Συγκέντρωση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απο την Πρωτοβουλία Πολιτών, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 13:55

Συγκέντρωση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απο την Πρωτοβουλία Πολιτών, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες

Συγκέντρωση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Αργοστόλι έκανε σήμερα το πρωί η Πρωτοβουλία Πολιτών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για συμπαράσταση στους εργαζομένους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τράπεζα. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, αλλά και αναλυτικά τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Επιστολή συμπαράστασης στον Σύλλογο Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Κυρίες, κύριοι,
Σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι, δέχονται μια ανελέητη επίθεση άδικων και εξαντλητικών μέτρων από την Τρόικα και την Κυβέρνηση. Η δημόσια περιουσία λεηλατείται, εργασιακά δικαιώματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους αμφισβητούνται και καταργούνται. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι αγώνες μας πρέπει να είναι κοινοί.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 110 χρόνια της ιστορίας του, υπήρξε το καταφύγιο των μικροαποταμιευτών και των δανειοληπτών που ήθελαν να στεγάσουν την οικογένειά τους.

Σε κάθε δύσκολη στιγμή της Ελληνικής οικονομίας έπαιζε και ακόμα παίζει το ρόλο του στυλοβάτη, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να ξεπερνά τις δυσκολίες. Την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε πάνω από 3δις ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για μεγάλα έργα υποδομής (π.χ. λίμνη Μαραθώνα, Εγνατία οδός κ.ά.). Συνεχώς και με συνέπεια στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, παρέχει χαμηλότοκα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια δίνοντας την ευκαιρία απόκτησης στέγης στα χαμηλά και μεσαία στρώματα του Ελληνικού λαού και καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που σήμερα δοκιμάζονται οι αντοχές τους.

DSC 0072

Ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ανάγκη και απαίτηση όλων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να συνεχίσει να διαδραματίζει αυτόν τον κοινωνικό ρόλο.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ διασφαλίζονται όσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει αυτόνομο, με κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό όπως όλα τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια του κόσμου.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία προσπάθεια από την Κυβέρνηση, την ΤτΕ και τα ΜΜΕ, απαξίωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του. Είμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου σκανδάλου που συντελείται σε βάρος των αποταμιευτών και μικρομετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, ώστε να μπορέσει άμεσα να χρηματοδοτήσει την Ελληνική Οικονομία όπως έκανε έως σήμερα. Είναι οικονομικό και πολιτικό έγκλημα το Ελληνικό Δημόσιο να απολέσει το μοναδικό αποταμιευτικό πιστωτικό ίδρυμα, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια με δημόσιο έλεγχο και κοινωνικό ρόλο.

Εμείς, οι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αναδεικνύουμε την προσφορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία και ζητάμε τη συμπαράστασή σας στο δίκαιο αγώνα μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΗΧΑΤΣΙΟΣ              ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

DSC 0073

DSC 0074

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 110 χρόνια ήταν το καταφύγιο των μικροαποταμιευτών και των δανειοληπτών που ήθελαν να στεγάσουν την οικογένεια τους.
Σε κάθε δύσκολη στιγμή της Ελληνικής οικονομίας έπαιζε το ρόλο του στυλοβάτη, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να ξεπερνά τις δυσκολίες.


Συνεχώς και με συνέπεια στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Μεγάλα έργα υποδομής που έδωσαν και δίνουν πνοή στην ελληνική ύπαιθρο χρηματοδοτήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από τη λίμνη του Μαραθώνα έως και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ το 2009.
Την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3δις ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στη σημερινή οικονομική κρίση είναι εκείνος ο τραπεζικός οργανισμός που διαθέτει σημαντικές καταθέσεις και ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ανάγκη και απαίτηση όλων είναι να συνεχίσει να παίζει αυτόν τον κοινωνικό ρόλο.
Να παρέχει χαμηλότοκα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια δίνοντας την ευκαιρία απόκτησης στέγης στα χαμηλά και μεσαία στρώματα του Ελληνικού λαού και να καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που σήμερα δοκιμάζονται οι αντοχές τους.


Να προσφέρει τραπεζικά προϊόντα χαμηλού κόστους χωρίς ψιλά γράμματα και υπερκέρδη.
Να παρεμβαίνει ρυθμιστικά στην Τραπεζική αγορά προς όφελος της κοινωνίας.
Να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο σε όλη την επικράτεια μαζί με το δίκτυο των ΕΛΤΑ σε 1000 διαφορετικά σημεία.


Να αναπτύσσει νέες μορφές χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην πράσινη ανάπτυξη.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ διασφαλίζονται όσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει αυτόνομο, με κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό όπως όλα τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια του κόσμου.

Στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το PSI που για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνεπάγετε ζημιές 3 δις € χωρίς την δική του ευθύνη, λύση σωτηρίας βλέπουμε την άμεση ανακεφαλοποίηση του.

DSC 0076

Η άμεση ανακεφαλοποίηση που προκύπτει δεν οφείλεται στη δική μας ευθύνη αλλά αποκλειστικά στο PSI, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του χαρτοφυλακίου Ελληνικών ομολόγων.

Η θέση μας είναι ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή ζημία, που υπέστη λόγω των ομολόγων, είτε άμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο είτε μέσω της συμμετοχής μας στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ώστε απερίσπαστα να ολοκληρώσει την απορρόφηση της T.BANK τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό θα προασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο η σταθερότητα του συστήματος, η αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και θα δοθεί σταδιακά η προοπτική της μεγιστοποίησής του στο μέλλον.

Σε περιόδους κρίσης σαν την σημερινή, ακόμη και εάν δεν υπήρχε Ταμιευτήριο θα ήταν αναγκαιότητα για τη χώρα η ύπαρξη μιας Λαϊκής Τράπεζας με τα χαρακτηριστικά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι το Ταχ. Ταμιευτήριο, πριν από το PSI, ήταν το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα σε επάρκεια κεφαλαίων σύμφωνα με τα οριζόμενα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΗΧΑΤΣΙΟΣ                    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο

Κυρία, κύριε,

Ο Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας δήλωσε στη Βουλή, την Παρασκευή 07/09/2012 σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του κου Τσίπρα, ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μη βιώσιμη Τράπεζα.
Σας παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία αντικρούοντας τον ισχυρισμό αυτό.

DSC 0079

DSC 0080

1) Επικαλέστηκε o κος Υπουργός ότι ενισχύθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) με 526 εκατομμύρια €.
Απάντηση
Από πότε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μιας Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο με συμμετοχή ιδιωτών 55% θεωρείται κρατική ενίσχυση;
Τον Ιούνιο του 2009 το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχε στη ΑΜΚ του ΤΤ, με το ποσό των € 179 εκ. και όχι με το ποσό των € 526,26 εκ., γιατί κατέχει το 34,04%.
Αντίθετα την τελευταία μόνο πενταετία το ΤΤ έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο, πάνω από € 3δις.

2) Επικαλέστηκε ο κος Υπουργός τα 224 εκατομμύρια που διέθεσε στο ΤΤ με αγορά προνομιούχων μετοχών το έτος 2009.
Απάντηση

Το ΤΤ στις 21/05/2009 συμμετείχε στα μέτρα στήριξης του Ν 3723-2008 με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου (ύψους 224,9 εκ. ευρώ, με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και όχι με ρευστό), έπειτα από πίεση της Κυβέρνησης και χωρίς να είναι αναγκαίο εκείνη τη χρονική στιγμή, με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας της τράπεζας. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες που απεγνωσμένα ζητούσαν στήριξη από το Ελληνικό Δημόσιο.

Θυμίζουμε ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, χωρίς τα κεφάλαια των προνομιούχων μετοχών ήταν 16,7%. Σε αντίθεση με «συστημικές» τράπεζες, το ΤΤ καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο τόκους των ανωτέρω προνομιούχων Μετοχών με επιτόκιο 10%.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΤΤ τον Ιανουάριο του 2010 αποφάσισε την επιστροφή στο Δημόσιο των € 224,9 εκατομμύριων, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γιατί το Ελληνικό Δημόσιο (ο βασικός μέτοχος) δεν συναίνεσε ώστε να μην εκτεθούν οι άλλες τράπεζες.

3) Επικαλέστηκε ο κος Υπουργός ότι η πραγματική εξάρτηση του ΤΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) ανέρχεται στο 24,1%, όταν το όριο που θέτει η ECB έως το 2015 είναι 15%.
Απάντηση

Τα ποσοστά εξάρτησης των υπολοίπων «βιώσιμων» τραπεζών από την ECB και τον ΕLA (ECB&ELA/ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ) είναι τα εξής: ΕΤΕ 33,6%, ALPHA 51,2%, EUROBANK 54,7% και ΠΕΙΡΑΙΩΣ 66,9%.

Ποια άλλη «συστημική» τράπεζα έχει έστω και το δείκτη 24,1% του ΤΤ και ποια μπορεί να προσεγγίσει έως το 2015 το δείκτη του 15% που θέτει η ECB;

4) Επικαλείται ο κος Υπουργός ότι στο τελευταίο STRESS TEST (2011) το ΤΤ πέτυχε ένα πολύ χαμηλό δείκτη.
Απάντηση
Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων της EBA για το 2011 (που αφορούν το δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας) έχουν ως εξής: ΕΤΕ 7,7%, ALPHA 7,2%, TT 5,5%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5,3% και EUROBANK 4,9%.

Γιατί λοιπόν, άλλες τράπεζες που τις λέμε «συστημικές» είχαν πολύ χαμηλότερους δείκτες και μάλιστα μία εξ αυτών πέρασε το τεστ με αλχημείες και μαγειρέματα; Αυτές γιατί να είναι βιώσιμες;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τότε έκθεση ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (%) του ΤΤ μετά από όλες τις δράσεις μείωσης των κινδύνων, προβλεπόταν στο 7,1% την 31/12/2012.

5) Δήλωσε ο κος Υπουργός, ότι τα αποτελέσματα της Black Rock θα δημοσιευθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού θα έχουν γίνει οι διεργασίες στο χώρο των τραπεζών.
Απάντηση
Ας δοθούν τα στοιχεία τώρα, για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ποιες «συστημικές» τράπεζες βολεύει η απόκρυψη των στοιχείων.

Επιπλέον τονίζουμε ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν πως το ΤΤ εμφανίζει τις χαμηλότερες επισφάλειες δανείων σε σύγκριση με όλες τις άλλες Ελληνικές τράπεζες.

Όλα αυτά τα ζητήματα τα θέτουμε υπόψη του Έλληνα φορολογούμενου, που θα πληρώσει από την τσέπη του, τις αμαρτίες των ιδιωτών τραπεζιτών και υπόψη της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του Οικονομικού Εισαγγελέα, για να διερευνήσει τη μεγάλη απάτη και το σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Κυρία, κύριε,
Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά την προσφορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για πάνω από έναν αιώνα στην κοινωνία και στην οικονομία. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι βιώσιμο και μπορεί να συμβάλει άμεσα στην ανάπτυξη της χώρας μας, που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του.