ΕΛΜΕΚΙ: Να μη μετατραπούν οι κυβερνητικοί ελιγμοί στην παιδεία σε αυταπάτες!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 07:48

ΕΛΜΕΚΙ: Να μη μετατραπούν οι κυβερνητικοί ελιγμοί στην παιδεία σε αυταπάτες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΜΕΚΙ

Να μη μετατραπούν οι κυβερνητικοί ελιγμοί στην παιδεία σε αυταπάτες!!
Μονόδρομος ο ενιαίος αγώνας γονιών – εκπαιδευτικών – μαθητών – εργαζομένων
ενάντια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική
Παρασκευή 1/11, 6 μμ, σύσκεψη στο 2ο – 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι οι πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις στο Νομό ενάντια στο νέο νόμο (για Γενικό Λύκειο – ΕΠΑΛ – μαθητεία), τις συμπτύξεις – καταργήσεις τμημάτων, τις μεταφορές και τις σχολικές υποδομές αναδεικνύουν την παιδεία σαν μεγάλο λαϊκό πρόβλημα. Μαζί με την κινητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών και έχοντας ευρύτατη συμπάθεια από το λαό του Νομού ασκούν πίεση στους εντολοδόχους για την υλοποίηση της βάρβαρης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – μονοπωλίων. Η πολιτική αυτή δεν είναι αποσπασματική. Είναι στρατηγική επιλογή για παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, για νέους πιο σκληρούς ταξικούς φραγμούς, για φθηνό ευέλικτο μισομορφωμένο εργατικό δυναμικό, όπως έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Έπεσαν στο κενό οι κυβερνητικοί ελιγμοί, η άσκηση τρομοκρατίας, ο κοινωνικός αυτοματισμός, η προσπάθεια υπονόμευσης της ενιαίας δράσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και ευνουχισμού των αιτημάτων στο πλαίσιο του «ρεαλιστικού» και του «μη κομματικού», δηλαδή στο πλαίσιο που δεν αμφισβητεί τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την παιδεία. Οι κινητοποιήσεις είναι πολύμορφες, με μαζικότητα, διάρκεια, αποφασιστικότητα και αιτήματα ουσιαστικά. Γνωρίζουν οι ιθύνοντες πως τα σχολεία στο Νομό είναι καζάνια που βράζουν και ότι ακόμη λαός και νεολαία δεν έχουν δείξει το συνολικό μέγεθος της δύναμής τους.

Είναι ενδεικτικό ότι κάτω από το βάρος των εξελίξεων αυτών τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς υιοθέτησαν τα αιτήματα για:
1. Να μην κλείσει κανένα τμήμα από όσα λειτουργούν σήμερα και να εγκριθεί η λειτουργία όλων.
2. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα γενικής παιδείας με 20 το πολύ μαθητές, όλες οι κατευθύνσεις και οι επιλογές ανεξάρτητα από αριθμό μαθητών.
3. Τοποθέτηση και κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών – συμπλήρωση σε μέχρι δύο το πολύ σχολεία.
4. Άμεση κάλυψη του συνόλου των πραγματικών αναγκών των σχολείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Αντίστοιχα θέση πήραν και έδωσαν ξανά διαβεβαιώσεις για τις μεταφορές, το νέο κτιριακό συγκρότημα στο Αργοστόλι και για άλλα θέματα.

Στην διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην Κεφαλονιά ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Καραβασίλης έγιναν συναντήσεις με γονείς – εκπαιδευτικούς και μαθητές. Υπήρξε δέσμευση από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να επανεξετάσει το θέμα των περικοπών τμημάτων, βάσει «νέων τεκμηριωμένων εισηγήσεων των διευθυντών των σχολικών μονάδων». Και ότι, για τα τμήματα επιλογής, «θα σταλούν στο Υπουργείο οι εισηγήσεις για να λειτουργήσουν τμήματα επιλογής σε περιφερειακά σχολεία ακόμη και για έναν μαθητή». Οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, και ως στελέχη της κυβερνώσας συμπολίτευσης (ΝΔ), διαβεβαίωναν ότι «ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κατανόησε το πρόβλημα της ανάγκης λειτουργίας των τμημάτων, βάσει των «ιδιαιτεροτήτων» της Κεφαλονιάς και θα το αντιμετωπίσει».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι εξυφαίνεται ολόκληρη μεθόδευση, προκειμένου και καμία δέσμευση της διοίκησης να μην υλοποιηθεί και να πάει «το μπαλάκι στην εξέδρα». Ασκείται τρομοκρατία στους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι «σαν στελέχη δεν έχουν δικαίωμα να στείλουν νέες εισηγήσεις που προβλέπουν λειτουργία τμημάτων γενικής παιδείας ή επιλογών με μικρότερο από τον προβλεπόμενο αριθμό μαθητών», αφού δεν είναι «σύννομα». Ότι αν κάνουν κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα τους εγκριθούν αλλά θα ανοίξουν και τον ασκό του Αιόλου για έρευνα και άλλων «ατασθαλιών»!!! Ότι αν συνεχίσουν να διεκδικούν τμήματα δεν θα έχουν ποτέ το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζονται κοκ. Έτσι θα εμφανίσουν, τελικά, πως κυβέρνηση – τοπική διοίκηση και περιφερειακή διοίκηση της εκπαίδευσης θέλουν αλλά τα σχολεία δεν ζητούν!!! Κάνουν ότι δεν ξέρουν πως τα σχολεία (και η ίδια η ΔΔΕ Κεφαλονιάς) έχουν στείλει από την αρχή της σχολικής εισηγήσεις με τεκμηρίωση για λειτουργία όλων των τμημάτων που «κόπηκαν»!! Λένε ξεδιάντροπα ότι η τήρηση της νομιμότητας, δηλαδή το στοίβαγμα 30 μαθητών ανά τμήμα, αποτελεί προστασία του σχολείου και των εκπαιδευτικών!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει, ακόμη, ως απαράδεκτη τη στάση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την ΕΛΜΕ-ΚΙ, την οποία ανέβαλε και μετέφερε τρεις φορές. Τις Ενώσεις Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς τις αγνόησε προκλητικά εντελώς. Είναι καθαρό: η ΕΛΜΕ-ΚΙ και οι Ενώσεις Γονέων του Νομού δεν είναι κοινωνικοί εταίροι του χεριού τους. Την παρέμβασή τους την έκαναν και την κάνουν στο δρόμο κι όχι στα σαλόνια. Η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι της δείχνουν την απέχθειά τους στο ταξικό κίνημα. Με τη στήριξη όσων θέλουν να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη», που διαβάλλουν με τη σειρά τους την ΕΛΜΕ και το ταξικό κίνημα, για να συνεχίσουν οι ίδιοι την πολιτική των αναδιαρθρώσεων με άλλο μίγμα.

Μέσα από αυτή την τακτική η κυβέρνηση φτιάχνει τα απαραίτητα πλεονάσματα για απολύσεις εκπαιδευτικών και υλοποιεί το νέο σχολείο. Γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη. Κανένας φόβος. Καμία ανοχή στη σφαγή των δικαιωμάτων των μαθητών. Η μόνη «ανάσα» στα σχολεία θα δοθεί από τον αγώνα εκπαιδευτικών – γονιών – μαθητών - εργαζομένων. Η οριστική λύση δε χωρά στο πλαίσιο της ΕΕ, των μονοπωλίων και των στρατηγικών επιλογών τους για την παιδεία. Καμία αναμονή. Καμία υπαναχώρηση. Τώρα συστράτευση και δράση που θα χτυπά αλύπητα τους ενόχους και θα τους κάνει να νοιώθουν την καυτή ανάσα του λαού πάνω τους.
Λαός και νεολαία μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπέρασμα για να μην πέφτουν διαρκώς από τη Σκύλα στη Χάρυβδη.
Θα είμαστε σε ετοιμότητα για στήριξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών μαθητών - γονέων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ παίρνει πρωτοβουλία και καλεί σε
σύσκεψη

όλα τα μαθητικά συμβούλια του Νομού, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, τους Σπουδαστικούς Συλλόγους των ΑΤΕΙ και της ΑΕΝ, τα σωματεία των εργαζομένων,
την Παρασκευή 1 Νοέμβρη
ώρα 6 μμ
στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου.

• Να διεκδικήσουμε άμεση λύση σε τμήματα – μεταφορές – υποδομές.
• Να απαιτήσουμε την κατάργηση του νόμου για το νέο σχολείο.
• Να ανατρέψουμε την πολιτική που γεννά δυστυχία για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ (ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11)
ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΙ 10.30 πμ

Αργοστόλι 25 Οκτώβρη 2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                  Γαλιατσάτος Νικόλας