπτική παρακολούθηση από το γιατρό εργασίας σε συνεργασία με το Δήμο. Η ανθρώπινη υγεία και ζωή δεν μπορεί να είναι απλά νούμερα υπό καταμέτρηση μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα παραλυτικού φόβου, τρομοκρατίας και υποταγής.

Καταγγέλουμε

 - τη μεταφορά εξοπλισμού της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς και απαιτούμε να επιαστρεψει ο εξοπλισμός της Μ.Ε.Θ στο Αργοστόλι και να ξεκινήσει η λειτουργία της.

 Απαιτούμε κατεπειγόντως από τις Δημοτικές Αρχές του νησιού:

 - την παροχή αυξημένων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όσους υποχρεούνται να εργαστούν πάνω σε εξαιρετικά και επείγοντα ζητήματα και να παρευρίσκονται σε υπηρεσίες , καθώς και την χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας 2019-2020.

 -  να εξασφαλιστούν πρόσθετες ειδικές άδειες επιπλέον της κανονικής με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στους εργαζόμενους που τις χρειάζονται και που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες ήτοι, εργαζόμενοι που αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους για πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού ή που καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών ή/και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας τους. 

- να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των εργαζόμενων προς το Δημόσιο (τράπεζες,ΔΕΚΟ) , να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί - κατασχέσεις για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

- καμία διακοπή ρεύματος και νερού. 

- κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση, απορρυπαντικά καθαριότητας. 

 - απολύμανση σε όλα τα οχήματα των Δήμων.

-  οι ευάλωτες ομάδες εργαζόμενων με χρόνια νοσήματα 

   (χειρουργημένοι,ανοσοκατεσταλμένοι,καρδιοπαθείς,διαβητικοί,χρόνια πάσχοντες/ουσες κ.α) να τύχουν ειδικής μέριμνας από τις Δημοτικές Αρχές.

-  να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προληπτικής υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. 

-  άμεση πρόσληψη μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στο νησί μας με βάση τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν

- να γίνουν προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού στους Δήμους και ειδικότερα στο Βοήθεια στο Σπίτι κ.α

- την επιτακτικής σημασίας τακτοποίηση της μονιμοποίησης των εργαζόμενων ,σε χρόνια ομηρία , συναδελφισσών καθαριστριών στα σχολεία που, στερούμενες μέχρι τώρα τα πλήρη εργασιακά τους δικαιώματα λόγω των επαίσχυντων συμβάσεων ορισμένου χρόνου επί σειρά ετών, κράτησαν τα σχολεία όρθια χωρίς να εμφανιστεί κάποιο κρούσμα στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. 

- να γίνει άμεσα συγκεκριμένη και ειδική ενημέρωση από τις Δημοτικές Αρχές στο νησί μας το σύνολο του προβλήματος με τον κορωνοϊό και όχι μόνο στη βάση των γενικών κανόνων ατομικής προστασίας που ήδη έχουν δοθεί από το κράτος και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των συναδέλφων. 

Εν κατακλείδι, καταγγέλλουμε τη νέα ΠΝΠ της 14-03-2020 για τον κορωνοϊό που μεταξύ των άλλων προκρίνει την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους. 

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι  και οι Ιδιώτες κερδισμένοι. Όμως, οι Δήμοι με βάση την ίδια Π.Ν.Π έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε έκτακτη πρόσληψη Προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες ελλείψεις ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες στους Δήμους του νησιού μας.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της προάσπισης της δημόσιας υγείας παρά τις ελλείψεις σε Προσωπικό, Οχήματα και Μέσα Ατομικής Προστασίας!

Εκ της ΔΑΣ ΟΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

17-03-2020.