Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες σήμανσης των γεώτοπων των Πουλάτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 18:22

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες σήμανσης των γεώτοπων των Πουλάτων

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η τοποθέτηση των πινακίδων σήμανσης που οδηγούν στους γεώτοπους των Πουλάτων και συγκεκριμένα στα σπήλαια Αγγαλάκι, Χιριδόνι και Σωτήρα.

Η τοποθέτησή τους έγινε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στα πλαίσια της Πράξης «Καταγραφή και παρουσίαση των Γεωτόπων & Γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς – Ιθάκης με σκοπό την ένταξή του στα Γεωπάρκα της UNESCO». Μάλιστα το έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020».

Οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία επί της επαρχιακής οδού Σάμης – Πουλάτων, αλλά και στους αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια που οδηγούν στους γεώτοπους και πληροφορούν τους επισκέπτες για την ακριβή απόσταση και τον απαιτούμενο χρόνο με πεζοπορία ή ποδήλατο. Επίσης διαθέτουν QR Code που κατόπιν της σχετικής σάρωσης, παραπέμπουν τον επισκέπτη στο site του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς – Ιθάκης https://kefaloniageopark.gr/ στο οποίο και θα βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους γεώτοπους και τις γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η Κεφαλλονιά διαθέτει 40 γεώτοπους και 8 γεωδιαδρομές. Εξ αυτών οι 2 γεώτοποι βρίσκονται στο χωριό μας, από το οποίο διέρχεται και η γεωδιαδρομή της Σάμης.

Υπενθυμίζουμε ότι γεώτοπος αποκαλείται μία θέση γεωλογικού ενδιαφέροντος με κριτήρια την επιστημονική σημασία, την σπανιότητα, την αισθητική έλξη και την εκπαιδευτική του αξία, είναι αντιπροσωπευτικός της γεωλογικής κληρονομιάς του γεωπάρκου και παρουσιάζει αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Γεωδιαδρομή δε, είναι μία θεματική διαδρομή βασισμένη στην ερμηνεία της γεωλογίας, που αποσκοπεί στο να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με την τοπική γεωλογική κληρονομιά. Μάλιστα δεν απαιτείται να είναι κάποιος γεωλόγος ή να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για να περιηγηθεί σε μια γεωδιαδρομή, αλλά απλώς ένας επισκέπτης που αναζητά στοιχεία για την ερμηνεία της ιστορίας της γης.

Ελπίζουμε ότι με την ένταξη του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς – Ιθάκης στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, θα γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του σπηλαιολογικού πλούτου των Πουλάτων και ειδικά του σπηλαίου Αγγαλάκι, η ομορφιά και η γεωλογική και περιβαλλοντική αξία του οποίου, έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί από τους κορυφαίους σπηλαιολόγους και ερευνητές παγκοσμίως.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250