Τοποθέτηση ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με τα "νομικά κωλύματα" της Δημοτικής Αρχής Κεφαλλονιάς για τη συμμετοχή της στον "Απόπλου"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 07:48

Τοποθέτηση ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με τα "νομικά κωλύματα" της Δημοτικής Αρχής Κεφαλλονιάς για τη συμμετοχή της στον "Απόπλου"

Τοποθέτηση για το 4ο Θέμα (απάντηση ΔΣ του Απόπλου σε επιστολή Γενικής Γραμματέως Δήμου Κεφαλλονιάς): Ψηφίζω ΛΕΥΚΟ στην εισήγηση για την απάντηση του ΔΣ του «Απόπλου» στο έγγραφο του Δήμου Κεφαλλονιάς, στο οποίο η Γενική Γραμματέας του Δήμου αναπτύσσει νομικού τύπου επιχειρήματα "που άπτονται στην καταστατική θέση και τη λειτουργία της αστικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Απόπλους»". Μέχρι τώρα ο Δήμος Κεφαλλονιάς επισήμαινε την πρόθεση να συνεισφέρει, όταν η οικονομική του δυνατότητα το επιτρέψει. Τώρα μπαίνουν καινούρια ζητήματα που θέτουν επί τάπητος την αμφισβήτηση, από μεριάς του Δήμου. της ίδιας του της συμμετοχής στον «Απόπλου». Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε με νομικού χαρακτήρα ανταπάντηση, διότι δίνουμε συνέχεια σε έναν αποπροσανατολισμό.

Η ουσία της υπόθεση είναι πολιτική. Εμείς έχουμε θέση για 100% κρατική χρηματοδότηση και δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Επανένταξης , χωρίς ιδιωτική επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς, όπως έκαναν και το σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας αλλά και η ΚΕΔΚΕ (τώρα ΚΕΔΕ), προ και μετά Καλλικράτη, στήριξαν την πολιτική κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης – κεφαλαίου και ΕΕ, για την αποκεντρωμένη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δομών πρόληψης – απεξάρτησης και γενικότερα των δομών πρόνοιας - ψυχικής υγείας.

Οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στην τοπική διοίκηση, ήταν ο «λαγός» των κυβερνήσεων για τις αναδιαρθρώσεις και στα κέντρα πρόληψης. Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ – ΑνεξΕλλ), στις σημερινές συνθήκες που το κεφάλαιο επιτάσσει συγχωνεύσεις – κλείσιμο ημικρατικών κέντρων δωρεάν πρόληψης ή θεραπείας (βλ. συγχώνευση ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ), και κάτω από το βάρος της οικονομικής ασφυξίας, προφασίζεται νομικά κωλύματα - που εσχάτως «ανακάλυψε». Αντικειμενικά, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που ετοιμάζεται να στείλει εργαζόμενους των κέντρων στην ανεργία και εξαρτημένους στον κοινωνικό καιάδα, προκειμένου να αναπτυχθούν νέα πεδία κερδοφορίας αλλά και να γενικευτεί ο έλεγχος της νεολαίας μέσω ναρκωτικών και υποκατάστατων.

Είναι προφανές ότι οι πρακτικές αυτές και οι νέες μεθοδεύσεις αποπροσανατολισμού πρέπει να απαντηθούν, με καταδίκη των πολιτικών και των δυνάμεων που στηρίζουν την εξάπλωση της ναρκωεξάρτησης. Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει προκληθεί ΑΜΕΣΑ και να τοποθετηθεί εάν έχει τη βούληση να στηρίξει το κέντρο σε μια περίοδο που η νεολαία το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Σημειώνω την απουσία, στην παρούσα συνεδρίαση, των μελών του ΔΣ του Απόπλου κυρίας Αυγουστάτου (Αντιδήμαρχος με τη Δημοτική Αρχή) και του κυρίου Φιοραβάντε (ορισμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής στο ΔΣ του Απόπλου).

Για το ζήτημα των εξελίξεων στο χώρο των κέντρων πρόληψης – θεραπείας – επανένταξης, τη γενικότερη πολιτική που ασκείται για τα ναρκωτικά αλλά και την επείγουσα ανάγκη να γίνει το θέμα της πρόληψης υπόθεση λαού και νεολαίας, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει καθαρή θέση από το ΔΣ του Απόπλου.
Αργοστόλι 8/7/2013

Γεωργόπουλος Διονύσης,
εκπρόσωπος ΕΛΜΕ-ΚΙ στη ΓΣ και το ΔΣ του «Απόπλου»