ΕΛΜΕΚΙ: Να μην περάσει το νέο χτύπημα στη μεταφορά των μαθητών

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013 01:48

ΕΛΜΕΚΙ: Να μην περάσει το νέο χτύπημα στη μεταφορά των μαθητών

Να μην περάσει το νέο χτύπημα στη μεταφορά των μαθητών!!!Ενιαίος αγώνας ενάντια στη στέρηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάςστη μόρφωση – στην υγεία - στη δουλειά – στη ζωή. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το νέο χτύπημα από κυβέρνηση – ΕΕ, με βραχίονα την τοπική διοίκηση, σε βάρος του δικαιώματος όλων των μαθητών σε δημόσιες – δωρεάν – ασφαλείς μεταφορές. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έγινε ερήμην της ΕΛΜΕ και των Ενώσεων Γονέων σύσκεψη για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς για την εν λόγω σύσκεψη, βάσει της ΚΥΑ αριθμ. 24001(ΦΕΚ 1449 Β'/14-06-2013), «οι Περιφέρειες, ..., έχουν στη διάθεσή τους τρεις τρόπους για να φέρουν σε πέρας το έργο αυτό. Ο πρώτος αφορά στη μεταφορά με τη χρήση Ειδικών Μαθητικών Δελτίων (Ε.Μ.Δ.) και ο δεύτερος προβλέπει τη χρήση ιδίων μέσων του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Σε περίπτωση που παραμείνουν δρομολόγια σε εκκρεμότητα, τότε η Περιφέρεια δύναται να προκηρύξει διαγωνισμό για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών».

Από το προηγούμενο προκύπτει ότι η κυβέρνηση, μέσω της νέας ΚΥΑ, επιβάλλει την κατάργηση των αυτοτελών μαθητικών δρομολογίων, που κάλυπταν τη μεγάλη πλειονότητα τωνσχολείων του Νομού και συγκεκριμένα όλων των περιφερειακών και των ΕΠΑΛ. Όλοι γνωρίζουν ότι στην Κεφαλονιά και το Θιάκι τα περιφερειακά σχολεία και τα ΕΠΑΛ του Νομού δεν είναι δυνατόν να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Προβλήματα με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από και προς το Αργοστόλι, με τα οποία καλύπτονται οι μαθητές των χωριών που φοιτούν στην πρωτεύουσα του Νομού, έχουν πολλάκις καταγγελθεί όλα αυτά τα χρόνια. Τα προβλήματα αυτά θα γενικευθούν για το σύνολο των σχολείων.

Επιπλέον, καταγγέλλουμε ότι η κατεύθυνση που καλείται να υλοποιήσει η τοπική διοίκηση δημιουργεί κινδύνους, κυρίως για την Α΄βάθμια εκπαίδευση. Οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας που ζητάμε να τηρούνται στα αυτοτελή μαθητικά δρομολόγια (πχ να μην υπάρχουν όρθιοι μαθητές, να υπάρχουν συνοδοί για μαθητές δημοτικού - νηπιαγωγείου) είναι προφανές ότι καταργούνται επίσημα και πανηγυρικά. Οι μαθητές θα ταξιδεύουν μαζί με τους ενήλικες επιβάτες και με τους όρους που ισχύουν για τους ενήλικους επιβάτες. Η ασφάλεια θα είναι προσωπική ευθύνη δική τους και των γονιών τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος στις μεταφορές, μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμη και για τις ζωές των παιδιών.

Σημειώνουμε, ακόμη, ότι από την ΚΥΑ τίθεται δυνητικά και όχι υποχρεωτικά η προκήρυξη για την κάλυψη μέσω δημόσιων συμβάσεων των δρομολογίων που απομένουν, αφού εξαντληθούν τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ και τα ίδια μέσα της τοπικής διοίκησης. Εννοείται ότι και στην νέα ΚΥΑ καμία τροποποίηση της απαράδεκτης ρύθμισης (που πρόβλεπε η προηγούμενη) για τις χιλιομετρικές αποστάσεις δεν έχει γίνει. Ίσα – ίσα και αυτό το πρόβλημα οξύνεται.

Είναι φανερό ότι, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση μετατρέπει τη μεταφορά των μαθητών σε ατομική ευθύνη του γονιού. Η εξέλιξη αυτή θα συνδεθεί αναπόφευκτα με την προώθηση νέου γύρου καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολείων αλλά και με τις αλλαγές σε Τεχνολογικό και Γενικό Λύκειο που στόχο θα έχουν να σπρώξουν μαζικά στη μαθητεία τη νέα γενιά. Η πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ, που κλείνει τομείς των ΕΠΑΛ αφήνοντας 20.000 μαθητές το δρόμο, που γενικεύει τη μαθητεία - την ημιμάθεια και τη διαφοροποίηση του αναλυτικού προγράμματος σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, που απολύει μαζικά δημόσιους υπάλληλους σε παιδεία – υγεία – πρόνοια και αλλού, που απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, που αφήνει τους μαθητές χωρίς ιατρική κάλυψη, προσαρμόζει και τις μεταφορές στη γενική στρατηγική της: τα πάντα θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Απαιτείται επαγρύπνηση και δράση.

Εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές – εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε:

• Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.

• Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στην τοπική διοίκηση. Η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι της τοπικής διοίκησης και των γονιών.

• Να παρθεί πίσω και να μην υλοποιηθεί από την τοπική διοίκηση η νέα ΚΥΑ. Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη από το κράτος της μεταφοράς στο σχολείο για το σύνολο των μαθητών και ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις.

• Να διασφαλιστεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα σχολική χρονιά. Να μη δώσουν οι γονείς ούτε 1 ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών τους.

• Επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές για όλα τα μέσα.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια, να οργανώσουμε τον αγώνα και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία και στη ζωή.

Να δώσουμε άμεση απάντηση και για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών,
Όλοι και όλες την Τρίτη 16 Ιούλη στη Γενική Απεργία
και στην συγκέντρωση 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.


Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                 Γαλιατσάτος Νικόλας




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ