Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 19:50

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Το Κέντρο Υγείας Ιθάκης (Κ.Υ) είναι η μοναδική μονάδα δημόσιας υγείας στο νησί της Ιθάκης, που κατοικείται περίπου από 3,5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και πολλαπλάσιους το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής κίνησης και με ιδιαίτερες δυσκολίες πρόσβασης στο ΓΝΝ Αργοστολίου λόγω των ελλιπέστατων θαλασσιών συγκοινωνιών κ.α.Τα τελευταία χρόνια, συστηματικά υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του συγκεκριμένου Κ.Υ, με την εγκληματική αποψίλωση του, σε μέσα και προσωπικό. Η αυτοθυσία του υπάρχοντος προσωπικού (ένας Ιατρός καρδιολόγος ως Δ/ντής, δύο γενικής Ιατρικής και μια αγροτικός που σε λίγο αποχωρεί), δεν φθάνει για να καλυφθούν οι επείγουσες και πιεστικές ανάγκες.


Συγκεκριμένα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα, λείπουν οι ειδικότητες του παιδιάτρου, του γυναικολόγου, μικροβιολόγου κ.α, ενώ η μοναδική παρασκευάστρια πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί. Ο καρδιολόγος που εκτελεί και χρέη Διευθυντή, αναγκάζεται να καλύπτει και τα παθολογικά περιστατικά αλλά και να μετακινείται στην Κεφαλονιά στο ΓΝΝ Αργοστολίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού και σε αυτό το Νοσοκομείο. Πρακτικά στο Κ.Υ Ιθάκης εφημερεύει γιατρός μόνο είκοσι μέρες.


Επιπλέον στο ασθενοφόρο του Κ.Υ. υπάρχει μόνο ένας οδηγός σε διαρκή εφημερία για 24 ώρες την ημέρα και όλο το χρόνο, χωρίς να έχει πάρει άδεια επί τριετία. Σε περίπτωση παράλληλου περιστατικού που απαιτεί χρήση ασθενοφόρου δεν μπορεί ουσιαστικά το ένα από αυτά να καλυφθεί.
Το ίδιο το κτίριο του ΚΥ χρήζει άμεσων και σοβαρών επισκευών καθώς και παρέμβασης στον φέροντα οπλισμό αφού έχει εκτεταμένες φθορές, σε μια σεισμογενή περιοχή.
Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι στο περιφερειακό ιατρείο του Σταυρού δεν υπηρετεί κανένας αγροτικός ιατρός με αποτέλεσμα όλη η βόρειος Ιθάκη ακόμη και για μια απλή συνταγογράφηση να κατεβαίνει στο Βαθύ προσθέτοντας απίστευτη ταλαιπωρία κυρίως στους ηλικιωμένους και ανήμπορους ανθρώπους.
Η τραγική αυτή κατάσταση στο Κ.Υ Ιθάκης βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ασθενών και προσωπικού. Είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής και ανθυγιεινής πολιτικής του κεφαλαίου, της Ε.Ε, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που υλοποιούν βήμα-βήμα την συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών υγείας προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγείας και των πενιχρών πλέον εισοδημάτων των εργαζομένων, των ανθρώπων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:
• Να στελεχωθεί άμεσα το ΚΥ Ιθάκης με όλο το απαραίτητο προσωπικό (Ιατρικό, παραϊατρικό, οδηγούς κ.α) με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σχέση εργασίας, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες όλη την εβδομάδα, όλο το 24ωρο, για όλες τις ημέρες του χρόνου.
• Να καλύπτεται καθημερινά με ειδικευμένο αγροτικό γιατρό το περιφερειακό ιατρείο του Σταυρού για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων της βόρειας πλευράς του νησιού.
• Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να είναι πλήρως και επαρκώς εξοπλισμένο σε φάρμακα υγειονομικό και άλλο αναλώσιμο υλικό.
• Να καλύπτονται 100% από το κράτος τα έξοδα των ασθενών και των συνοδών τους όταν αναγκάζονται να μετακομίζουν στην Κεφαλονιά και αλλού για αναγκαίες θεραπείες, και εξετάσεις απλές η εξειδικευμένες.
• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης.

Οι βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Γιώργος Λαμπρούλης