Η πλουσιότερη Ελληνίδα και ο Έλληνας που κέρδισε 1,3 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 21:06

Η πλουσιότερη Ελληνίδα και ο Έλληνας που κέρδισε 1,3 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο

Μένει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελβετία, το 2020 κληρονόμησε την τεράστια περιουσία που δημιούργησε ο Βραζιλιάνος τραπεζίτης σύζυγός της και καθώς διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα. Ο λόγος για την Vicky Safra, που σύμφωνα και με τη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους του κόσμου, είναι πρώτη ανάμεσα στους Έλληνες δισεκατομμυριούχους.

i-ploysioteri-ellinida-kai-o-ellinas-poy-kerdise-1-3-dis-dolaria-ton-teleytaio-chrono0

Η περιουσία της υπολογίζεται στα 7,4 δισ. δολάρια (σταθερή σε σχέση με την περασμένη χρονιά), κάτι που την φέρνει στην 321η θέση ανάμεσα στους κροίσους του κόσμου.

Δεύτερος ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες είναι ο Τέλης Μυστακίδης, έχοντας μάλιστα αυξήσει σημαντικά την περιουσία του τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με το Forbes, ο 60χρονος πρώην «βασιλιάς του χαλκού» της Glencore, είδε την περιουσία του να αυξάνεται από τα 2,3 δισ. δολάρια το 2021 στα 3,6 δισ. δολάρια το 2022. Ο Μυστακίδης, που έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, αποχώρησε από την Glencore το 2018. Σήμερα, είναι ο 822ος πλουσιότερος άνθρωπος στη γη.i-ploysioteri-ellinida-kai-o-ellinas-poy-kerdise-1-3-dis-dolaria-ton-teleytaio-chrono1

Στην 1.096η θέση ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου, με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων (σταθερή τον τελευταίο χρόνο).

i-ploysioteri-ellinida-kai-o-ellinas-poy-kerdise-1-3-dis-dolaria-ton-teleytaio-chrono2

Ακολουθεί ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, στην 2.076η θέση του κόσμου, με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 2021.

i-ploysioteri-ellinida-kai-o-ellinas-poy-kerdise-1-3-dis-dolaria-ton-teleytaio-chrono3

Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα

Η Vicky Sarfaty είχε μόλις κλείσει τα 17, όταν παντρεύτηκε τον άνδρα που θα γινόταν ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, τον Joseph Safra. Καθώς διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, η Vicky Safra, που εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Ελβετία, συγκαταλέγεται από το Forbes ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες δισεκατομμυριούχους. 

Η τραπεζική δυναστεία των Safra έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια έστησε την Safra Freres & Cie πίσω στα 1840, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα καραβάνια με τις καμήλες που έκαναν εμπόριο τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

i-ploysioteri-ellinida-kai-o-ellinas-poy-kerdise-1-3-dis-dolaria-ton-teleytaio-chrono4

Ήταν ο τόπος γέννησης του Jacob Safra, ο οποίος όμως μετέφερε την οικογένεια στη Βραζιλία το 1953. Εκεί, έστησε μία εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μετάλλων, εξοπλισμού και ζώων, πριν να ιδρύσει μία τράπεζα.

Ο Joseph, ο νεότερος γιος του, σπούδαζε στην Αγγλία όταν η οικογένεια μεταφέρθηκε στη Ν. Αμερική. Χρόνια αργότερα, με την υγεία του πατέρα του να επιδεινώνεται, μετακόμισε και εκείνος στη Βραζιλία. Και εκεί γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του. Ήταν και εκείνη Εβραία και η οικογένειά της είχε μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950, όταν εκείνη ήταν παιδί. Παντρεύτηκαν το 1969.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, μία αγάπη που θα κρατούσε έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του», έγραφε η ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

Η Vicky και ο Joseph Safra απέκτησαν 4 παιδιά και 14 εγγόνια. Όπως ο εκλιπών σύζυγός της, που έδινε ελάχιστες συνεντεύξεις, η Vicky Safra επίσης κρατά χαμηλό προφίλ. Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της συνήθως σχετίζονται με το φιλανθρωπικό της έργο. Οι φωτογραφίες της που κυκλοφορούν είναι ελάχιστες.

Ο πλουσιότερος του κόσμου 

Ο Elon Musk βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του Forbes για πρώτη φορά, με περιουσία 219 δισ. δολαρίων. Εκθρόνισε τον Jeff Bezos, που έπεσε στη δεύτερη θέση, έπειτα από τέσσερα χρόνια στην κορυφή. 

Ο Bernard Arnault της παραμένει στο Νο3 και ακολουθούν ο Bill Gates και ο Warren Buffett.  

Οι 10 πλουσιότεροι Ευρωπαίοι

  1. Bernard Arnault, Γαλλία, 158 δισ. δολάρια. 
  2. Francoise Bettencourt Meyers, Γαλλία, 74 δισ. δολάρια. 
  3. Amancio Ortega, Ισπανία, 59 δισ. δολάρια. 
  4. Dieter Schwarz, Γερμανία, 47 δισ. δολάρια. 
  5. Rodolphe Saade, Γαλλία, 41 δισ. δολάρια. 
  6. Francois Pinault, Γαλλία, 40 δισ. δολάρια. 
  7. Klaus Michael Kuehne, Γερμανία, 37 δισ. δολάρια. 
  8. Beate Heister & Karl Albrecht Jr, Γερμανία, 36 δισ. δολάρια. 
  9. Giovanni Ferrero, Ιταλία, 36 δισ. δολάρια. 
  10. Alain Wertheimer, Γαλλία, 31 δισ. δολάρια. 
  11. Gerard Wertheimer, Γαλλία, 31 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr,  moneyreview.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250