Η εξορία των Σπαρτινών στις Κεραμειές το καλοκαίρι του 1949

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 13:52

Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Κεφαλονιά

Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Κεφαλονιά

Η εξορία των Σπαρτινών στις Κεραμειές το καλοκαίρι του 1949

Το καλοκαίρι του 1949 έγινε ένα γεγονός που πολλοί σήμερα δεν γνωρίζουν. Βρισκόμαστε σε περίοδο εμφυλίου πολέμου και το αστικό κράτος στις περιοχές που υπήρχε έντονη δραστηριότητα του Δημοκρατικού στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ), προχώρησε σε σύμπτυξη των χωριών ώστε όπως πίστευαν να αντιμετωπισθούν καλύτερα οι μαχητές του.

Έτσι στις 2 Ιουλίου 1949 οι κάτοικοι της Κοινότητας Σπαρτιών διατάχθηκαν να εγκατασταθούν στις γειτονικές Κεραμειές. Συγγενείς- φίλοι- ακατοίκητα σπίτια και οι εγκαταστάσεις του σχολικού κέντρου φιλοξένησαν για 2 μήνες τους Σπαρτινούς. Οι υγειονομικές συνθήκες βέβαια όχι οι καλύτερες, ιδιαίτερα στο σχολείο όπου στοιβάζονταν πολλοί άνθρωποι, με λίγο νερό σε ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι. Οργανώθηκαν περιπολίες που πήγαιναν στα Σπαρτιά, ιδιαίτερα για την συγκομιδή φρούτων και λαχανικών που την χρονιά εκείνη παρήχθησαν σε απίστευτες ποσότητες, πολλές οι ιστορίες και τα ευτράπελα από εκείνη την ιδιαίτερη περίοδο.

Στα τέλη Αυγούστου επέστρεψαν όλοι στα σπίτια τους. Την περίοδο εκείνη άλλωστε τελείωσε και ο Εμφύλιος με την ήττα του ΔΣΕ και την προσφυγή στις ανατολικές χώρες.

Μικέλης Μαφρέδας
Πρόεδρος Σπαρτιών




00 inkefalonia general ad 300X250