Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τους Ρομά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2013 07:39

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τους Ρομά

     Οι Ρομά, από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες διαχρονικά και πολύ περισσότερο σήμερα, αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή διακρίσεις, απόρριψη, κοινωνικό αποκλεισμό και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, πράγμα που τους καθιστά πολλές φορές αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.      Η περίπτωση της οικογένειας των Ρομά στο Ληξούρι και ο κάκιστος χειρισμός της υπόθεσης από τη Δημοτική Αρχή αναδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τις παραλείψεις και την αδιαφορία της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης απέναντι στα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η στάση της δημοτικής αρχής της Κεφαλονιάς γίνεται ακόμη πιο απεχθής από την ακολουθία των δηλώσεων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που «ανταγωνίζονται» σε αντι-ρομά τοποθετήσεις!

Η έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού και η διαχρονική ανακολουθία των παρεμβάσεων της πολιτείας έχει σαν αποτέλεσμα η κάθε ενέργεια να είναι ατελέσφορη, αποσπασματική και προσωρινή, όπως άλλωστε αναδεικνύεται και στην περίπτωση της στέγασης της οικογένειας Ρομά στη βίλα «Αντύπα».

     Ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας είναι η δημιουργία συνθηκών κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης μέσα από τις κοινωνικές δομές που θα δημιουργηθούν. Ένα επίσημο και σταθερό δίκτυο κοινωνικών, υγειονομικών, συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών δράσεων υποστήριξης των ρομά προσαρμοσμένες στις ανάγκες, τις αξίες και τις συνήθειες της κοινότητας ρομά.

 Ρόλος της κάθε αρχής και εν προκειμένω της δημοτικής αρχής της Κεφαλονιάς, θα πρέπει να είναι  η αξιοπρεπής διαβίωση όλων των πολιτών, η ισότιμη πρόσβαση στη στέγαση και στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και γενικά σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

Αργοστόλι, 02/11/2013

 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ